Όλοι και περισσότεροι δοκιμάζουν την τύχη τους στα τυχερά παιχνίδια, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αυξήσουν τα εισοδήματα τους, τα οποία λόγω υψηλού κόστους διαβίωσης μειώνονται. Το συγκεκριμένο συμπέρασμα εξάγεται από τα φορολογικά έσοδα που θα έχει το κράτος από την στοιχηματική δραστηριότητα των Κυπρίων και όχι μόνο.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων (ΕΑΣ), ο οποίος θα συζητηθεί τη Δευτέρα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, φέτος τα έσοδα της Αρχής είναι αυξημένα κατά 111,2% σε σχέση με πέρσι. Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός της ΕΑΣ για το 2024 είναι πλεονασματικός κατά €140 χιλ., με τα έσοδα και τις δαπάνες να φτάνουν τα €53.1 εκατ. και €53 εκατ. αντίστοιχα.

Τα προϋπολογιζόμενα για φέτος έσοδα είναι περισσότερα κατά €25.1 εκατ. σε σχέση με πέρσι (€28 εκατ.). Μάλιστα, τα επόμενα δύο χρόνια αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω και θα ανέλθουν στα €56,7 εκατ. το 2025 και στα €60.5 εκατ. το 2026, όπως προβλέπει η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων.

Αναλυτικά, φέτος τα έσοδα της Αρχής θα προέλθουν από την επιβολή φόρου στοιχηματικής δραστηριότητας, ο οποίος θα ανέλθει στα €18 εκατ. Πρόκειται για τη φορολογία που καταβάλλεται από τους αποδέκτες κλάσης Α (επίγειο στοίχημα), δηλαδή το στοίχημα που παίζεται στα πρακτορεία στοιχημάτων, καθώς και κλάσης Β, που είναι το διαδικτυακό στοίχημα.

Οι αποδέχτες καταβάλλουν στο κράτος το 10% των καθαρών αποδοχών που έχουν από το στοίχημα. Επίσης, η ΕΑΣ θα εισπράξει €22 εκατ. από τον φόρο ορισμένων τυχερών παιχνιδιών που αφορά την υπό διαπραγμάτευση σύμβαση με την ΟΠΑΠ Κύπρου. Άλλα €3 εκατ. θα βάλει στα ταμεία της η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων από την επιβολή ειδικού τέλους από την χορήγηση των αδειών στοιχήματος στους αποδέκτες του στοιχήματος, σε εξουσιοδοτημένους αντιπρόσωπους και σε υποστατικά.

Επιπρόσθετα, θα εισπράξει και €3.7 εκατ. από την επιβολή τέλους άδειας στον ΟΠΑΠ Κύπρου. Στα €5.4 εκατ. θα ανέλθουν τα έσοδα από την εισφορά στοιχηματικής δραστηριότητας από τους αποδέκτες επίγειου και διαδικτυακού στοιχήματος.

Φέτος αναμένεται να διπλασιαστούν και οι δαπάνες της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, ουσιαστικά διπλασιάζονται και φτάνουν τα €53 εκατ. λόγω των μισθών του προσωπικού και των λειτουργικών δαπανών. Σημειώνεται πως ποσό €47.5 εκατ. αφορούν δαπάνες σε σχέση με τα έσοδα και αφορούν την επιστροφή των εισπραττόμενων εσόδων στον κράτος και είναι αυξημένες, λόγω της σύμβαση με τον ΟΠΑΠ, καθώς και της αντίστοιχης αύξησης των εσόδων, με βάση τα πραγματικά έσοδα των προηγούμενων ετών και τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης που κατέγραψε  η αγορά υπηρεσιών στοιχήματα τα τελευταία τρία χρόνια.

Το 2% των καθαρών αποδοχών πάει στον ΚΟΑ

Το 2% των καθαρών αποδοχών από το στοίχημα καταβάλλεται στον ΚΟΑ και το 1% παραμένει στην Εθνική Αρχή Στοιχημάτων για σκοπούς ενίσχυσης των μηχανισμών και των προγραμμάτων προστασίας των νεαρών προσώπων καθώς των παθολογικών παικτών. Θα λάβει και ποσό €20 χιλ., από την επιβολή διοικητικών προστίμων και από άλλα έσοδα που αφορούν ουσιαστικά το υπόλοιπο των αδρανών λογαριασμών που μεταφέρουν στην Αρχή οι αποδέχτες στοιχήματος.

Βάσει του νόμου, σε περίπτωση που στον λογαριασμό του παίκτη δεν σημειωθεί καμία συναλλαγή για περίοδο 24 μηνών, ο αποδέκτης παροχής διαδικτυακού στοιχήματος εμβάζει το υπόλοιπο του λογαριασμού στον παίκτη, σε λογαριασμό που ορίζει ο ίδιος, ενώ, σε περίπτωση που δεν εντοπίζεται, το ποσό εμβάζεται στην Εθνική Αρχή Στοιχημάτων.