Όπως έγραψε κατ’ επανάληψη το τελευταίο διάστημα ο Φιλελεύθερος, σε χώρες της ΕΕ, όπως και στην Κύπρο, παρατηρείται τους τελευταίους μήνες σοβαρή πληθωριστική πίεση στα είδη τροφίμων, με τους αναλυτές -αλλά ακόμα και ανώτατα στελέχη της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας- να υποστηρίζουν πως η ακρίβεια στα τρόφιμα οφείλεται εν μέρει στο ψηλό ποσοστό κέρδους που επιβάλλουν οι επιχειρήσεις.

Αυτή είναι η βασική εξήγηση που δίνουν οικονομολόγοι και αναλυτές για το φαινόμενο της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού στα πλείστα προϊόντα, ιδιαίτερα στην ενέργεια και τις πρώτες ύλες, ακόμη και τις γεωργικές, χωρίς αυτή η επιβράδυνση να αφορά και τα είδη τροφίμων, των οποίων οι τιμές εξακολουθούν να αυξάνονται σε ποσοστά γύρω στο 17%. Κάποιες χώρες μάλιστα της ΕΕ, όπως οι Βαλτικές, η Γερμανία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, καταγράφουν αυξήσεις σε επίπεδα πάνω από 20% στα είδη τροφίμων. Τον Φεβρουάριο του 2023, ο πληθωρισμός τροφίμων στις χώρες της Ευρωζώνης ήταν 17,7% και συνολικά στις χώρες της ΕΕ-27 ήταν 19,5%. Στην Κύπρο η ακρίβεια στα τρόφιμα έτρεχε τον Φεβρουάριο με περίπου 10%, με τάση μικρής πτώσης τον Μάρτιο. Ωστόσο, πρέπει να συνυπολογιστεί ότι και οι τιμές τροφίμων Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2022 (με τους οποίους γίνεται η σύγκριση με τους αντίστοιχους φετινούς μήνες) ήταν ήδη ψηλότερες κατά 6-7% σε σχέση με Φεβρουάριο, Μάρτιο του 2021.

Τα ίδια συμβαίνουν και στη Βρετανία, όπου χθες ανακοινώθηκε ότι ο επιμέρους πληθωρισμός τροφίμων και ποτών στις οκτώ μεγάλες αλυσίδες υπεραγορών τον Μάρτιο διαμορφώθηκε στο 17,2%, σύμφωνα με έρευνα του οργανισμού ενημέρωσης των καταναλωτών Which?. Πρόκειται για ακόμα μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης των τιμών σε σχέση με το 16,5% του Φεβρουαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΊΣΗΣ: 

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, συνολικά ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως έχει διαμορφωθεί από τον Φεβρουάριο, βρίσκεται στο 10,4%. Η νέα έρευνα εξέτασε τις αλλαγές στην τιμή βασικών προϊόντων στις αλυσίδες Asda, Morrisons, Tesco, Sainsbury’s, Aldi, Lidl, Ocado και Waitrose. Η τιμή του χυλού βρώμης, αγαπημένου προγεύματος των Βρετανών, αυξήθηκε κατά 35,5% κατά μέσο όρο σε σχέση με πέρυσι. Το τυρί τσένταρ, το πιο δημοφιλές τυρί στη χώρα, πωλείται κατά 28,3% πιο ακριβά σε σχέση με τον περσινό Μάρτιο. Η τιμή στα χοιρινά λουκάνικα είναι αυξημένη κατά 26,8% και στις πατάτες κατά 14%. Το λευκό ψωμί κοστίζει 22,8% περισσότερο.