Σε ενοποίηση των προτάσεων νόμου της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ, με την οποία οι οφειλέτες θα έχουν νέα ευκαιρία να ενταχθούν στο σχέδιο ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών με δόσεις, το οποίο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2017, προχώρησαν οι υπηρεσίες της Βουλής.

Σύμφωνα με το κείμενο της αναθεωρημένης πρότασης νόμου, ο Έφορος Φορολογίας θα έχει τη δυνατότητα να αποδέχεται και να εξετάζει αιτήσεις για ένταξη στο σχέδιο. Προηγουμένως, ο φορολογούμενος θα πρέπει να έχει υποβάλει όλες τις φορολογικές δηλώσεις που όφειλε μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για ρύθμιση αλλά και το ΦΠΑ.

Παράλληλα, περιλήφθηκε διάταξη σύμφωνα με την οποία η νέα ρύθμιση θα εφαρμόζεται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2027, έτσι ώστε να υπάρξει ένας περιορισμός στην αξιοποίηση του σχεδίου.

Η αναθεωρημένη πρόταση νόμου θα συζητηθεί στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η οποία θα συνέλθει στις 13 Μαϊου. Μάλιστα, κατά τη συνεδρία τα κόμματα θα μεταφέρουν τις τελικές θέσεις των κομμάτων τους, έτσι ώστε η πρόταση νόμου να οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής στις 16 Μαΐου.

Με την πρόταση νόμου συναινεί το Τμήμα Φορολογίας, το οποίο εκτιμά πως δεν αναμένεται να υποβληθούν μαζικά αλλά μεμονωμένα αιτήματα για ένταξη στο σχέδια των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών.

Στο μεταξύ, το ΕΛΑΜ θα απαιτήσει να τεθεί στην Ολομέλεια της Βουλή και πρόταση που κατάθεσε και η οποία προβλέπει την αύξηση των δόσεων στις 120 από 60 που προβλέπει η νομοθεσία. Πρόταση με την οποία διαφωνεί το Τμήμα Φορολογίας. Πάντως, από το 2017 που εφαρμόστηκαν πρώτη φορά τα σχέδια έγιναν έως τώρα 42.600 ρυθμίσεις, με το κράτος να εισπράττει €608 εκατ. Αξίζει να σημειωθεί πως το 70% των φορολογουμένων εξόφλησαν τις οφειλές τους καταβάλλοντας μόνο μια δόση.