Μπορεί κάποιοι εργοδότες να ανησυχούν για ανατροφοδότηση του πληθωρισμού μέσω των μισθολογικών αυξήσεων, ωστόσο το συνδικαλιστικό κίνημα φαίνεται αποφασισμένο, στο πλαίσιο της ανανέωσης συλλογικών συμβάσεων, να διεκδικήσει όχι μόνο γενικές αυξήσεις αλλά και πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ. Μάλιστα, η πλήρης απόδοση της ΑΤΑ, στο 100% της αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, για αναπλήρωση της αγοραστικής δύναμης των μισθών, προτάσσεται από τις συντεχνίες ως το κύριο ίσως αίτημά τους για αντιμετώπιση της ακριβείας.

Η χθεσινή δήλωση του γ.γ. της ΣΕΚ ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων αν απορριφθεί το αίτημα, προκάλεσε την αντίδραση του γενικού διευθυντή της ΟΕΒ, ο οποίος έγραψε στο τουίτερ, ως σχόλιο, το εξής: «Δηλώσεις αντιπαραγωγικές, που δυναμιτίζουν τον κοινωνικό διάλογο, ελάχιστες στιγμές πριν ξεκινήσει. Η ΟΕΒ δεν διαπραγματεύθηκε ποτέ με τελεσίγραφα ή με το μαχαίρι στον λαιμό»…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κινητοποιήσεις ΣΕΚ σε περίπτωση μη επαναφοράς της ΑΤΑ

Μπορεί κάποιοι εργοδότες να ανησυχούν για ανατροφοδότηση του πληθωρισμού μέσω των μισθολογικών αυξήσεων, ωστόσο το συνδικαλιστικό κίνημα φαίνεται αποφασισμένο, στο πλαίσιο της ανανέωσης συλλογικών συμβάσεων, να διεκδικήσει όχι μόνο γενικές αυξήσεις αλλά και πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ. Μάλιστα, η πλήρης απόδοση της ΑΤΑ, στο 100% της αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, για αναπλήρωση της αγοραστικής δύναμης των μισθών, προτάσσεται από τις συντεχνίες ως το κύριο ίσως αίτημά τους για αντιμετώπιση της ακριβείας. Η χθεσινή δήλωση του γ.γ. της ΣΕΚ ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων αν απορριφθεί το αίτημα, προκάλεσε την αντίδραση του γενικού διευθυντή της ΟΕΒ, ο οποίος έγραψε στο τουίτερ, ως σχόλιο, το εξής: «Δηλώσεις αντιπαραγωγικές, που δυναμιτίζουν τον κοινωνικό διάλογο, ελάχιστες στιγμές πριν ξεκινήσει. Η ΟΕΒ δεν διαπραγματεύθηκε ποτέ με τελεσίγραφα ή με το μαχαίρι στον λαιμό»…

ΠΕΟ για λαίλαπα ακρίβειας

Η δυναμική στάση των συντεχνιών προκύπτει από τα όσα αποφάσισαν τα συλλογικά τους όργανα ενόψει της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων αλλά και του εργατικού διαλόγου με το Υπουργείο Εργασίας. Διάλογος που αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολος, καθώς οι εργοδότες θεωρούν αναχρονιστικό τον θεσμό της ΑΤΑ, ζητώντας πλήρη κατάργησή του.  Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ, που συνεδρίασε τη Δευτέρα, καταγράφει τη θέση του για την ΑΤΑ, που «συνοψίζεται στην πλήρη απόδοσή της και στην επέκταση του θεσμού σε όλους τους εργαζόμενους. Ο διάλογος που, μετά από έντονη απαίτηση της ΠΕΟ, και του υπόλοιπου συνδικαλιστικού κινήματος, αν και καθυστερημένα, θα ξεκινήσει στις 7/11/2022, θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα, για να μπορέσει να ελαφρυνθεί σε ένα βαθμό η θέση των εργαζομένων από τη λαίλαπα της ακρίβειας και του πληθωρισμού».

Ετοιμοπόλεμη η ΣΕΚ

Η ΣΕΚ, μέσα από δηλώσεις του γενικού της γραμματέα Ανδρέα Μάτσα, άφησε ελάχιστο περιθώριο για ευελιξία από πλευράς της συντεχνίας στον επικείμενο διάλογο. Η πλήρης επαναφορά της ΑΤΑ είναι αδιαπραγμάτευτη, υποστήριξε χθες.

Ο γ.γ. της ΣΕΚ μιλούσε μετά από συνεδρία του διευρυμένου Γενικού Συμβουλίου, στο πλαίσιο της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης. «Αδιαπραγμάτευτος στόχος για μας, ένα θέμα που συνδέεται και με τις συλλογικές συμβάσεις, είναι η πλήρης επαναφορά της ΑΤΑ ως μέρος αποκατάστασης της αγοραστικής δύναμης και αξίας των μισθών και ενίσχυσης των εργαζομένων σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα και την ικανότητά τους για διαχείριση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης», ανέφερε. Ερωτηθείς τι θα κάνει η ΣΕΚ αν δεν προωθηθεί η αποκατάσταση της ΑΤΑ, ο κ. Μάτσας είπε πως αυτή τη στιγμή κρίνεται η δυνατότητα και η ικανότητα του κράτους να διαχειριστεί τα κοινωνικά ζητήματα και το επίπεδο του κράτους πρόνοιας. «Έχουμε αποφασίσει πως, σε περίπτωση που υπάρξει διαφορετική προσέγγιση από την εργοδοτική πλευρά, είτε από την Κυβέρνηση για πλήρη αποκατάσταση της ΑΤΑ, δεν θα διστάσουμε να προβούμε σε κινητοποιήσεις», τόνισε.

Αιτήματα για αυξήσεις και Ταμεία Προνοίας

Οι συντεχνίες θέτουν και σειρά αιτημάτων στο πλαίσιο ανανέωσης των συμβάσεων που έχουν λήξει ή θα λήξουν, με την προσοχή να εστιάζεται στην κλαδική σύμβαση των οικοδόμων, καθώς η δεύτερη μεγάλη κλαδική σύμβαση, στα ξενοδοχεία, έχει πρόσφατα παραταθεί για ένα χρόνο. Το ΓΣ της ΠΕΟ αποφάσισε να διεκδικήσει γενικές αυξήσεις και βελτίωση όρων απασχόλησης, με στόχο τη βελτίωση του μεριδίου των εργαζομένων στον παραγόμενο πλούτο. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην βελτίωση των μίνιμουμ πρόσληψης. Θα επιδιώξει επίσης επαναφορά των μισθολογικών αποκοπών και ωφελημάτων στις συλλογικές συμβάσεις στις οποίες δεν έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Στις επιδιώξεις της ΠΕΟ είναι επίσης η επέκταση σε συμβάσεις άλλων κλάδων οι ρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στην ξενοδοχειακή και οικοδομική βιομηχανία, όπου με νόμο βασικοί όροι των συλλογικών συμβάσεων καθίστανται υποχρεωτικοί για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο. Θα επιδιωχθεί και ενίσχυση των Ταμείων Ευημερίας, τόσο για το ύψος των εισφορών, όσο και για τη δημιουργία Ταμείων Ευημερίας εκεί που δεν υπάρχουν σήμερα.

Στο θέμα αναφέρθηκε χθες και ο γ.γ. της ΣΕΚ, με τον κ. Μάτσα να αναφέρει πως η συντεχνία, εκφράζοντας την προσήλωσή της στην ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων μέσα από τη διεκδίκηση των μισθολογικών αυξήσεων και βελτίωση παρεμφερών ωφελημάτων, θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση και προτεραιότητα στην εδραίωση το θεσμού των ταμείων προνοίας, ως δεύτερου πυλώνα συνταξιοδοτικών παροχών.