Πρόσθετο πακέτο μέτρων για αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων εξήγγειλαν οι Υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας και αφορά 449.000 οικίες και 111.500 επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα μετά την λήξη του Υπουργικού Συμβουλίου ανακοίνωσαν οι δύο υπουργοί πως σήμερα αποφάσισαν για ένα νέο πρόγραμμα κρατικής επιχορήγησης του ηλεκτρικού ρεύματος αξίας πέραν των €50 εκ. το οποίο θα καλύπτει 449.000 οικίες και 111.500 επιχειρήσεις.

Η επιδότηση θα καλύπτει τους οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς χρήστες διμηνιαίας διατίμησης με τα τιμολόγια όπως θα παρουσιαστούν τον Σεπτέμβριο να καλύπτουν την περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου.

Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, η επιχορήγηση αυτή θα καλύψει και την επαναφορά του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα στο 19%. Η Κυβέρνηση θα καταβάλλει τα χρήματα αυτά στην ΑΗΚ, η οποία θα αναπροσαρμόζει αναλόγως τα τιμολόγια που καλύπτουν τη διμηνία Ιουλίου – Αυγούστου, τα οποία θα αποσταλούν τον Σεπτέμβριο.

Το νέο πακέτο έρχεται να προστεθεί στα πακέτα που είχαν υλοποιηθεί, το κόστος των οποίων ξεπέρασε τα €300 εκατ. Ο κ. Πετρίδης είπε πως η επιδότηση θα καλύψει τόσο τους οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς χρήστες διμηνιαίας διατίμησης, στηρίζοντας έτσι 449.000 νοικοκυριά και 111.500 επιχειρήσεις.

Οικιακή χρήση

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, για την διατίμηση 0,8 και 56β, δηλαδή τις ευάλωτες ομάδες, θα καλυφθεί μέχρι το 100% της επικείμενης αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η επιδότηση θα καλύψει τους οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς χρήστες διμηνιαίας διατίμησης με τα τιμολόγια όπως θα παρουσιαστούν από το Σεπτέμβριο να καλύπτουν την περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου.

Η επιδότηση έχει ως εξής: Όσον αφορά την οικιακή χρήση, για τη Διατίμηση 08 και 56Β, δηλαδή για τις καθορισμένες από το κράτος ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, θα καλυφθεί μέχρι το 100% της επικείμενης αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Γι’αυτούς που έχουν κατανάλωση από  1-400 kwh η επιχορήγηση θα είναι μέχρι το 85% της αύξησης, γι’αυτούς που έχουν από 401-600 kwh  θα καλυφθεί το 75% της αύξησης και γι’ αυτούς που έχουν από 601-800 kwh είναι μέχρι 50%.

Όσον αφορά τη Διμηνιαία Διατίμηση Εμπορικής Χρήσης θα καλυφθεί μέχρι 85% για κατανάλωση από 1-500 kwh, για κατανάλωση μεταξύ 501-750 kwh θα καλυφθεί το 75% της αύξησης, για 751-1500 kwh θα καλυφθεί μέχρι το 50% της αύξησης.

Όσον αφορά τη Διμηνιαία Διατίμηση Βιομηχανικής Χρήσης, για κατανάλωση από 1-750 kwh θα καλυφθεί μέχρι το 85% της αύξησης, από 751-1000 kwh μέχρι 75% και από 1001-1500 kwh μέχρι 50% της αύξησης.

Με αυτό τον τρόπο τα μέτρα είναι και οριζόντια αλλά και πολύ στοχευμένα και θα εξυπηρετήσουν κυρίως τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

“Με αυτό τον τρόπο τα μέτρα είναι και οριζόντια, αλλά είναι και πολύ στοχευμένα και θα εξυπηρετήσουν κυρίως τα μεσαία στρώματα, αλλά και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Πετρίδης, προσθέτοντας πως με αυτό το μέτρο προωθείται και η εξοικονόμηση που είναι πολύ σημαντική, όπως είπε

«Γιατί από την πρώτη στιγμή δεν κρύψαμε την αλήθεια, οι τιμές του ηλεκτρισμού και οι τιμές της ενέργειας θα παραμείνουν σε ψηλά επίπεδα. Άρα η μόνιμη και η μακροπρόθεσμη λύση εστιάζεται σε δύο παράγοντες, ο ένας είναι ο παράγοντας της εξοικονόμησης και ο δεύτερος είναι ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός του Υπουργείου Ενέργειας και της κυβέρνησης όσον αφορά την πλήρη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα», τόνισε.

Ο ΥΠΟΙΚ είπε πως ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα επανέρχεται στο 19%, για να τονίσει ωστόσο ότι αυτό θα καλυφθεί από την χορηγία του κράτους.

«Άρα η χορηγία του κράτους θα καλύπτει δύο σκέλη, το ποσοστό της αύξησης αλλά και το ΦΠΑ», είπε εξηγώντας πως η ενίσχυση αποκτά διαφορετική μορφή.

«Αντί να χαμηλώσει ο ΦΠΑ, θα επιχορηγείται αυτή η διαφορά από το κράτος», είπε, προσθέτοντας ότι στα τιμολόγια που θα σταλούν το Σεπτέμβριο, θα υπάρχει 20% με 30% μείωση αναλόγως της διατίμησης στην οποία εμπίπτει.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Πετρίδης εξήγησε πως η επιχορήγηση θα καταβάλλεται στην ΑΗΚ και συνεπώς το τιμολόγιο που θα λαμβάνει ο πολίτης θα καταγράφεται η αρχική τιμή, η επιχορήγηση του κράτους και το ποσό που θα καταβάλλει ο πολίτης.

Πηλείδου: Αξιοποιείστε τα σχέδια εξοικονόμησης

Στις δικές της δηλώσεις, η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου, αφού υπενθύμισε πως η εξοικονόμηση και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι η καλύτερη μέθοδος για την μόνιμη μείωση του κόστους ηλεκτρισμού, τόνισε πως πέραν των μέτρων αυτών συνεχίζουν να ισχύουν τα σχέδια του Υπουργείου Ενέργειας τα οποία διαθέτουν πολύ αυξημένο προϋπολογισμό.

Υπέδειξε ενδεικτικά ότι μέχρι το 2020 διατίθεντο €8 εκατ. ετησίως στα σχέδια επιχορήγησης, ενώ ο προϋπολογισμός για το 2021 θα ξεπεράσει τα €120 εκατ., ενώ τρέχουν σχέδια για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, για θερμομόνωση οροφής για εγκατάσταση θερμοσίφωνα, όπως επίσης και συγκεκριμένα σχέδια για τις ευάλωτες ομάδες, ενώ τρέχει και το σχέδιο ύψους €40 εκατ. «Εξοικονομώ – Αναβαθμίζω» για τις επιχειρήσεις, το οποίο ενθαρρύνει και την εξοικονόμηση ενώ επιδοτεί και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, «ούτως ώστε να πετυχαίνουμε μία μόνιμη μείωση του κόστους του ηλεκτρισμού.