Την απουσία της Πρόεδρου της Βουλής και του ΔΗΣΥ, Αννίτας Δημητρίου από τη σύσκεψη στο Προεδρικό για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κλήθηκε να σχολιάσει από το philenews στη σημερινή ενημέρωση των λειτουργών του Τύπου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Kωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Μια απουσία, η οποία ερμηνεύτηκε από πολλούς και ως ενόχληση της Προέδρου της Βουλής, λόγω της ενέργειας του Νίκου Χριστοδουλίδη να συγκαλέσει τη σημερινή σύσκεψη, πριν από την προγραμματισμένη σύσκεψη των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων στη Βουλή, την ερχόμενη Πέμπτη.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σχολίασε ότι «όλες οι πολιτικές δυνάμεις εκπροσωπούνταν σε αυτή την πολύ σημαντική σύσκεψη για μια από τις πιο μεγάλες μεταρρυθμίσεις, που η Κυβέρνηση έχει κληθεί να εφαρμόσει με επιτυχία».

Πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε 100 μέρες από την εφαρμογή της μεταρρύθμισης, η οποία αφορά το σύνολο της Κύπρου και επιβάλλεται η αγαστή συνεργασία της Εκτελεστικής Εξουσίας, της Νομοθετικής Εξουσίας και των Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Υπογράμμισε ότι «είναι γνωστό από την πρώτη στιγμή ότι και η Κυβέρνηση, αλλά και η Νομοθετική Εξουσία είχε εντοπίσει τις προκλήσεις, που θα αντιμετωπίσουμε το επόμενο διάστημα. Θα πρέπει να ανάψουμε τις μηχανές, όλοι μαζί, για να εφαρμόσουμε με επιτυχία τη μεταρρύθμιση».

«Σήμερα έγινε μια πολύ ενδελεχής ανταλλαγή απόψεων και ενημέρωση από το Υπουργείο Εσωτερικών, για το πού βρισκόμαστε μέχρι σήμερα και μέσα από τη συνεργασία με τις πολιτικές δυνάμεις ο στόχος αυτός μπορεί να γίνει πιο εφικτός», κατέληξε.

Κληθείς, αργότερα, να σχολιάσει γιατί η Κυβέρνηση δεν άφησε να πραγματοποιηθεί η εν λόγω συζήτηση στην προγραμματισμένη σύσκεψη στη Βουλή στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών την ερχόμενη Πέμπτη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υποστήριξε ότι η εν λόγω σύσκεψη δεν έρχεται σε αντιπαραβολή με οποιανδήποτε άλλη σύσκεψη, ενώ αναφέρθηκε στον εποπτικό ρόλο – ευθύνη της Κυβέρνησης για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης.

Υπέδειξε συγκεκριμένα ότι η παρούσα Κυβέρνηση κλήθηκε να εφαρμόσει αυτή τη μεταρρύθμιση κι αφού υπενθύμισε ότι είχε υπερψηφιστεί από την ολομέλεια της Νομοθετικής Εξουσίας, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης, ακολούθως υπογράμμισε ότι η Εκτελεστική Εξουσία κλήθηκε να συνδράμει σε αυτές τις προσπάθειες εποπτικά και από την πρώτη στιγμή ο Υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε συσκέψεις για την επιτυχή εφαρμογή της.

«Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο χρονικό ορίζοντα, υπάρχουν ζητήματα, όπως για παραδειγμα η πορεία των αδειοδοτήσεων, που χρειάζεται να εξεταστούν», σημείωσε μεταξύ άλλων, ενώ τόνισε ότι «τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις υπερβαίνουν τις μικροκομματικές διαφορές και αυτό που αναμένει ο πολίτης είναι η μεταρρύθμιση να εφαρμοστεί επιτυχώς».

Σημειώνεται ότι η πρόεδρος του ΔΗΣΥ ήταν η μόνη αρχηγός κόμματος, που δε συμμετείχε στη σύσκεψη, που συγκάλεσε εκτάκτως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, προκειμένου να προβεί σε ενημέρωση για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τον Δημοκρατικό Συναγερμό στη σύσκεψη εκπροσώπησε ο αρμόδιος για τον τομέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βουλευτής Λεμεσού, Νίκος Σύκας, ο οποίος νωρίτερα έσπευσε να δικαιολογήσει την απουσία της πρόεδρου του κόμματος, σημειώνοντας πως η πρόσκληση στάληκε χθες το απόγευμα, ενώ επικαλέστηκε το βεβαρημένο πρόγραμμα της Αννίτας Δημητρίου, λόγω και της ιδιότητας της ως προέδρου της Βουλής.  Άφησε, μάλιστα, αιχμές, υποδεικνύοντας πως «από τη μια στιγμή στην άλλη δεν μπορούμε να συγκαλούμε συσκέψεις».