Του Σωκράτη Ιωακείμ

[email protected]

Στα €7 εκατ., μαζί με την αξία της γης, ανέρχεται η κινεζική επένδυση που άρχισε αυτές τις μέρες να παίρνει σάρκα και οστά στον Δήμο Λατσιών, ιδιοκτησίας της εταιρείας DUBINSKY TRADING Ltd. Η επένδυση αφορά τη δημιουργία υπερσύγχρονου αθλητικού κέντρου, με κολυμβητικές δεξαμενές, γυμναστήριο, παιχνιδότοπο, εστιατόριο και ξενοδοχείο, το οποίο θα φιλοξενεί αθλητές από όλο τον κόσμο.

Το αθλητικό κέντρο, που θα ανεγερθεί απέναντι από τις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA, στα Λατσιά, θα ονομάζεται APPLEGYM Sports Centre, ανήκει στην κινεζική οικογένεια Wang, που είναι μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου και θα διευθύνεται από τον γυμναστή Jaser Ayman. Η διαφορά αυτού του αθλητικού γυμναστηρίου από άλλα είναι ότι θα προσφέρει ποικιλία ομαδικών προγραμμάτων γυμναστικής για παιδιά, καθώς και ειδικά προγράμματα για ενήλικες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Σε ρωσικά χέρια το στάδιο «Στέλιος Κυριακίδης»

Το ξενοδοχείο που θα ανεγερθεί θα φιλοξενεί ξένες ομάδες γυμναστικής, από την Ευρώπη κυρίως και από όλο τον κόσμο. Τέτοιες επιχειρήσεις στην Ευρώπη χρεώνουν για κάθε αθλητή 700 ευρώ την εβδομάδα για διαμονή τουλάχιστον 2 εβδομάδων. Αναμένουν ότι θα φιλοξενούν πέραν των 200 παιδιών τον χρόνο.

Το APPLE GYM SPORTS CENTER θα δημιουργήσει επίσης υποδομή για την προπόνηση αθλητών με αναπηρίες. Η πρόσβαση από τις θέσεις στάθμευσης στους χώρους διαβίωσής τους και από εκεί στους χώρους άθλησης θα γίνεται με άνετο τρόπο, καθώς και για να μπορούν να προπονούνται χρησιμοποιώντας τους εξειδικευμένους χώρους του κέντρου, όπου θα μπορούν να δέχονται ομάδες αθλητών με αναπηρίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, το  APPLE GYM SPORTS CENTER έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον του Τμήματος Ερευνών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο έχει συμφωνήσει για μόνιμη συνεργασία στις δραστηριότητες που θα διεξάγονται στην Ολυμπιακή και Ρυθμική Γυμναστική, εκτός από την Κολύμβηση και τη γενική φυσική κατάσταση.

Στις εγκαταστάσεις του κέντρου θα γίνει και roof garden bar, που θα είναι ένας χώρος ειδικά σχεδιασμένος για να φιλοξενεί διάφορες εκδηλώσεις, όπως γάμους.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το νέο αθλητικό συγκρότημα θα αποφέρει μεγάλα και σημαντικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες σε όλα τα επίπεδα – οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό. Η επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει 100 νέες θέσεις εργασίας για νέους σε μια σειρά επαγγελμάτων στην αθλητική προπονητική, τη φυσιοθεραπεία, τη διατροφή, τη διδασκαλία, τη διαχείριση διαφορετικών εκδηλώσεων, την εστίαση και τον αθλητικό τουρισμό, ειδικότερα τον αθλητισμό.

Το έργο κατασκευάζεται από την εταιρεία Topcy, η οποία είναι μια ανερχόμενη εταιρεία στον κατασκευαστικό τομέα και κατάφερε να παραδώσει έργα κορυφαίας ποιότητας σε όλη την Κύπρο. Και από εσωτερικές πηγές της εταιρείας μάς αναφέρθηκε ότι το έργο θα παραδοθεί μέχρι τα τέλη του 2023. Τέλος, η ιδιοκτήτρια εταιρεία, με βάση το business plan, αναμένει την εγγραφή πέραν των 1000 πελατών στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της.

Δεσμεύεται ο Λούτσιος

Σημαντική ανακοίνωση είχαμε αυτή την εβδομάδα από τη Loutsios Group. Όπως διαφημίζει ο όμιλος, παρά το ότι τα τρέχοντα γεγονότα έχουν προκαλέσει κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής και διάθεσης καινούργιων οχημάτων, όλοι οι πελάτες της ISUZU και της ΚΙΑ, που έχουν ολοκληρώσει τις παραγγελίες τους, δεν θα επιβαρυνθούν από τις παγκόσμιες αυξήσεις τιμών. «Η Loutsios Group, ακολουθώντας την πελατοκεντρική πολιτική της, δεσμεύεται να τιμήσει όλες τις παραγγελίες ως έχουν, και να παραδώσει τα οχήματα στους νέους ιδιοκτήτες στην αρχική τιμή συμφωνίας», αναφέρει. Πάντως, η λέξη «δεσμεύεται», στην ανακοίνωση, έγινε αντικείμενο σχολιασμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λόγω και της σχέσης των ιδιοκτητών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη! Στα σοβαρά, όμως, πρόκειται για μία πολύ σωστή ενέργεια από πλευράς της εταιρείας, καθώς ξεκαθαρίζει πως δεν θα επιβαρύνει περαιτέρω τους πελάτες της. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε κατά πόσο θα ακολουθήσουν παρόμοια πολιτική και άλλοι εισαγωγείς μηχανοκίνητων οχημάτων.

Mεγαλώνουν τον στόλο τους Cyprus Airways και TUS

Καινούργιο στρατηγικό πλαίσιο προς ανάκαμψη υιοθετούν οι Κυπριακές Αερογραμμές, υποδεχόμενες στο δυναμικό τους δύο νέα αεροσκάφη (Α320), χωρητικότητας 180 επιβατών έκαστο και προσλαμβάνοντας 10 νέα πληρώματα (50 άτομα) για τη λειτουργία των νέων αεροσκαφών. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, η επένδυση αεροσκαφών, ο ισχυρός σχηματισμός ομάδας και η στοχευμένη στρατηγική επέφεραν αξιόλογα αποτελέσματα, με το δρομολόγιο της Αθήνας να εξασφαλίζει πληρότητα 97%, το Τελ Αβίβ 95%, η Θεσσαλονίκη 100% το Ηράκλειο 99% και τα ελληνικά νησιά 82%.

Η TUS Airways ανακοίνωσε επίσης αυτή την εβδομάδα τη νέα προσθήκη στον αυξανόμενο στόλο της, με την άφιξη του πέμπτου αεροσκάφους της τύπου Airbus A320. Η TUS Airways θα αυξήσει τις πτήσεις σε πολλά προγραμματισμένα δρομολόγια μεταξύ Λάρνακας και Τελ Αβίβ, Παρισιού & Ελλάδας και θα εισαγάγει νέες υπηρεσίες charter από την Κύπρο και το Τελ Αβίβ για τη στήριξη των ταξιδιών αναψυχής και επαγγελματικών ταξιδιών. Αυτό το καλοκαίρι, η TUS Airways προσφέρει ένα εκτεταμένο δίκτυο που περιλαμβάνει πτήσεις από Λάρνακα προς Παρίσι, Σκιάθο, Πρέβεζα, Κεφαλονιά, Καλαμάτα & Τελ Αβίβ, από Πάφο προς Παρίσι & Τελ Αβίβ, καθώς επίσης και πτήσεις από Τελ Αβίβ προς Ντίσελντορφ, Τουλούζη, Βερόνα και Ελλάδα.

Νέα εκστρατεία για προστασία των επενδυτών

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) ανακοίνωσε την έναρξη της νέας της εκστρατείας για την προστασία  του επενδυτικού κοινού σε σχέση με επενδύσεις που ενέχουν υψηλό ρίσκο και ενδέχεται να μην είναι κατάλληλες για αυτό. Η εκστρατεία εμπίπτει στο πλαίσιο των συνεχών προσπαθειών της ΕΚΚ για τη χρηματοοικονομική ενημέρωση του επενδυτικού κοινού και στοχεύει να βοηθήσει τους επενδυτές να λαμβάνουν επενδυτικές αποφάσεις, έχοντας πληρέστερη ενημέρωση, και να μειώσει τον αριθμό των ατόμων που πραγματοποιούν επενδύσεις υψηλού κινδύνου, οι οποίες ενδέχεται να μην είναι κατάλληλες για αυτούς, καθώς και να βοηθήσει το κοινό να εντοπίζει και να αποφεύγει ενδεχόμενες απάτες.

Το νέο «πράσινο» ξενοδοχείο της Λεμεσού

Μελέτη επιπτώσεων στο περιβάλλον κατέθεσε η εταιρεία Issa Bross Cyprus Hotels Ltd, για την ανέγερση νέου πράσινου ξενοδοχείου στην παραλιακή ακτή της κοινότητας Μουταγιάκα, στην επαρχία Λεμεσού. Πρόκειται για το «Aquarius Beach Hotel», το οποίο θα αναπτυχθεί στη θέση του υφιστάμενου ξενοδοχείου δύο αστέρων «Aquarius Beach Hotel», το οποίο θα κατεδαφιστεί. Η υφιστάμενη κατασκευή αποτελείται από υπόγειο και ισόγειο χώρο, καθώς και δύο ορόφους με κλίνες. Η ξενοδοχειακή μονάδα θα αποτελείται από υπόγειο χώρο (χώρος στάθμευσης, γυμναστήριο, ΣΠΑ, χώρος αποθήκευσης), ισόγειο χώρο (χώροι κοινής ωφέλειας, εστιατόρια), μεσοπάτωμα (χώροι αποθήκευσης και συντήρησης). Θα αποτελείται επίσης από τρεις ορόφους με κλίνες και παιδότοπο, ενώ ο τελευταίος όροφος θα αποτελεί τον μηχανολογικό όροφο. Σκοπός της προτεινόμενης ανάπτυξης είναι να παρέχει ένα μοναδικό συνδυασμό υπηρεσιών ολοκληρωμένου τουρισμού που στοχεύουν να προσφέρουν ένα πλήρες πακέτο διαμονής σε κάθε άτομο. Οι κατασκευαστικές εργασίες του έργου αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι το τέλος του 2024.

Νέος πρόεδρος στον CFA

Το νέο του διοικητικό συμβούλιο εξέλεξε ο διεθνώς βραβευμένος Κυπριακός Σύνδεσμος Χρηματοοικονομικών Αναλυτών (CFA Society Cyprus). Το νέο διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από 7 μέλη, με πολυετή πείρα στον χρηματοοικονομικό και τραπεζικό τομέα. Πρόεδρος εξελέγη ο Άλκης Χατζηττοφής, ο οποίος πήρε σκυτάλη από την Ελένη Κωνσταντίνου, και Αντιπρόεδρος ο Ζήνων Παπαφιλίππου. Το διοικητικό συμβούλιο συμπληρώνουν η Άντρη Σάντη (Γραμματέας), ο Αδάμος Χατζηαντωνίου (Ταμίας), και οι Ανδρέας Κλεάνθους, Κωνσταντίνος Κουρούγιαννης και Μαρί Λουρουτζιάτη (Μέλη). Στόχος του συνδέσμου είναι να εντείνει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες για την καταπολέμηση του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού και την ανάδειξη της αξίας του χρηματοοικονομικού συμβούλου σε θέματα που αφορούν στον ορθό οικονομικό προγραμματισμό σε επίπεδο επιχειρήσεων και ιδιωτών, με γνώμονα πάντοτε την ηθική, επαγγελματικά πρότυπα και την ακεραιότητα της αγοράς.