Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούσαν ότι το 2024 θα ήταν καλύτερο από το 2023. Ωστόσο, με όλα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή και με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται, μήπως το 2024 εξελίσσεται σε μια πολύ δύσκολη χρονιά, με απρόβλεπτες συνέπειες και στην οικονομία;

Διανύουμε μία ιδιαίτερα απαιτητική περίοδο, εξαιτίας κυρίως των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών κρίσεων και επομένως είναι δύσκολο να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας, σε συνδυασμό με τις πληθωριστικές πιέσεις και τα υψηλά επιτόκια, αποτελούν κρίσιμα ζητήματα, με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η παγκόσμια και κατ’ επέκταση η κυπριακή οικονομία.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί αυτή τη στιγμή η αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή και οι πιθανές επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία, λόγω επηρεασμού στρατηγικών επενδύσεων από το Ισραήλ, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο μίας γενικότερης σύρραξης στην περιοχή με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ωστόσο, δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι μακροπρόθεσμα η Κύπρος μπορεί να επηρεαστεί και θετικά, αφού με την εφαρμογή του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Γάζα αναδεικνύεται πλέον ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή. Εκτιμώ ότι με σωστή διαχείριση, προσαρμοστικότητα και αξιοποίηση των κατάλληλων ευκαιριών, η κυπριακή οικονομία θα καταφέρει, για ακόμη μία φορά, να ανταπεξέλθει με επιτυχία των προκλήσεων.

Μπορούμε να θεωρούμε δεδομένη την πρώτη μείωση επιτοκίου από την ΕΚΤ τον Ιούνιο ή μήπως οι εξελίξεις ενδέχεται να την αναβάλουν; Πώς εκτιμάτε ότι θα κινηθεί η ΕΚΤ ως προς τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες αλλά και για το 2025;

Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι σίγουρα θετικά, αφού προβλέπεται περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού και φάση αποκλιμάκωσής του. Μάλιστα, διαφαίνεται ότι το βασικότερο σενάριο για την ΕΚΤ είναι η έναρξη μιας διαδικασίας για μείωση των επιτοκίων, από τον προσεχή Ιούνιο. Προσωπικά, πιστεύω ότι η πορεία μείωσης των επιτοκίων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας. Για παράδειγμα, παρατηρούμε ότι η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίζει τη δυναμική της πορεία, γεγονός που δύναται να συμβάλει αρνητικά στις αποπληθωριστικές τάσεις στην Ευρωζώνη. Επιπρόσθετα, υπάρχει το ενδεχόμενο οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή να επηρεάσουν τις τιμές της ενέργειας και, παρόλο που τέτοιες κινήσεις θεωρούνται ευρέως παροδικές, εντούτοις θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο στον ρυθμό με τον οποίο η ΕΚΤ αποφασίζει να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων. Συνεπώς, θεωρώ ότι μεσοπρόθεσμα θα δούμε μειωμένα επιτόκια, αλλά είναι πιθανόν η σταθεροποίησή τους να γίνει σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που προβλέπει η αγορά.

Ποια είναι σήμερα η θέση της cdbbank στην αγορά και ποιοι οι σχεδιασμοί της για το μέλλον;

Από την ίδρυσή της, το 1963, η cdbbank αποτελεί έναν αξιόπιστο χρηματοπιστωτικό οργανισμό, προσφέροντας διαχρονικά ένα ευρύ φάσμα τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε επιχειρηματικούς, θεσμικούς και ιδιώτες πελάτες από την Κύπρο και το εξωτερικό. Αξιολογώντας συνεχώς τα δεδομένα και την επιχειρησιακή μας στρατηγική, δίνουμε έμφαση σε τρεις βασικούς πυλώνες.

Ο πρώτος αφορά την τεχνολογική αναβάθμιση της τράπεζας. Με σημαντικές επενδύσεις που αναμένεται να αλλάξουν την ψηφιακή υποδομή της, η cdbbank θα μπορεί να προσφέρει εξατομικευμένη εξυπηρέτηση, διασφαλίζοντας τη βέλτιστη εμπειρία του πελάτη.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά τη διαχείριση των ΜΕΔ, τα οποία έχουμε ως στόχο να μειωθούν σε ποσοστό κάτω του 5%.

Τέλος, υλοποιούμε στοχευμένες ενέργειες για σταδιακή και συνετή αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου μας, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την προσπάθεια για ευημερία και ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας. Απώτερος στόχος είναι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε με τον ίδιο ουσιαστικό και έμπρακτο τρόπο τους πελάτες μας και την κυπριακή επιχειρηματική κοινότητα.

Πόσο σημαντική είναι η πράσινη μετάβαση και ποιος ο ρόλος των τραπεζών;

Η επιτάχυνση της μετάβασης σε μια πιο ανταγωνιστική, αειφόρο και βιώσιμη οικονομία, αποτελεί βασική προτεραιότητα για την ΕΕ και βεβαίως για την Κύπρο. Σε αυτή την προσπάθεια, ένας εύρωστος τραπεζικός τομέας έχει σημαίνοντα ρόλο να διαδραματίσει, αφού πρωταγωνιστεί στην πορεία προς την ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας.

Οι τράπεζες καλούνται να αναγνωρίσουν τη σημασία της πράσινης και κυκλικής οικονομίας και μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού, να ενσωματώσουν πρακτικές πράσινης τραπεζικής στην κουλτούρα τους, μειώνοντας ταυτόχρονα το ενεργειακό τους αποτύπωμα.

Εξίσου σημαντικές είναι και οι δράσεις για καταγραφή πιο αποτελεσματικών επιδόσεων στους δείκτες των κριτηρίων ESG -που αφορούν θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης- τόσο στο λειτουργικό μοντέλο αλλά και στις χορηγήσεις που δίνονται.

Προς αυτή την κατεύθυνση και με στόχο την έμπρακτη στήριξη της πράσινης επιχειρηματικότητας, η cdbbank παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις για τη χρηματοδότηση έργων πράσινης ενέργειας που αποφέρουν οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

Παράλληλα, μέσω της «Χρηματοδότησης Επαγγελματικής Στέγης» στηρίζει τις προσπάθειες των πελατών της για αγορά, ανέγερση ή και αναβάθμιση των κτηρίων που στεγάζουν την επιχείρησή τους, με επιπρόσθετα προνόμια για φιλικές προς το περιβάλλον εγκαταστάσεις. Επιπρόσθετα, προχωράμε ήδη στην ενεργειακή αναβάθμιση των κεντρικών μας γραφείων στη Λευκωσία, ενώ υιοθετήσαμε σειρά μέτρων για τη διαχείριση των περιβαλλοντικών κινδύνων και την επίδραση των λειτουργιών της τράπεζας στο περιβάλλον.

Σε ποιο επίπεδο βρίσκεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός της cdbbank;

Αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο της τεχνολογίας και αξιολογώντας τις ραγδαίες και συνεχείς τεχνολογικές εξελίξεις, η cdbbank έχει θέσει στις προτεραιότητές της τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ προβαίνει παράλληλα σε ενέργειες που θα της επιτρέψουν να βελτιώσει τις λειτουργίες της, να περιορίσει τα έξοδά της και να ανταποκριθεί επιτυχώς στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις των πελατών.

Προς αυτή την κατεύθυνση, επενδύουμε συνεχώς στην αναβάθμιση των τεχνολογικών υποδομών, διασφαλίζοντας τη βέλτιστη εμπειρία για τους πελάτες και την κάλυψη των εποπτικών απαιτήσεων.

Συγκεκριμένα, το μεσοπρόθεσμο πλάνο της cdbbank περιλαμβάνει την αναβάθμιση του τραπεζικού συστήματος, την προσθήκη επιπρόσθετων εργαλείων στην πλατφόρμα ηλεκτρονικής τραπεζικής, την περαιτέρω αυτοματοποίηση τραπεζικών λειτουργιών.