Την ερχόμενη εβδομάδα θα καθοριστούν οι όροι εντολής των λειτουργών επιθεώρησης που θα διορίσει η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς για να διερευνήσουν ενδεχόμενες πράξεις ασυμβίβαστου ή/και διαφθοράς για υπόθεση που αφορά μεταξύ άλλων και τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Η Αρχή αξιολόγησε τα όσα καταγγέλλονται για τον πρώην πρώτο πολίτη στο βιβλίο του δημοσιογράφου-ερευνητή Μακάριου Δρουσιώτη, «Κράτος Μαφία». Σ΄ αυτό καταλογίζονται σοβαρές παρανομίες/παρατυπίες στις οποίες παρουσιάζεται να είχε ανάμειξη ο κ. Αναστασιάδης.

Ήδη υπήρξαν προκαταρκτικές επαφές μεταξύ της Αρχής και του ίδιου του συγγραφέα του βιβλίου, ενώ έχει διευθετηθεί συνάντηση μεταξύ στελεχών της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς και του Δρουσιώτη την προσεχή Πέμπτη (23/11).

Στην εν λόγω συνάντηση με τα στελέχη του υπό αναφορά Σώματος εκτός από τον συγγραφέα θα συμμετάσχει και η δικηγόρος του. Σκοπός της συνάντησης είναι να συζητηθούν τα ευρήματα της έρευνας που παρουσιάστηκαν στο βιβλίο με απώτερο στόχο να καθοριστούν οι όροι εντολής των λειτουργών επιθεώρησης, στους οποίους θα ανατεθεί η διερεύνηση των όσων καταλογίζονται στο βιβλίο.

Πληροφορίες φέρουν τον Μακάριο Δρουσιώτη να είναι διατεθειμένος να διαβιβάσει και στοιχεία, στα οποία βασίστηκε για να καταλήξει στα ευρήματα που παρουσίασε στο βιβλίο του. Αφορούν μεταξύ άλλων τον Ρώσο ολιγάρχη Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ και τα όσα έγιναν στην Κύπρο μετά το διαζύγιο του τελευταίου.

Είχε αναδειχθεί ο ρόλος μεγάλου δικηγορικού γραφείου και η σχέση του με τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αξιοπερίεργες διεργασίες της Βουλής για τροποποίηση νομοθεσίας, δικαστικές αποφάσεις από τις οποίες ευνοήθηκε ο Ρώσος ολιγάρχης και μεταφορές κεφαλαίων.

Αυτή τη στιγμή ο επίτροπος Διαφάνειας και επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, Χάρης Πογιατζής, φέρεται να έχει βολιδοσκοπήσει εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα για να τους ανατεθεί η διερεύνηση των όσων καταλογίζονται στο βιβλίο.

Εξάλλου, η Ανεξάρτητη Αρχή είναι σε αναμονή για το προσχέδιο πορίσματος της πρώτης μεγάλης έρευνας που ανατέθηκε σε Βρετανούς εμπειρογνώμονες. Αφορά δυο καταγγελίες που έγιναν για αναστολή ποινικών διώξεων σε δυο υποθέσεις και έχουν ως κεντρικό πρόσωπο τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη. Η αποστολή του προσχεδίου είναι θέμα χρόνου.

Σε ό,τι αφορά τις δυο καταγγελίες του βουλευτή Χρίστου Χριστοφίδη οι έρευνες των λειτουργών Επιθεώρησης στην παρούσα φάση αποσκοπούν στην άντληση πληροφοριών για θέματα φορολογίας. Να σημειωθεί ότι η μία καταγγελία του Χριστοφίδη αφορά οκτώ ξένους επενδυτές που απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο και εμφανίζονται αργότερα να έχουν κάνει εισφορά στον Δημοκρατικό Συναγερμό. Η έτερη υπόθεση σχετίζεται με τους –επίσης– πολιτογραφηθέντες επενδυτές, ρωσικής καταγωγής, οι οποίοι ήταν μέτοχοι στη ρωσική τράπεζα Promsvyazbank.