Ανοδική είναι η πορεία στις τιμές των καυσίμων στην Κύπρο από την ημέρα που η Κυβέρνηση αποφάσισε να επαναφέρει τον συντελεστή στο φόρο κατανάλωσης από την 1η Απριλίου.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μέσα σε διάστημα 17 ημερών η τιμή της βενζίνης αυξήθηκε κατά 15 σεντ ανά λίτρο, του πετρελαίου κίνησης 10 σεντ, ενώ η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης δεν επηρεάστηκε.

Οι αυξήσεις αυτές έχουν διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες με φορτία που είχαν παραγγελθεί και φθάσει στο νησί πριν τη σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν. Αυτή την εβδομάδα αυξήθηκε η τιμή της βενζίνης κατά μέσο όρο 4,4 σεντ ανά λίτρο, του πετρελαίου κίνησης 1,3 σεντ και του πετρελαίου θέρμανσης 0,4 σεντ. Σημειώνεται ότι από την 1η Απριλίου τερματίστηκε ο μειωμένος φόρος κατανάλωσης και επομένως αυξήθηκαν κατά 8,3 σεντ ανά λίτρο, τα καύσιμα κίνησης και κατά 6,3 σεντ το πετρέλαιο θέρμανσης. Τονίζεται ότι οι τάσεις είναι αυξητικές σε όλα τα καύσιμα, κάτι που διαπιστώνουν σε μεγάλο βαθμό οι καταναλωτές που είδαν τις τιμές να αυξάνονται και τα ντεπόζιτα των οχημάτων τους να χρειάζονται πιο νωρίς γέμισμα.

Μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και το ενδεχόμενο γενικευμένης σύρραξης, οι τιμές του πετρελαίου διεθνώς έχουν σταθεροποιηθεί τις τελευταίες ημέρες στα 90 δολάρια το βαρέλι. Εκτιμάται ωστόσο ότι σε περίπτωση που γενικευτεί η σύρραξη και οι τιμές διεθνώς αυξηθούν περαιτέρω, ο αντίκτυπος και στην Κύπρο θα είναι σημαντικός.