Τα άσχημα δεδομένα στην οικονομία άρχισαν να φαίνονται από τους πρώτους οικονομικούς δείκτες. Τα στοιχεία για την κτηματαγορά είναι ενδεικτικά. Κατά τον πρώτο μήνα της κρίσης- τον Μάρτιο- σημειώθηκε πτώση κατά 33% στον αριθμό των πωλητηρίων εγγράφων.  Όλες οι επαρχίες πλην της Λευκωσίας καταγράφουν απώλειες. 
 
Μάλιστα, οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται στην Πάφο (-56%) και στη Λεμεσό (-50%)- πόλεις που άλλοτε κρατούσαν τα σκήπτρα του κλάδου των ακινήτων.
 
Οι αγοραπωλησίες ακινήτων έχουν παγώσει πλέον καθότι υπάρχει μια αβεβαιότητα (και ποιος θα ενδιαφερθεί για ακίνητα εν μέσω της κρίσης), αλλά και για πρακτικούς λόγους. Πολλά γραφεία έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους.  Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο διάταγμα για κλείσιμο επιχειρήσεων εκδόθηκε στις 16 Μαρτίου.
 
 
Ωστόσο, δειλά- δειλά όλες οι επιχειρήσεις, αλλά και το Κτηματολόγιο έκαναν διευθετήσεις ώστε οι υπάλληλοι να δουλεύουν από το σπίτι. Επομένως, μόνο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μάρτη υπήρξε κανονικότητα. Μετέπειτα, υπήρξε στασιμότητα στην κτηματαγορά και είναι κάτι που φάνηκε και στον αριθμό των πωλητηρίων εγγράφων.
 
Γερή φάνηκε ότι είναι μόνο η πρωτεύουσα. Κατά επαρχία, στη Λευκωσία ο αριθμός των πωλητήριων εγγράφων αυξήθηκε τον Μάρτιο του 2020 κατά 6% και ανήλθε στα 139, ενώ στη Λεμεσό καταγράφηκε πτώση 50%, καθώς κατατέθηκαν 143 πωλητήρια έγγραφα.  Στην Λάρνακα η πτώση των πωλητήριων εγγράφων άγγιξε το 10% (106 πωλητήρια έγγραφα), στην ελεύθερη Αμμόχωστο το 9% ( 41)και στην Πάφο το 56% (81). 
 

Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, η πτώση μετριάστηκε στο 16% με σύνολο 1991 πωλητήρια έγγραφα. Πιο συγκεκριμένα, τα έγγραφα σημείωσαν  πτώση 31% στη Λεμεσό, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, κατά 28% στην Πάφο και κατά 5% στην Αμμόχωστο. Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους καταγράφηκε αύξηση τόσο στη Λευκωσία (6%) όσο και στη Λάρνακα (4%).   

Αλλοδαποί αγοραστές

Μεγάλη πτώση καταγράφουν και οι πράξεις με αλλοδαπούς αγοραστές. Ενώ πέρσι τον αντίστοιχο μήνα είχαν κατατεθεί 368 πωλητήρια έγγραφα με αγοραστές αλλοδαπούς, φέτος ο αριθμός αυτός ήταν μόλις 212, καταγράφοντας πτώση 42%. Εάν ανατρέξει κάποιος στα συγκεκριμένα στοιχεία για τους αλλοδαπούς αγοραστές εκτός ΕΕ, διαπιστώνει ότι εκεί καταγράφηκε η μεγάλη πτώση. Πέρσι τον Μάρτιο, υπήρξαν 243 αγοραστές ακινήτων εκτός ΕΕ, ενώ φέτος 146. Επίσης, η πτώση του αριθμού των αλλοδαπών αγοραστών συνδυάζεται και με το ενδιαφέρον για αξιοποίηση των κινήτρων πολιτογράφησης. Είναι γεγονός ότι το ενδιαφέρον έχει υποχωρήσει, τόσο λόγω των νέων κριτηρίων, όσο και της παγκόσμιας πλέον κρίσης λόγω του κορωνοϊού.