Παρά τις αλλαγές στο Σχέδιο Ανάκαμψης και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται για την υλοποίησή του, η Κύπρος κατάφερε να προωθήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, δρομολόγησε δημόσιες επενδύσεις με την προκήρυξη ή και την υπογραφή αριθμού συμβάσεων, κάποιες από τις οποίες είναι σε εξέλιξη, ενώ κάποια άλλα έργα έχουν ολοκληρωθεί.

Επιπρόσθετα, έχουν προκηρυχθεί πέραν των 40 σχεδίων χορηγιών και προχώρησαν και επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, ενώ τους επόμενους μήνες θα υλοποιηθούν και άλλα σχέδια.

Το ποσό που θα διατεθεί μέσω των σχεδίων χορηγιών με χρηματοδότηση από το Σχέδιο Ανάκαμψης ανέρχεται στα €460 εκατ.

Μεταρρυθμίσεις

Ο «Φ» παρουσιάζει τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, οι οποίες θα συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του κράτους. Και αυτό, παρά τα προβλήματα που εντοπίζονται για την υλοποίηση κάποιων μεταρρυθμίσεων, όπως είναι οι μεταρρυθμίσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Δημόσιας Υπηρεσίας.

 – Αναλυτικά, στις μεταρρυθμίσεις που υπήρχε δέσμευση έναντι της ΕΕ να προωθηθούν περιλαμβάνεται η βελτίωση του νομικού και θεσμικού πλαισίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς, με την ψήφιση σχετικών νομοθετημάτων και η σύσταση και λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, προσπάθεια που στέφθηκε με επιτυχία.

 – Επίσης, υιοθετήθηκε το νομοθετικό πλαίσιο για τη νέα διαδικασία αξιολόγησης, πρόσληψης και προαγωγών των εργαζομένων στη Δημόσια Υπηρεσία. Ωστόσο, μετά από πιεστικά παράπονα εργαζομένων στο Δημόσιο, καταβάλλεται προσπάθεια από κόμματα της συμπολίτευσης να διαφοροποιηθεί προσωρινά για περίοδο δύο χρόνων το σύστημα αξιολόγησης, έτσι ώστε το κριτήριο της αξιολόγησης των υπαλλήλων να έχει λιγότερη βαρύτητα (από αυτήν που προβλέπει η νέα νομοθεσία) στη γενική βαθμολογία των εργαζομένων.

 – Επιπρόσθετα, έγινε ενδυνάμωση του νομικού πλαισίου διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και ψηφιοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης έργων ΑΠΕ.

Επενδύσεις

Μεταξύ των επενδύσεων που έχουν ολοκληρωθεί περιλαμβάνονται η λειτουργία της Μονάδας Λοιμωδών Νοσημάτων στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου, η ολοκλήρωση της κατασκευής της μονάδας αιμοκάθαρσης στην Πάφο, καθώς και η αγορά και εγκατάσταση νέου εξοπλισμού στο Κρατικό Χημείο.

Πέραν του τομέα της υγείας, στον οποίο περιλαμβάνεται και αριθμός άλλων παρεμβάσεων που βρίσκονται σε προχωρημένη υλοποίηση (π.χ. νέο νοσοκομείο Ψυχικής Υγείας), αριθμός επενδύσεων έχουν ολοκληρωθεί και στους υπόλοιπους τομείς που στηρίζει το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως είναι η επέκταση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου, η λειτουργία Κέντρου Φροντίδας Παιδιών στον Άγιο Αθανάσιο Λεμεσού, η ολοκλήρωση αριθμού αντιπλημμυρικών έργων στον Δήμο Λευκωσίας, καθώς και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε 405 σχολεία σε όλες τις πόλεις της Κύπρου.

Μέσω του Σχέδιου Ανάκαμψης, η Κύπρος στοχεύει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της οικονομίας και του δυναμικού της χώρας για κοινωνική και περιβαλλοντικά βιώσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και ευημερία.

Πόσα χρήματα έλαβε η Κυπρος

Μέσω του κυπριακού Σχεδίου Ανάκαμψης, η χώρα μέχρι το 2026 αναμένεται να εκταμιεύσει ποσό €1.2 δισ. Μέχρι στιγμής, η Κύπρος έχει εκταμιεύσει €262 εκατ. από το ευρωπαϊκό ταμείο.

Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο του 2021 τής παραχωρήθηκε προκαταβολή €157 εκατ. και τον Δεκέμβριο το 2022 εκταμίευσε την 1η δόση, ύψους €85 εκατ., αφού προηγουμένως υλοποίησε 14 ορόσημα.

Τον περασμένο Δεκέμβριο υποβλήθηκε αίτημα πληρωμής από τη Δημοκρατία για τη 2η και 3η δόση, το οποίο βρίσκεται υπό αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι δύο αυτές δόσεις δυμποσούνται σε €152 εκατ. και αναμένεται να εκταμιευθούν εντός του έτους

Αξίζει να σημειωθεί πως για τη 2η δόση υλοποιήθηκαν 16 προαπαιτούμενα και για την 3η δόση 22 ορόσημα.

Τον Ιανουάριο του 2021 παραχωρήθηκε στην Κύπρο η προκαταβολή από το REPowerEU, ύψους €21 εκατ. Να σημειωθεί πως η ενσωμάτωση του νέου Κεφαλαίου REPowerEU στο Σχέδιο Ανάκαμψης περιλήφθηκε μετά την αλλαγή του Σχέδιου. Η χώρα θα λάβει πρόσθετο ποσό €104,6 εκατ. για την υλοποίηση των μέτρων του εν λόγω κεφαλαίου.

Τέλος, αναμένεται σύντομα και η υποβολή των αιτημάτων πληρωμής της 4ης και 5ης δόσης για την εκταμίευση συνολικού ποσού €197 εκατ.