Δεκατρία μεγάλα έργα βρίσκονται στο μακρύ κατάλογο του Δήμου Λάρνακας για το νέο χρόνο, με τον αναπτυξιακό προϋπολογισμό ν’ αγγίζει τα 23 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για σημαντικά έργα που θα δώσουν νέα εικόνα και προοπτική σε αρκετές περιοχές, όπως το κέντρο της πόλης και οι ιστορικές συνοικίες «Άη Γιάννη» και «Σκάλας» .

Στα μεγάλα έργα θα έρθουν να προσθέσουν, όπως ανέφερε στον «Φ» ο δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας και οι ιδιωτικές επενδύσεις, κυρίως σε τουριστικές υποδομές και οικιστικές μονάδες. «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως και με τα έργα του ιδιωτικού τομέα, όπως η ανάπλαση του λιμανιού και της μαρίνας που αρχίζουν εντός του 2023, με την μετακίνηση των εγκαταστάσεων των εταιρείων πετρελαιοειδών από το δρόμο Λάρνακας-Δεκέλειας και με τα έργα που προγραμματίζει ο δήμος, η Λάρνακα θα πάρει το μερίδιο που της αντιστοιχεί στην οικονομική ανάπτυξη». 

Έγνοια του Δήμου Λάρνακας, όπως υπογράμμισε, είναι να διατηρηθεί ο χαρακτήρας και η κουλτούρα της πόλης. «Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε “φούσκες”. Θέλουμε η Λάρνακα να είναι προσβάσιμη για όλους και να υπάρχει στέγαση για όλους. Γι’ αυτό δίνουμε έμφαση και σε αναπτύξεις για διαμερίσματα και σπίτια, στα οποία θα μπορούν να έχουν πρόσβαση πολίτες με χαμηλότερα εισοδήματα». 

Μεγαλεπήβολα είναι τα σχέδια για το κέντρο της πόλης και ο στόχος είναι να ξεκινήσουν δύο μεγάλα έργα μέσα στο καλοκαίρι. Η ανάπλαση των ιστορικών πλατειών Ακρόπολης και Αλκής, καθώς και τα έργα που προγραμματίζονται στους εμπορικούς δρόμους, αναμένεται ν’ αλλάξουν εκ βάθρων την εικόνα του κέντρου. 

Οι πλατείες Ακροπόλεως και Αλκής, θα ενωθούν μέσω ενός κοινού πλατειακού χώρου, ενώ θα γίνουν και εργασίες σε τμήματα των οδών Ερµού, Κωνσταντίνου Καλογερά, Γλάδστωνος, Λουκή Ακρίτα και Ορφέως. Στόχος του έργου είναι η αισθητική, λειτουργική και ποιοτική αναβάθμιση της περιοχής και η εξασφάλιση της ομαλής και ασφαλούς διακίνησης πεζών και οχημάτων. 

Σχεδόν παράλληλα θ’ αρχίσουν εργασίες στο εμπορικό κέντρο της Λάρνακας, που θα γίνουν σε βάθος πενταετίας, στο πρότυπο της οδού Στασικράτους στη Λευκωσία. Συγκεκριμένα θα γίνει πλακόστρωση στις οδούς Ζήνωνος και Ερμού, θα δημιουργηθούν χώροι πρασίνου και θα τοποθετηθούν σκίαστρα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έργα 100 εκατομμυρίων για τη «νέα» Λάρνακα-Φιλόδοξα σχέδια

Μέχρι το φθινόπωρο, εξάλλου, αναμένεται ν’ αρχίσουν και οι εργασίες στο εμβληματικό κτήριο του παλαιού νοσοκομείου, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στο οποίο θα στεγαστεί το Δημαρχείο Λάρνακας. Η πρόταση που κατατέθηκε για τα διατηρητέα κτήρια, που ανεγέρθηκαν τη δεκαετία του 1930, προνοεί την αποκατάσταση τους, την κατεδάφιση των οικοδομών που δεν είναι διατηρητέες και τη δημιουργία νέων, ώστε στο σύνολο τους να μπορούν να στεγάσουν όλες τις υπηρεσίες του Δήμου Λάρνακας. Το κόστος του έργου αναμένεται να ξεπεράσει τα 6 εκ. ευρώ. 

Επιπρόσθετα, εντός των επόμενων ημερών θ’ αρχίσει και η τοποθέτηση νέου πλακόστρωτου στις Φοινικούδες και μέχρι το τέλος του χρόνου θα ολοκληρωθεί και αυτό το έργο, που θα στοιχίσει περίπου 1 εκ. ευρώ. Ο μακροπρόθεσμος στόχος του Δήμου για τη λεωφόρο Αθηνών, είναι να γίνει ολικό «λίφτινγκ» για να συνάδει το σήμα κατατεθέν της Λάρνακας, με τα έργα €1,2 δισ. στη μαρίνα και το λιμάνι. Γι’ αυτό φέτος στον προϋπολογισμό του δήμου, έχει περιληφθεί κονδύλι στον προϋπολογισμό για την προκήρυξη διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για ανάπλαση των Φοινικούδων. 

 

 

 

Χρώμα στην όψη της «Σκάλας»

Μπορεί η αποκατάσταση και ο χρωματισμός των προσόψεων των κτηρίων επί της Πιαλέ Πασά στην τουρκοκυπριακή συνοικία «Σκάλα» να μην είναι, οικονομικά, το μεγαλύτερο έργο του Δήμου Λάρνακας για το 2023, ωστόσο δεν υπάρχει αμφιβολία πως πρόκειται για το πιο εντυπωσιακό. Το πολυαναμενόμενο έργο που θα κοστίσει €1,1 εκατ., θα αλλάξει ριζικά την όψη της περιοχής αφού τα κτήρια, θα βαφτούν με διάφορα χρώματα, που επέλεξε ομάδα καλλιτεχνών από τον ιστορικό «καμβά» της πόλης. Ήδη άρχισαν οι πρώτες εργασίες στα κτήρια και το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές του 2024. 

Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της συνοικίας, που φιλοξενεί και τη Γειτονιά των Καλλιτεχνών, θ’ αναδειχθεί περαιτέρω με τη δημιουργία του «Πάρκου Καλλιτεχνών Μεσόγειος». Ο Δήμος Λάρνακας, έχει ήδη προχωρήσει στην υπογραφή συμβολαίου για την εκτέλεση του έργου, που θα στοιχίσει περίπου 1 εκατ. ευρώ. Οι εργασίες, αναμένεται να ξεκινήσουν στις 16 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023.