Με ενδιαφέρον αναμένει τη σημερινή άφιξη Ερντογάν στην Αθήνα η Κυβέρνηση, ενόψει του διορισμού απεσταλμένου για το Κυπριακό και του επικείμενου ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα, μάλιστα, με αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου, αμέσως μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

H Λευκωσία σημειώνει, άλλωστε, ότι ενδεχόμενη βελτίωση στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας  δεν μπορεί παρά να σχετίζεται με το Κυπριακό, πράγμα που έχει επανειλημμένως αναφέρει ο ίδιος ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

«H επικοινωνία είναι συνεχής και θα υπάρξει και αύριο τηλεφωνική συνομιλία τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης. Κληθείς να σχολιάσει αν το Κυπριακό θα αποτελέσει μέρος των συζητήσεων του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «το Κυπριακό είναι πάντα πολύ ψηλά στην ατζέντα της Ελληνικής Κυβέρνησης».

Προηγουμένως, ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ερωτηθείς σχετικά, φρόντισε να διαμηνύσει ότι «το Κυπριακό είναι ύψιστης σημασίας ζήτημα και οι θέσεις μας ταυτίζονται με την Κυπριακή Δημοκρατία».

Με χαμηλές προσδοκίες… βήματα προς τον διάλογο

Παρόλο που η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα αναμένεται με συγκρατημένες προσδοκίες για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών, καθώς επί της ουσίας δεν έχουν μεταβληθεί οι τουρκικές αναθεωρητικές αξιώσεις, ωστόσο η έλευση Ερντογάν στην Αθήνα θεωρείται ως ένα ακόμη βήμα στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας, που καταβάλλεται το τελευταίο διάστημα, για εδραίωση του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Άλλωστε, μετά το Βίλνιους και τη Νέα Υόρκη, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν συναντώνται για τρίτη φορά, μέσα σε διάστημα πέντε μηνών.

Εκμεταλλευόμενοι το θετικό κλίμα που επικρατεί, οι δύο ηγέτες φαίνεται πως επιθυμούν να προβούν σε περαιτέρω κινήσεις συνεργασίας, στη βάση των τριών αξόνων, που είχαν συμφωνηθεί στην τελευταία τους συνάντηση και αφορούν τον πολιτικό διάλογο, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τη θετική ατζέντα.

Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα ελλαδικά ΜΜΕ, παρά το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί, ο ερχομός του Τούρκου προέδρου αναμένεται στην Αθήνα με αγωνία, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές όπου οι προσπάθειες έλαβαν αρνητική τροπή στην πορεία, με την ελληνική Κυβέρνηση να δηλώνει προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για την περίπτωση, όπου ο Ταγίπ Ερντογάν επισκεφθεί αιφνιδίως τη Θράκη.

Θετικά μηνύματα…. με σαφείς, ωστόσο, νύξεις

Λίγο από πριν τη συνάντηση, οι δύο πλευρές φρόντισαν να στείλουν μηνύματα σε θετικό τόνο, αφήνωντας, εντούτοις, να διαφανούν οι προθέσεις, πίσω από τη ρητορική.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» , òπου αναφέρθηκε σε «ισχυρή» πολιτική βούληση για την επίλυση των προβλημάτων.

Έστειλε, μάλιστα, το μήνυμα στον Έλληνα πρωθυπουργό «Κυριάκο φίλε μου, δεν σας απειλούμε, αν δεν μας απειλήσετε», ενώ τόνισε ότι προσβλέπει σε «μια νέα σελίδα» στη βάση της «αρχής “win-win”».

Ο Ταγίπ Ερντογάν φρόντισε να ξεκαθαρίσει, πριν από την άφιξή του στην Αθήνα, ότι η Άγκυρα επιθυμεί να συμπεριληφθούν σε πιθανή προσφυγή στη διεθνή δικαιοσύνη περισσότερα «αλληλένδετα» θέματα με την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, κάνοντας λόγο για συνολική εξέταση των ζητημάτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ελληνικά συμφέροντα και τους κινδυνους που εγκυμονούνται, ένεκα των τουρκικών αναθεωρητικών αξιώσεων.

Παράλληλα, στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης έστειλαν, επίσης, μηνύματα σε θετικό τόνο, ξεκαθάρισαν, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

«Προσερχόμαστε στη συζήτηση χωρίς διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Είναι δεδομένες οι διαφωνίες, αλλά αυτό που θέλουμε είναι οι διαφωνίες να μην παράγουν κρίσεις», ξεκάθάρισε από πλευράς του στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

«Είμαστε καλά προετοιμασμένοι για οποιονδήποτε ενδεχόμενο. Από εκεί και πέρα, αυτό στο οποίο θέλουμε να δώσουμε έμφαση είναι η θετική ατζέντα. Η Ελλάδα δεν προσέρχεται φοβικά στο τραπέζι, προσέρχεται με αυτοπεποίθηση», ανέφερε με τη σειρά του, σε συνέντευξή του ο διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.

Συμφωνίες «χαμηλής» πολιτικής

Όσον αφορά την ατζέντα της επίσκεψης, σημειώνεται ότι παρόλο που η επίσκεψη θα διαρκέσει γύρω στις πέντε ώρες, ωστόσο, σύμφωνα με τα ελλαδικά μέσα, θα είναι πυκνή σε περιεχόμενο και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συναντήσεις του Τούρκου Προέδρου με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

 Ο Ταγίπ Ερντογάν θα συνοδεύεται από επτά υπουργούς και από τον διπλωματικό του σύμβουλο, ενώ μετά τις δηλώσεις των δύο ηγετών, θα ακολουθήσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, στο επίκεντρο του οποίου θα βρεθούν τα θέματα της αποκαλούμενης θετικής ατζέντας.

Σύμφωνα με τα ελλαδικά ΜΜΕ, στη διάρκεια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες και μνημόνια στους τομείς της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, της υγείας, της παιδείας, του τουρισμού, του αθλητισμού, της έρευνας και της τεχνολογίας, της αγροτικής ανάπτυξης, με τη σημαντικότερη συμφωνία να αναμένεται να υπογράφει στο μεταναστευτικό.