Νομοσχέδιο το οποίο θα μεταφέρει το δικαίωμα έκδοσης αδειών για παράταση του ωραρίου λειτουργίας των κέντρων αναψυχής από τους οικείους Επάρχους στον Υφυπουργό Τουρισμού προωθείται ενώπιον του Υπουργικού Συμβούλιου το οποίο θα αποτελέσει μια ενδιάμεση λύση μέχρι την ετοιμασία του νομοθετήματος για ευρύτερες αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης του τόπου.

Αυτό προκύπτει από τα όσα ανέφερε σήμερα ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την παρούσα κατάσταση και τις προκλήσεις του τουρισμού.

Καταγράφοντας τις προτεραιότητες του Υφυπουργείου Τουρισμού όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για θέματα που αφορούν τον τουρισμό αναφέρθηκε αρχικά στην ετοιμασία και προώθηση του «Περί της Ίδρυσης και Λειτουργίας Χώρων Εστίασης και Διασκέδασης Νόμου του 2024» με σκοπό όπως είπε να αντιμετωπιστούν τα όποια κενά και αδυναμίες εντοπίζονται σήμερα στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο. Με απώτερο στόχο, πρόσθεσε, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος στον τομέα της εστίασης, καθώς και τη ρύθμιση της δημόσιας ψυχαγωγίας και ασφάλειας του κοινού. Το νέο πλαίσιο εκτιμάται πως θα ρυθμίζει και το ωράριο λειτουργίας των κέντρων αναψυχής  θέμα το οποίο σήμερα ρυθμίζεται με τον περί Κέντρων Αναψυχής Νόμο, που ισχύει εδώ και δεκαετίες.

Προκειμένου, πάντως, να τερματιστεί η υφιστάμενη ανομοιομορφία γύρω από το ωράριο το Υφυπουργείο όπως αναφέρθηκε θα προωθήσει τάχιστα τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας, του περί Κέντρων Αναψυχής Νόμου ώστε τυχόν παράταση του ωραρίου που προβλέπεται στη νομοθεσία – για διάφορους λόγους – να γίνεται με απόφαση του Υφυπουργού Τουρισμού και όχι από τους Επάρχους. «Για σκοπούς ομοιόμορφης διαφοροποίησης των καθορισμένων ωρών λειτουργίας των κέντρων αναψυχής, όπου αυτό απαιτείται, αυτό θα γίνει με απόφαση του Υφυπουργού αντί του οικείου Έπαρχου και μετά από σχετική εισήγηση της επηρεαζόμενης τοπικής αρχής» ανέφερε ο κ. Κουμής αναφέροντας πως προς αυτήν την κατεύθυνση θα υπάρξει τροποποίηση του εδαφίου 2, του άρθρου 19, του περί Κέντρων Αναψυχής Νόμου και ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα τεθεί πολύ σύντομα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, προφανώς για ρύθμιση του ζητήματος πριν το καλοκαίρι.

Το εδάφιο 2 του άρθρου 19, το οποίο στο εδάφιο 1 καθορίζει το ωράριο λειτουργίας  για το σύνολο των κέντρων αναψυχής, αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής:

«α) Όποιαδήποτε παράταση ή μείωση των δυνάμει του εδαφίου (1) του παρόντος άρθρου καθοριζόμενων ωρών λειτουργίας των κέντρων παρέχεται μόνο για χρονική περίοδο που δεν υπερβαίνει εκάστοτε τους 6 μήνες και κατόπιν ειδικής προς τούτο άδειας, που εκδίδεται από τον Έπαρχο της επαρχίας μέσα στα όρια της οποίας βρίσκεται το κέντρο, εφόσον συντρέχουν ειδικοί λόγοι»

(β) Ο οικείος Έπαρχος δύναται όπως καθ’ οιονδήποτε χρόνον εντός της περιόδου ισχύος ειδικής αδείας, αφού λάβη τας απόψεις του Οργανισμού, ανακαλέση ή τροποποιήση ταύτην.