Διπλό μήνυμα έστειλαν Ιερουσαλήμ κα Μόσχα όσον αφορά τις δραστηριοποιήσεις των υπηκόων τους στα κατεχόμενα.

Ο Βενιαμίν Νετανιάχου, λίγα 24ωρα πριν το ταξίδι του στη Λευκωσία δικαιολόγησε την επιχειρηματική δραστηριοποίηση Ισραηλινών στα κατεχόμενα. Η Μαρία Ζαχάροβα ξεκαθάρισε πως το γραφείο στα κατεχόμενα θα προχωρήσει σύμφωνα με τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, θα ταξιδέψει στην Κύπρο για την τριμερή συνάντηση με Νίκο Χριστοδουλίδη και Κυριάκο Μητσοτάκη. Την Κυριακή θα έχει διμερής συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, μεταξύ των οποία θα είναι και αυτό της έντονης παρουσίας Ισραηλινών στα κατεχόμενα. Ένα θέμα για το οποίο είχαν συζητήσει και κατά την προηγούμενη τους συνάντηση στην Ιερουσαλήμ.

Σε συνέντευξή του στον Αντένα, ενόψει της επίσκεψή του στην Κύπρο, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο θέμα των κατεχομένων. Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός Ισραηλινών επιχειρηματιών επενδύουν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, είπε ότι, «δεν έχουμε οποιαδήποτε πολιτική περιορισμού των Ισραηλινών επιχειρηματιών. Μπορούν να πάνε παντού στον κόσμο, και αυτό κάνουν». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι θα κοιτάξει το όλο θέμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τ/κ ΜΜΕ: Νέες πληροφορίες για τις πωλήσεις γης στα κατεχόμενα

Απ’ εκεί και πέρα τόσο η Κύπρος όσο και το Ισραήλ κοιτάζουν τη μεγάλη εικόνα των μεταξύ τους σχέσεων και την πάρα πέρα εμβάθυνσή τους. Ο Βενιαμίν Νετανιάχου μίλησε για μια αναπτυσσόμενη σχέση και μια συνεργασία που αφορά πολλούς τομείς. Αναφερόμενος στην τριμερή Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδας, ανέφερε ότι «έχουμε μια συμμαχία η οποία βασίζεται σε κοινές δημοκρατικές αξίες».

Στην υπηρεσία των πολιτών της

Η Μόσχα θα προχωρήσει στην παροχή προξενικών υπηρεσιών σε Ρώσους πολίτες στα κατεχόμενα κατά τρόπο που ανταποκρίνεται στα εθνικά της συμφέροντα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Απαντώντας σε ερώτηση Ρώσου δημοσιογράφου σχετικά με την «αντίδραση των ελληνοκυπριακών Αρχών στην έναρξη της παροχής προξενικών υπηρεσιών από τη Ρωσία στην τδβκ» – όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος – η κ. Ζαχάροβα είπε ότι «όπως είναι γνωστό η εργασία για τη βελτίωση των μηχανισμών και των μορφών παροχής προξενικών υπηρεσιών στους Ρώσους πολίτες, που διαβιούν στο βορρά της νήσου, διεξάγεται ήδη επί μακρό χρόνο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ενημέρωση ΥΠΕΞ στο Τολέδο για τις εξελίξεις μετά τα επεισόδια στην Πύλα

Ξεκινάμε από το γεγονός, συνέχισε, ότι «οι Ρώσοι πολίτες, όπου και αν βρίσκονται, πρέπει να έχουν κατάλληλη πρόσβαση σε αποτελεσματική προξενική βοήθεια και συμπαράσταση», επομένως «αυτή η εργασία θα συνεχιστεί με εκείνες τις μορφές, που ανταποκρίνονται στα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας». Σύμφωνα με ρωσικές διπλωματικές πηγές, η ρωσική πλευρά συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με την παροχή προξενικών υπηρεσιών στα κατεχόμενα.

Ο Φιντάν βρίσκεται στην Μόσχα

Στη Μόσχα βρίσκεται από χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.. Ο Τούρκος Υπουργός θα γίνει δεκτός από το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και εκτός από την, όπως εκτιμάται, προετοιμασία της επίσκεψης του Προέδρου της Τουρκίας στο Σότσι στις αρχές Σεπτεμβρίου – στις 8 του μηνός κατά το πρακτορείο Bloomberg – θα συζητήσουν ευρύ φάσμα διμερών και διεθνών ζητημάτων. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα οι δύο Υπουργοί θα συζητήσουν την κατάσταση στην περιοχή, ειδικότερα στην Ουκρανία, τη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας, τη Συρία, τη Λιβύη, την Υπερκαυκασία, την Κεντρική Ασία και «θα αναλύσουν την κατάσταση της διμερούς ρωσο-τουρκικής συνεργασίας, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της υλοποίησης των στρατηγικών σχεδίων στον ενεργειακό τομέα».

Οι δύο Υπουργοί, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, «θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της ουκρανικής κρίσης και θα συζητήσουν πιθανούς τρόπους πολιτικής και διπλωματικής διευθέτησής της». Το ρωσικό ΥΠΕΞ επισημαίνει επίσης την αύξηση του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών, που έφθασε το 2022 το ρεκόρ των 62,4 δισ. δολαρίων ΗΠΑ, σημειώνοντας ετήσια αύξηση κατά 86%, καθώς και τα κοινά στρατηγικά έργα, όπως η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού ενέργειας στο Άκουγιου, «η πρώτη μονάδα του οποίου βρίσκεται σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας, η λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream και η δημιουργία ενός κόμβου φυσικού αερίου στο τουρκικό έδαφος».