Στροφή προς την Άγκυρα προκειμένου να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις της τουρκικής πλευράς αναμένεται ότι θα κάνει ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μετά τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού είναι πρόθυμος να ενεργοποιήσει εκ νέου τη διαδικασία στο Κυπριακό, δεδομένου βέβαια ότι θα βρει πρόσφορο έδαφος και από τουρκικής πλευράς. Το επόμενο διάστημα ο Αντόνιο Γκουτέρες αναμένεται ότι θα επιδιώξει να καταγράψει τις τουρκικές αντιδράσεις και αναλόγως θα προχωρήσει ή όχι με μια νέα πρωτοβουλία στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Κατά τη συνάντηση που είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ ο Υπουργός Εξωτερικών τον ενημέρωσε εκτενώς για την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

«Είχα μια ιδιαίτερα εποικοδομητική συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα στο πλαίσιο της οποίας τονίστηκε η ισχυρή μας βούληση για επάνοδο στις διαπραγματεύσεις από το σημείο στο οποίο σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά και με αντικειμενικό στόχο την ουσιαστική συζήτηση η οποία θα οδηγήσει σε επίλυση του Κυπριακού και στην επανένωση του τόπου μας», είπε ο Υπουργός.
Όπως επεσήμανε, αναλύθηκε η πρωτοβουλία της Κυπριακής πλευράς η οποία περιλαμβάνει την ευρω-ενωσιακή διάσταση ως καταλύτη για να προχωρήσει η διαδικασία, πάντοτε υπό την αιγίδα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου στη συνάντηση Κόμπου – Γκουτέρες

«Συζητήσαμε με το Γενικό Γραμματέα τις ιδέες και σκέψεις του ως προς τα επόμενα βήματα και ειδικά ως προς το ζήτημα του διορισμού απεσταλμένου το επόμενο χρονικό διάστημα. Από πλευράς μας το μήνυμα ήταν σαφές, εμείς είμαστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα», συμπλήρωσε ο κ. Κόμπος.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης σε δηλώσεις του χθες σχολιάζοντας τις επαφές του Υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου στη Νέα Υόρκη σημείωσε πώς ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κατανοεί πλήρως τη χρησιμότητα πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης για το Κυπριακό και επανέλαβε και ο ίδιος τη δική του βούληση για να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις,

Σύμφωνα με τον κ. Λετυμπιώτη, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέλυσε στον ΓΓ κατ΄ιδίαν την πρωτοβουλία που ανέλαβε η Κυβέρνηση από τη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του Προέδρου Χριστοδουλίδη για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ και πώς αυτή μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στις προσπάθειες των ΗΕ και επανέλαβε την ετοιμότητα και τη βούληση της Κυβέρνησης για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που έχουν σταματήσει στο Κραν Μοντανά.

Είπε επίσης πως ο κ. Κόμπος «επανέλαβε την ισχυρή άποψη της Κυβέρνησης ότι ο διορισμός ενός απεσταλμένου από πλευράς των ΗΕ θα έχει μια πολύ υψηλή προστιθέμενη αξία και πως αναμένει αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατόν και πως είναι έτοιμη άμεσα να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τελικό ορίζοντα, πάντα εντός του συμφωνημένου πλαισίου, τη βιώσιμη και οριστική λύση του Κυπριακού».

Ερωτηθείς για την αντίδραση του ΓΓ του ΟΗΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι ο κ. Γκουτέρες κατανοεί πλήρως τη χρησιμότητα της πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης και επανέλαβε και ο ίδιος τη δική του βούληση για να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Σε σχέση με την στάση της Τουρκίας, ο Κωσταντίνος Λετυμπιώτης σημείωσε ότι αυτό που διαφαίνεται εκ πρώτης όψεως, μέσα και από τις επίσημες δηλώσεις της Τουρκίας, είναι ότι θέτουν πολύ ψηλά στις προτεραιότητές τους τις ευρωτουρκικές σχέσεις, και είναι κάτι που εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία λέγαμε από την αρχή ότι θα πρέπει να το επιδιώκουμε. «Φτάνει», είπε, «πάντα, να τίθεται υπόψη από τη μεγάλη μας ευρωπαϊκή οικογένεια, και αυτή είναι η πραγματικότητα, το ζήτημα του Κυπριακού».