Παρά τη δυσφορία τους για τον τρόπο που ενήργησε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συγκαλώντας άρον-άρον σύσκεψη η πολιτική ηγεσία (με εξαίρεση την πρόεδρο του ΔΗΣΥ) ανήλθε χθες στον Λόφο προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση όπως διαμορφώνεται με την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τόσο στην πλευρά της αντιπολίτευσης όσο και στην συμπολίτευση υπήρξε προβληματισμός γιατί ο ΠτΔ έσπευσε να συγκαλέσει τη συγκεκριμένη σύσκεψη κάτι που φάνηκε μέσα και από τις τοποθετήσεις που έγιναν καθώς πολιτικοί αρχηγοί δήλωναν άγνοια για το τι ακριβώς θα συζητούσαν.

Ωστόσο, όσο πλευρά της κυβέρνησης όσο και τα κόμματα συμφωνούν ότι θα πρέπει να προχωρήσει η εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μετά τις εκλογές να επανέλθουν όλες οι πλευρές για να συζητήσουν τις όποιες αναγκαίες αλλαγές χρειάζονται. Λαμβάνοντας πάντα υπόψη τα αποτελέσματα της υλοποίησης της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Παράλληλα όλοι συμφωνούν πως αυτή τη στιγμή θα είναι άκρως αντιπαραγωγικό και επιζήμιο να ανοίξει νέα συζήτηση.

Με την ανάγκη να γίνουν αλλαγές μετά τις εκλογές συμφωνεί και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες μας, άφησε τον υπουργό Εσωτερικών – πέραν της ενημέρωσης – να απαντήσει στις παρατηρήσεις και τις ανησυχίες των κομμάτων. Ο ΠτΔ τόνισε ότι από πλευράς κυβέρνησης υπάρχει διάθεση συνεργασίας για την επίλυση των προβλημάτων. Τόνισε δε την ανάγκη τα αιρετά μέλη των νέων δήμων να βοηθήσουν στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης και την αντιμετώπιση προβλημάτων.

Από τις πληροφορίες που έχουμε συλλέξει σ’ ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις που έγιναν στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης:

Ο ΔΗΣΥ (που εκπροσωπήθηκε από τον βουλευτή Λεμεσού Νίκο Σύκα) θεωρεί πως εάν πάει ξανά το θέμα στη βουλή θα ανοίξει μία ατέρμονη συζήτηση, ενώ θεωρεί πως είναι στις λεπτομέρειες που θα κριθεί η μεταρρύθμιση. Οι αναφορές γύρω από τη βιωσιμότητα των νέων δήμων και ότι αυτοί θα χρεοκοπήσουν, έχουν προκαλέσει ανασφάλεια στους δημότες.

Το ΑΚΕΛ ζήτησε από τον ΠτΔ περισσότερο σεβασμό προς τα κόμματα υποδεικνύοντας ταυτόχρονα ότι δεν υπήρξε ενημέρωση για το τι ακριβώς θα συζητούσαν στη σύσκεψη. Το κόμμα είναι θετικό και θα βοηθήσει στην υλοποίησης μιας δύσκολης μεταρρύθμισης. Θεωρεί ότι είναι αναπόφευκτο ότι θα προκύψουν δυσκολίες και προβλήματος ενώ υποστήριξε πως σε κάποιες περιπτώσεις π.χ. Αγία Νάπα, δεν υπάρχει πολιτική βούληση για επίλυση των προβλημάτων.

Το ΔΗΚΟ εκτιμά ότι η όλη συζήτηση ξεκίνησε με λανθασμένο τρόπο. Θεωρεί ότι ήταν η πιο περίπλοκη μεταρρύθμιση που ψήφισαν τα τελευταία χρόνια και σημειώνει πως κάποια πράγματα θα πρέπει να τα δουν στην πορεία και στην πράξη για το πως θα λειτουργήσουν. Ο Ν. Παπαδόπουλος έριξε αιχμές για το πως λήφθηκαν οι αποφάσεις για συγκεκριμένους δήμους. Υπεραμύνθηκε των αλλαγών που έγιναν από τη Βουλή γιατί δεν υπήρξαν προηγουμένως διαβουλεύσεις.

Ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ υπέδειξε πως «εδώ που φτάσαμε τα πολλά λόγια είναι φτώχεια» και τόνισε πως «το νέο σύστημα είναι καλύτερο από το προηγούμενο».

Η ΕΔΕΚ υπέδειξε προς τα μεγαλύτερα κόμματα ότι φέρουν ευθύνη για τα διαμερίσματα και την εκλογή αντιδημάρχων γιατί ήθελαν, όπως υποστηρίζει, τα μικρότερα κόμματα να μην έχον παρουσία στην Τ.Α..

Το ΕΛΑΜ υπέδειξε πως εάν υπάρχουν αλλαγές που πρέπει να ψηφιστούν άμεσα τότε θα πρέπει να ενημερωθούν τα κόμματα.

Οι Οικολόγοι υποστήριξαν πως τα μικρά κόμματα αδικούνται μέσα από τον τρόπο που συστάθηκαν τα διαμερίσματα.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, κατά τις παρεμβάσεις τους αναφέρθηκε στις ενέργειες που γίνονται από πλευράς κυβέρνησης για εφαρμογή της μεταρρύθμισης ενώ αναφέρθηκε και στο ότι οι πλείστοι δήμοι, ως πολεοδομική αρχή, άρχισαν να μην εξετάζουν νέες αιτήσεις. Με αποτέλεσμα σήμερα να εκκρεμούν κάπου 30 χιλιάδες αιτήσεις οι οποίες θα παραπεμφθούν στο επαρχιακό συμβούλιο.

Στις δηλώσεις που έγιναν μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό, ο Νίκος Σύκας εξήγησε ότι η Αννίτα Δημητρίου, ως πρόεδρος της Βουλής είχε άλλες υποχρεώσεις και γι’ αυτό δεν μπορούσε να παραστεί. Απ’ εκεί και πέρα τα κόμματα τοποθετήθηκαν υπέρ της εφαρμογής της μεταρρύθμισης με τον υπουργό Εσωτερικών να τονίζει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συστράτευση με τη βουλή.

Πονοκέφαλος η Αγία Νάπα

Ένα από τα προβλήματα που προκύπτουν από την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι και η κατανομή των εδρών στο κεντρικό δημοτικό συμβούλιο στον κάθε νέο δήμο. Μια τέτοια περίπτωση η οποία συζητήθηκε και στη διάρκεια της σύσκεψης στο Προεδρικό είναι και η διαφωνία ανάμεσα στην Αγία Νάπα και τους άλλους τρεις δήμους του συμπλέγματος.

Στη διάρκεια της σύσκεψης ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδη εξέφρασε φόβους για πορεία του όλου θέματος, λαμβανομένου υπόψη ότι οι προσπάθειες να βρουν οι ίδιοι οι δήμοι μια συμβιβαστική φόρμουλα δεν κατέληξε πουθενά.

Η Αγία Νάπα έχει τον ίδιο πληθυσμό με τους άλλους δήμους του συμπλέγματος. Ωστόσο η οικονομική συνεισφορά της Αγίας Νάπας υπολογίζεται στα €18 εκατομμύρια ενώ  οι άλλοι τρεις δήμοι συνεισφέρουν €1 εκατ. έκαστος.

Ετοιμάστηκε μια συμβιβαστική πρόταση, σύμφωνα με την οποία θα υπολογίζεται στο 70% ο πληθυσμός και στο 30% τα οικονομικά του κάθε δήμου. Με βάση αυτή τη φόρμουλα η Αγία Νάπα θα είχε συν 2 δημοτικούς συμβούλους ενώ Λιοπέτρι και Άχνα θα έχαναν από 1.

Ζητήθηκε στους εμπλεκόμενους δήμους να τα βρουν μεταξύ τους και τελικά επέτρεψαν με πρόταση αντί 20 οι δημοτικοί σύμβουλοι να γίνουν 22! Κάτι που απορρίφθηκε από την κυβέρνηση.