Μεγαλώνει το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα διεξάγεται η γενική εκτίμηση των 2 εκατ. ακινήτων που υπάρχουν στην Κύπρο, με σκοπό να υπάρξει εξοικονόμηση χρημάτων.

Προ ημερών, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο και το κατάθεσε στη Βουλή, το οποίο προβλέπει πως η γενική εκτίμηση των ακινήτων θα γίνεται κάθε 5 χρόνια αντί κάθε τρία χρόνια που ισχύ σήμερα.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, παρέχεται η ευχέρεια στο Υπουργικό Συμβούλιο να διατάξει τη διενέργεια από το Τμήμα Κτηματολογίου γενικής εκτίμησης ακινήτων σε περιόδους που να μην ξεπερνούν τα πέντε χρόνια από την ημερομηνία της τελευταίας εκτίμησης, αντί ανά τρία χρόνια που ισχύει σήμερα. Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, το υφιστάμενο χρονικό διάστημα για τη διενέργεια της γενικής εκτίμηση των 2 εκατ. ακινήτων παγκύπρια ανά τριετία θεωρείται μικρό γιατί, όπως φάνηκε στην πράξη, οι αυξομειώσεις εντός τριετίας δεν είναι σημαντικές.

Παράλληλα, υποδεικνύει πως η διεξαγωγή γενικής εκτίμησης συνεπάγεται ψηλό διοικητικό κόστος από το Κτηματολόγιο. Με τη διεξαγωγή της γενικής εκτίμησης ακινήτων στα πέντε χρόνια, εκτιμάται πως θα επέλθει εξοικονόμηση €2 εκατ., ποσό που αντιστοιχεί στο κόστος κάθε γενικής εκτίμησης ανά τρία αντί πέντε έτη.