Χιλιάδες ευρώ αναμένεται να εισρεύσουν στα ταμεία του κράτους μέχρι το τέλος του μήνα. Από αυτά κάποια θα επιστραφούν, κάποια όμως, θα μείνουν ως μποναμάς στον κρατικό κορβανά. Σημείο αναφοράς, η υποβολή υποψηφιοτήτων για την διπλή εκλογική αναμέτρηση, Ευρωεκλογές και Δημοτικές, αφού κάθε υποψηφιότητα θα συνοδεύεται και από το ανάλογο παράβολο που θα καταβάλλει ο κάθε υποψήφιος.

Οι υποψήφιοι θα είναι πολλοί, άρα και το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί θα είναι αρκετές χιλιάδες ευρώ. Υπό κάποιες προϋποθέσεις, ανάλογα και με το τι προβλέπει η νομοθεσία κάποιοι θα πάρουν πίσω τα χρήματα που θα πληρώσουν. Αλλά όχι όλοι…

Με βάση τη νομοθεσία, κάθε υποψήφιος ευρωβουλευτής, θα πρέπει να καταβάλει κατά την ημέρα υποβολής της υποψηφιότητας του, το παράβολο των €1000

Το ποσό αυτό επιστρέφεται στον υποψήφιο, σε τρεις περιπτώσεις:

>> Αν αποσυρθεί η υποψηφιότητα.

>> Αν δεν προχωρήσει η ψηφοφορία.

>> 1/3 του εκλογικού μέτρου.

Το εκλογικό μέτρο είναι το 16,66% επί του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων. Συνεπώς, όσοι λάβουν λιγότερες ψήφους δεν θα πάρουν πίσω το παράβολο. Μέχρι στιγμής έχουμε τουλάχιστον 8 συνδυασμούς από έξι υποψήφιους ευρωβουλευτές. ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ και VOLT. Άρα σύνολο 48 υποψήφιοι ευρωβουλευτές. Ο αριθμός βέβαια των υποψηφίων ευρωβουλευτών, σίγουρα θα είναι πολύ μεγαλύτερος καθώς θα προκύψουν και άλλοι μη κομματικοί συνδυασμοί ή ακόμα και μεμονωμένοι ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Από το σύνολο αυτών που θα υποβάλουν υποψηφιότητα, θα εκλεγούν μόνο έξι.

Από τους υπόλοιπους δεν αναμένεται ότι θα λάβουν πολλοί το 1/3 του εκλογικού μέτρου. Ιδιαίτερα για τους ψηφοφόρους των μικρών κομμάτων. Άρα ανάλογα θα είναι και το ποσό που θα μείνει στα κρατικά ταμεία.

Σε ο,τι αφορά τις υποψηφιότητες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα για τα οικονομικά του κράτους, αφού ο αριθμός των υποψήφιων είναι πάρα πολύ μεγάλος ενώ ταυτόχρονα η νομοθεσία προβλέπει επιστροφή του παραβόλου μόνο στην περίπτωση ακύρωσης των εκλογών ή θανάτου του υποψηφίου.

Συγκεκριμένα, ο κάθε υποψήφιος Δήμαρχος θα πρέπει να καταβάλει ως παράβολο το ποσό των €1.000. Το ίδιο και ο κάθε υποψήφιος για τη θέση του προέδρου του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης. Έχουμε 20 νέους Δήμους τους οποίους θα διεκδικήσου πολλαπλάσιος αριθμός υποψηφίων τον οποίο θα μάθουμε όταν υποβληθούν οι υποψηφιότητες. Τις πέντε επίσης θέσεις των προέδρων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, αναμένεται να διεκδικήσει διπλάσιος ή και τριπλάσιος αριθμός υποψηφίων.

Όσον αφορά τους αντιδήμαρχους, ο κάθε υποψήφιος θα καταβάλει παράβολο ύψους

€500. Οι θέσεις αντιδημάρχων είναι 93 και αναμένεται ότι θα τις διεκδικήσει πολλαπλάσιος αριθμός.

Μερικές εκατοντάδες αναμένεται ότι θα είναι και οι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι. Κάθε υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος θα καταβάλει ως παράβολο το ποσό των €100.

Σύμφωνα με την νομοθεσία για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το παράβολο, επιστρέφεται στους υποψηφίους, εάν δεν γίνει ψηφοφορία, ή, σε περίπτωση θανάτου υποψηφίου, στους νόμιμους αντιπροσώπους του, σε κάθε άλλη δε περίπτωση τα ποσά αυτά κατατίθενται στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας.

Έχουμε όμως και τους κοινοτάρχες και τα μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων.

Κάθε υποψήφιος κοινοτάρχης καταβάλει παράβολο €200 και το κάθε υποψήφιο μέλος Κοινοτικού Συμβουλίου €100. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το παράβολο επιστρέφεται ως εξής:

>> Αν δεν προχωρήσει η ψηφοφορία.

>>  Αν ο υποψήφιος λάβει το 1/3 του εκλογικού μέτρου στην περίπτωση των μελών του Συμβουλίου.

>> Αν ο υποψήφιος λάβει το 1/5 των έγκυρων ψήφων στην περίπτωση του κοινοτάρχη.

>> Αν σε περίπτωση ψηφοφορίας εκλεγεί υποψήφιος.

Τέλος, σε ο,τι αφορά τα μέλη των Σχολικών Εφορειών, η υποψηφιότητα είναι χωρίς την καταβολή οποιουδήποτε χρηματικού παράβολου.

Σημειώνεται ότι η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις Εκλογές ανάδειξης Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα γίνει στις 24 Απριλίου. Στις 25 Απριλίου θα γίνει η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις Εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Τέλος στις 29 Απριλίου, θα γίνει η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις Εκλογές ανάδειξης Κοινοταρχών και Μελών Κοινοτικών Συμβουλίων.

«Στόχος η διεκδίκηση έδρας από τη ΔΗΠΑ»

Το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος του σχολίασε χθες σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Πολίτη, ο  υποψήφιος ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της ΔΗΠΑ Μαρίνος Κλεάνθους, λέγοντας πως αυτό απαρτίζεται από 3 κομματικά στελέχη και 3 αριστίνδην οι οποίοι συνδυάζουν την εμπειρία αλλά και την νεότητα.

Υπογράμμισε ότι στόχος της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, δεν είναι μόνο να κερδίσει ένα καλό ποσοστό, αλλά να διεκδικήσει και μια έδρα στην νέα Ευρωβουλή. Η Δημοκρατική Παράταξη, είπε, είναι μέλος του ΑLDE, του 3ου μεγαλύτερου κόμματος στην Ευρώπη και επιβάλλεται να υπάρχει κυπριακή φωνή σ’ αυτήν την μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια που διαμορφώνει τις εξελίξεις στην Ευρώπη.