Η απώλεια της ρωσικής αγοράς και η διαφαινόμενη μείωση των τουριστών από το Ισραήλ, έχουν στρέψει τις ενέργειες των φορέων της ελεύθερης Αμμοχώστου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά την έκθεση του Βερολίνου, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Αμμοχώστου (ΕΤΑΠ), μαζί με ξενοδοχεία της περιοχής, εκπροσώπησαν την επαρχία στο Roadshow που υλοποίησε το Υφυπουργείο Τουρισμού, από τις 8-10 Απριλίου, σε Βαρσοβία, Κρακοβία και Κατοβίτσε.

Τα μηνύματα που έλαβαν οι φορείς της ελ. Αμμοχώστου από την αναδυόμενη αγορά της Πολωνίας, σύμφωνα με την ΕΤΑΠ, ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξα, αφού καταγράφηκε αυξημένο ενδιαφέρον για Αγία Νάπα και Πρωταρά, για μαζικό τουρισμό τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και για ειδικές μορφές τουρισμού. Η εκτίμηση, μάλιστα, είναι πως οι αφίξεις από την Πολωνία εντός 2024 θα ξεπεράσουν τις περσινές.

Η ΕΤΑΠ Αμμοχώστου, όπως ανακοίνωσε, πραγματοποίησε σειρά επαφών με κορυφαίους διοργανωτές ταξιδιών που δραστηριοποιούνται στην πολωνική αγορά, με στόχο την προβολή της περιοχής και την περαιτέρω ενδυνάμωση της τάσης που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια από διάφορες πόλεις της Πολωνίας που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην περιοχή. Όπως σημειώνεται, μέσα από τις επαφές, διαφάνηκε η πρόθεση για ενίσχυση των υφιστάμενων συνεργασιών «στοιχείο ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για τον τομέα του τουρισμού στην περιοχή, όπως και στην Κύπρο ευρύτερα, καθώς η Πολωνία αποτελεί σημαντική αγορά, με μεγάλες προοπτικές, τόσο σε επίπεδο τουρισμού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όσο και σε ειδικές μορφές τουρισμού καθόλη τη διάρκεια του έτους».

Στις προοπτικές της αγοράς της Πολωνίας, που τείνει να καταστεί μία από τις σημαντικότερες για τον κυπριακό τουρισμό, αναφέρθηκε ο λειτουργός της ΕΤΑΠ Αμμοχώστου, Γιώργος Καυκαλιάς. «Η συνδεσιμότητα μεταξύ αεροδρομίου Λάρνακας και αρκετών προορισμών της Πολωνίας με απευθείας πτήσεις αποτελεί κομβικής σημασίας παράγοντα περαιτέρω επένδυσης στην πολωνική αγορά», σημείωσε.

Πρόσθεσε ακόμη πως ένα από τα σημαντικά στοιχεία που αναδείχθηκαν μέσα από τις συναντήσεις, είναι η πρόθεση που καταγράφηκε από πλευράς των διοργανωτών ταξιδιών για αξιοποίηση της περιοχής ως ελκυστικό προορισμό καθόλη τη διάρκεια του έτους, στοιχείο που δημιουργεί, όπως είπε, νέα δυναμική.

Σημειώνεται πως η παρουσία της ΕΤΑΠ Αμμοχώστου στα εργαστήρια-παρουσιάσεις στην Πολωνία, εντάσσονται στο πλαίσιο των ενεργειών που έχουν συμφωνηθεί από τα μέλη της ΕΤΑΠ για το 2024, ενώ αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της νέα στρατηγικής επικοινωνίας και προβολής στις διεθνείς αγορές, όπως έχει διαμορφωθεί για το τρέχον έτος.