Μπορεί η ανανέωση σημαντικών κλαδικών συλλογικών συμβάσεων να βρίσκεται σε εκκρεμότητα, ωστόσο το συνδικαλιστικό κίνημα έχει ανοίξει κι άλλα μέτωπα, επιχειρώντας, μετά από αρκετά χρόνια, να υπάρξει ανανέωση της σύμβασης και στα κέντρα αναψυχής.

Για το τελευταίο, όπως πληροφορείται ο Φιλελεύθερος, υπήρξε πρόσφατα συνάντηση των συντεχνιών της ΣΕΚ και της ΠΕΟ, που εκπροσωπούν ξενοδοχειακούς υπαλλήλους αλλά και εργαζομένους σε κέντρα αναψυχής (της ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ και της ΟΥΞΕΚΑ-ΣΕΚ) με την ΟΣΙΚΑ (την Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής), παρουσία και εκπροσώπων της ΟΕΒ, της οποίας η ΟΣΙΚΑ είναι μέλος. Με την ΟΣΙΚΑ οι δύο συντεχνίες είχαν υπογράψει το 2016 την τελευταία συλλογική σύμβαση στον κλάδο, που έληξε στο τέλος του 2018. Οι δύο πλευρές, συνδικαλιστική και εργοδοτική, όπως πληροφορούμαστε είχαν μια παραγωγική πρώτη συνάντηση και συμφώνησαν να τα πουν ξανά στις 16 Απριλίου.

Το όλο εγχείρημα, πάντως, για ανανέωση της σύμβασης στα κέντρα αναψυχής για τους όρους εργασίας των εργαζομένων στον κλάδο δεν είναι καθόλου εύκολο, όχι μόνο λόγω της μεγάλης περιόδου που μεσολάβησε από την τελευταία ανανέωση της σύμβασης αλλά και λόγω της δημιουργίας, έκτοτε, νέων εργοδοτικών συνδέσμων, που εκπροσωπούν επιχειρηματίες στον τομέα της εστίασης, πέραν αυτών που υπήρχαν πριν το 2016.

Επιπρόσθετα, αρκετοί επιχειρηματίες του κλάδου διαθέτουν πλέον ομίλους εταιρειών, προσφέροντας επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις -βάσει και των κανονισμών που ισχύουν για τον κλάδο-  αν και στην ουσία, ιδιαίτερα τα λίγα τελευταία χρόνια, οι όροι εργοδότησης στα κέντρα αναψυχής καθορίζονται από τους κανόνες της αγοράς και συγκεκριμένα από την προσφορά και τη ζήτηση, που για την ώρα τουλάχιστον αυτοί φαίνεται να είναι υπέρ των εργαζομένων, λόγω της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού που καταγράφεται γενικότερα στην αγορά εργασίας.

Δεν αποκλείεται, πάντως, στόχος των συντεχνιών να είναι και το συγκεκριμένο θέμα, ήτοι η συλλογική σύμβαση στα κέντρα αναψυχής να τεθεί στο μέλλον ενώπιον του Υπουργείου Εργασίας για μεσολάβηση, με αφορμή και την κοινοτική οδηγία για ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων με στόχο την επάρκεια των κατώτατων μισθών.

Σημειώνεται ότι ενώπιον του Υπουργείου Εργασίας βρίσκεται ήδη η ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων στην οικοδομική βιομηχανία, που έληξε από τον Μάιο του 2022, θέμα για το οποίο υπήρξαν όπως πληροφορούμαστε νέες διαβουλεύσεις την περασμένη εβδομάδα, αλλά, όπως επίσης αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», και η ανανέωση της σύμβασης στα λιμάνια, που έληξε στο τέλος του περασμένου χρόνου. Την ίδια ώρα, ενώπιον του Υπουργείου Εργασίας, συγκεκριμένα ενώπιον της Μεσολαβητικής Υπηρεσίας του υπουργείου, που απαρτίζουν λειτουργοί του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων, δεν αποκλείεται να βρεθεί και η ανανέωση της σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανίας.

Οι απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ συντεχνιών και ξενοδόχων μπορεί μεν να συνεχίζονται για ανανέωση της σύμβασης, που έληξε επίσης τον Δεκέμβριο του 2023, αλλά με απουσίες και πολλά αγκάθια, καθώς το συνδικαλιστικό κίνημα συζητά για την ώρα μόνο με τον ΠΑΣΥΞΕ, αφού ο έτερος εργοδοτικός σύνδεσμος, ο ΣΤΕΚ, δεν παρευρίσκεται, θεωρώντας τα αιτήματα των συντεχνιών υπερβολικά, ακόμα και ως βάση συζήτησης. Ως εκ τούτου, δεν θα πρέπει να αποκλείεται και για τη σύμβαση στα ξενοδοχεία να χρειαστεί η μεσολάβηση του Υπουργείου Εργασίας, με τις συντεχνίες, όπως αναφέρθηκε, να επενδύουν και στην ανάγκη προώθησης των προνοιών της ευρωπαϊκής Οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς που στοχεύει μεταξύ άλλων και στην διεύρυνση της κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις για διασφάλιση επαρκών κατώτατων μισθών.

Συγκεκριμένα, η Οδηγία, που θα πρέπει να υιοθετηθεί μέχρι τον Νοέμβριο φέτος, προβλέπει μεταξύ άλλων πως, όταν το ποσοστό της κάλυψης από συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι χαμηλότερο από το κατώτατο όριο του 80%, τα κράτη μέλη θα πρέπει να θεσπίσουν σχέδιο δράσης, μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, για περαιτέρω ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων.

Το θέμα της ενίσχυσης των συλλογικών συμβάσεων βάσει της κοινοτικής Οδηγίας, οι συντεχνίες το συνδέουν και με την πολιτική απασχόλησης αλλοδαπών, ζήτημα για το οποίο σήμερα το απόγευμα ο Υπουργός Εργασίας θα έχει νέα συνάντηση με όλους τους κοινωνικούς εταίρους.