Τη λυπητερή που θα κληθούν πολίτες και επιχειρήσεις να πληρώσουν στο πλαίσιο της πράσινης φορολογίας, όπως επίσης και τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα τη συνοδεύουν, αναμένεται να γνωστοποιήσει την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.

Ο υπουργός θα προεδρεύσει της δεύτερης συνάντησης για παρουσίαση του έργου που έγινε μέχρι στιγμής για τον φορολογικό μετασχηματισμό που ανέλαβε το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστήμιου Κύπρου. Στην παρουσίαση αναμένεται να υπάρξει ενημέρωση από το ΚΟΕ για τις πράσινες φορολογίες που θα επιβληθούν, κυρίως σε καύσιμα και νερό, των επιπτώσεων που αυτές θα επιφέρουν σε νοικοκυριά, όπως επίσης και για τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα ληφθούν, προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις σε νοικοκυριά.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΟΕ είχε υπόψη του – σύμφωνα με πληροφορίες – συγκεκριμένο σενάριο αύξησης φορολογιών κυρίως στα καύσιμα, που αναμένεται να γνωστοποιηθεί σήμερα σε όλους όσοι θα παρευρεθούν στην παρουσίαση στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία θα αρχίσει στις 10 το πρωί και προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί στη μία μετά το μεσημέρι.

Πρόσκληση για τη σημερινή συνάντηση έλαβαν όλοι οι κοινωνικοί εταίροι (συντεχνίες και εργοδοτικές οργανώσεις) και επαγγελματικοί σύνδεσμοι.

Με τη σημερινή παρουσίαση αναμένεται να αρχίσει στην ουσία η έναρξη της υλοποίησης της φορολογικής μεταρρύθμισης (η οποία προβλέπεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης) που θα ολοκληρωθεί, βάσει του μέχρι τώρα προγραμματισμού, το καλοκαίρι του 2025, ως αποτέλεσμα και σχετικών δεσμεύσεων που ανέλαβε η χώρα μας έναντι της ΕΕ με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Πάντως, ο Υπουργός Οικονομικών με πρόσφατες δηλώσεις του στον «Φ» καθησύχασε τους καταναλωτές πως το πράσινο χαράτσι, τουλάχιστον στα καύσιμα θα είναι χαμηλό και πως δεν θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις τελικές τιμές των καυσίμων. Κάποιες πληροφορίες θέλουν το πράσινο χαράτσι να περιορίζεται σε μερικά σεντ το λίτρο- λιγότερα των δέκα- αλλά το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει περαιτέρω σήμερα και ακόμα περισσότερο όταν τα σχετικά νομοθετήματα τεθούν ενώπιον της Βουλής.