Τρεις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές του 2024 και ένας στους δύο ψηφοφόρους εμφανίζεται να μην έχει ακόμα αποφασίσει τι θα πράξει στις 9 Ιουνίου. Η χαμηλή συσπείρωση πιέζει τα ποσοστά της πλειοψηφίας των κομμάτων με αποτέλεσμα να κυμαίνονται πολύ πιο κάτω από τα ποσοστά των προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

Τα δύο μεγάλα κόμματα, Δημοκρατικός Συναγερμός και ΑΚΕΛ καταγράφουν κατακόρυφη πτώση σε ποσοστά και κινούνται κάτω από τις είκοσι μονάδες. Όλα τα άλλα κόμματα καταγράφουν μονοψήφιο αριθμό, με το ΕΛΑΜ να εδραιώνεται οριακά στην τρίτη θέση, εκτοπίζοντας το Δημοκρατικό κόμμα στην τέταρτη θέση.

Σύμφωνα την έρευνα της Pulse Market Research που διενεργήθηκε για λογαριασμό του «Φ» ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι πρώτος με 17%, το ΑΚΕΛ βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 14%, το ΕΛΑΜ στην τρίτη θέση με 8% και το ΔΗΚΟ λίγο πιο πίσω με 7%. Η ΕΔΕΚ συγκεντρώνει  3%, οι Οικολόγοι ανιχνεύονται στο 2% και η Δημοκρατική Παράταξη συγκεντρώνει μόλις 0,3%.

Ένας τους τρεις εκλογείς δηλώνει πως δεν έχει ακόμα αποφασίσει τις θα πράξει την 9η Ιουνίου, ενώ ένα 9% έχει αναφέρει πως δεν πρόκειται να πάει να ψηφίσει, με ένα 1,3% να αναφέρει ότι επιλέγει άκυρο-λευκό. Αυτό σημαίνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 47% αναφέρει ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη ή δεν μπορεί να απαντήσει τι θα ψηφίσει.

Τα άκρως καταθλιπτικά ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων οφείλονται εν πολλοίς και στη χαμηλή συσπείρωση που καταγράφουν τρεις μήνες πριν από τις κάλπες των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Μόλις ένας στους δύο συναγερμικούς που ψήφισαν το 2021 δηλώνει σήμερα ότι θα πάει να ψηφίσει ΔΗΣΥ, ενώ στο ΑΚΕΛ η συσπείρωση φτάνει στο 60%.  Το κόμμα της Αριστεράς  είναι το μόνο κόμμα του οποίου η συσπείρωση ξεπερνά το 50%.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός το 2021 είχε εξασφαλίσει 27,77% κάτι που σημαίνει πως με τα σημερινά δεδομένα  έχει απώλειες( δημοσκοπικές)  που φτάνουν τις δέκα ποσοστιαίες μονάδες.  Η συσπείρωση του περιορίζεται σε 48%. Το πρόβλημα του ΔΗΣΥ φαίνεται να βρίσκεται στα δεξιά της παράταξης καθώς η έρευνα της Pulse Market Research έδειξε πως ένας στους δέκα συναγερμικούς (11%) δηλώνει ότι προτίθεται να ψηφίσει ΕΛΑΜ στις επόμενες εκλογές. Ο δεύτερος μεγάλος πονοκέφαλος για την Πινδάρου είναι αυτοί που εμφανίζονται ακόμα αναποφάσιστοι, σε ποσοστό 28%. Απ’ εκεί και πέρα το παζλ των διαρροών είναι προς το ΑΚΕΛ 1%, ΔΗΚΟ 2%, ένα 3% ότι θα ψηφίσει κάποιο άλλο κόμμα. Επιπρόσθετα ένα 7% ανέφερε ότι δεν θα ψηφίσει ή δεν θέλησε να απαντήσει.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος για το ΑΚΕΛ ονομάζεται αναποφάσιστοι και γι’ αυτό εμφανίζεται να κινείται πολύ πιο κάτω από το 22,34% που είχε συγκεντρώσει στις βουλευτικές εκλογές του 2021. Ένας στους πέντε ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ (22%) εμφανίζεται αναποφάσιστος. Απ’ εκεί και πέρα το κόμμα της Αριστεράς καταγράφει μικρές απώλειες προς όλα σχεδόν τα κόμματα. Προς το ΔΗΣΥ 4%, το ΔΗΚΟ 1%, το ΕΛΑΜ 1%, τους Οικολόγους 2% και ένα 2% προς άλλο κόμμα. Επίσης ένα 8% ανέφερε ότι δεν θα ψηφίσει ή δεν απάντησε.

Το ΔΗΚΟ έχει μια συσπείρωση που ανέρχεται στο 41%, με έναν στους τρεις ψηφοφόρους του 2021 – οπόταν το κόμμα είχε συγκεντρώσει 11,29% – να εμφανίζονται αναποφάσιστοι. Επιπρόσθετα το ΔΗΚΟ εμφανίζεται να καταγράφει απώλειες προς τέσσερις κατευθύνσεις. Προς το ΑΚΕΛ 5%, τον ΔΗΣΥ 8%, το ΕΛΑΜ 3% και προς άλλο κόμμα 5%. Ένα 7% των ΔΗΚΟϊκών ψηφοφόρων ανέφερε ότι δεν θα ψηφίσει ή δεν απάντησε.

Όσον αφορά το ΕΛΑΜ το οποίο στις εκλογές του 2021 είχε συγκεντρώσει 6,78%.  Το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι 2021 ψήφισαν αυτό το κόμμα,  ανέρχεται στο 65%. Η ΕΔΕΚ που είχε λάβει στις τελευταίες βουλευτικές 6,72% συσπειρώνεται σε ποσοστό 49%.

Η Δημοκρατική Παράταξη και οι Οικολόγοι είχαν συγκεντρώσει πριν από τρία χρόνια 6,10% και 4,41% αντίστοιχα.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

          Μέγεθος Δείγματος: 600 Επιτυχημένες συνεντεύξεις

          Γεωγραφική Κάλυψη Δείγματος: Παγκύπρια, Αστικές και Αγροτικές Περιοχές

          Δειγματοληψία: Τυχαία-Στρωματοποιημένη Πολύ-σταδιακή

          Συλλογή Πληροφοριών: Τηλεφωνικές Συνεντεύξεις

          Ερωτώμενος: Άτομα 18 χρονών και άνω

          Συλλογής Πληροφοριών: 20/02/2024 – 26/02/2024

          Σταθμίσεις: Το δείγμα σταθμίστηκε (rimweighting) εκ των υστέρων με περιορισμούς (constraints) ως προς δημογραφικές παραμέτρους και τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2021