Την πεποίθηση ότι οι δημότες της Λεμεσού αξίζουν πολύ περισσότερα, εκφράζει σε συνέντευξη του στο Philenews, ο ανεξάρτητος υποψήφιος για τη Δημαρχία της πόλης, Γιάννης Αρμεύτης. Ο κ. Αρμεύτης υπογραμμίζει ότι όραμά του είναι να ξαναγίνει η Λεμεσός μια πόλη προσιτή και καθαρή για τους δημότες της, χωρίς κυκλοφοριακή συμφόρηση, με σύγχρονες υποδομές σε όλη την επικράτειά της. Παραθέτει επίσης συγκεκριμένες προτάσεις για το πως μπορούν να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Λεμεσός σήμερα, ενώ αναφέρεται και στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η δημοτική Αρχή.

Γιατί διεκδικείτε τη Δημαρχία της Λεμεσού;

Πιστεύω ότι μπορούμε καλύτερα και αξίζουμε πολύ περισσότερα ως Λεμεσιανοί. Ζούμε σε μια πόλη με ξεχωριστό ταμπεραμέντο και μεγάλες δυνατότητες, που αποτελείται από περήφανους και ανοιχτόκαρδους ανθρώπους. Υπάρχει προοπτική και δυναμική σε πολλά επίπεδα. Θα έλεγα ότι πολλές φορές εξαρτάται και από το πού μπαίνει ο πήχης των προσδοκιών. Πεποίθησή μου είναι ότι ο πήχης πρέπει να ξαναμπεί εκεί που προστάζει η ιστορία της πόλης μας και η κουλτούρα των ανθρώπων της. Ως επαγγελματίας αρχιτέκτονας που εργάζεται και ζει καθημερινά το κέντρο της πόλης, αλλά και μέσα από τις εμπειρίες που αποκόμισα ως δημοτικός σύμβουλος, θεωρώ ότι διαθέτω τις γνώσεις αλλά και την αποφασιστικότητα για να θέσω τέρμα στη στασιμότητα. Μπορούμε να πάρουμε την πόλη μας εκεί που αξίζει και δικαιούται.

Ποιο είναι το όραμά σας για τη Λεμεσό;

Διεκδικώ τη Δημαρχία της Λεμεσού με όραμα και σχέδιο. Να γίνει ξανά η Λεμεσός μια προσιτή πόλη για όλους τους δημότες της. Να γίνει ξανά περήφανη, πρωτοπόρα και πρωταγωνίστρια. Μια ευρωπαϊκή, μεσογειακή πόλη πρότυπο, που να προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής στους δημότες της. Μια πόλη καθαρή. Μια πόλη πράσινη, χωρίς κυκλοφοριακή συμφόρηση. Με ισχυρή πολιτιστική ταυτότητα ξανά. Με σύγχρονες υποδομές σε όλη την επικράτειά της, στο κέντρο και τις συνοικίες της. Μια πόλη που να αγκαλιάζει τους δημότες της, μακριά από ακραίες ανισότητες. Στόχος μας είναι μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, να αλλάξουμε τη Λεμεσό των δύο ταχυτήτων. Και έχουμε το πλάνο, τη γνώση και την αποφασιστικότητα για να το πετύχουμε.

Ποια είναι τα προβλήματα της Λεμεσού σήμερα;

Το βασικότερο θα έλεγα είναι το ότι σήμερα η Λεμεσός δεν είναι μια προσιτή πόλη για τους δημότες της. Είναι, όπως έχω ξαναπεί, μία πόλη δύο ταχυτήτων με ακραίες ανισότητες. Απ’ εκεί και πέρα, είναι κοινή διαπίστωση ότι το κυκλοφοριακό πρόβλημα έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια. Εξελίσσεται σε γάγγραινα. Η πόλη μας δεν είναι καθαρή, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου μας. Κοινή αντίληψη φαίνεται να είναι επίσης ότι εφτά χρόνια τώρα, δεν είδαμε πίσω από τη βιτρίνα. Στις συνοικίες μας υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε επίπεδο βασικών υποδομών, σε χώρους πρασίνου, στον τομέα της καθαριότητας και του οδικού δικτύου.

Πώς θα επιλυθούν τα βασικά προβλήματα της πόλης;

Χρειάζεται ένας ολιστικός σχεδιασμός, αλλά και παραγωγική συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις. Π.χ. για την επίλυση του κυκλοφοριακού προτείνουμε, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία φορέα υλοποίησης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), μελέτη κατασκευής του βόρειου παρακαμπτήριου σε τρεις φάσεις, κατασκευή του παρακαμπτήριου του ιστορικού κέντρου Αγίας Φύλας, εφαρμογή υπηρεσίας Park and Ride σε κομβικά σημεία της πόλης και μελέτη δημιουργίας τραμ. Στον τομέα της καθαριότητας θεωρούμε ότι πρέπει να ενισχυθεί η αρμόδια υπηρεσία, ιδιαίτερα σε εξοπλισμό και τεχνολογία. Για την ενίσχυση του πρασίνου προτείνουμε τη δημιουργία Μητροπολιτικού πάρκου, ανάπλαση της Ακταίας οδού σε Γραμμικό πάρκο και δημιουργία πράσινων διαδρομών μήκους 25 χιλιομέτρων που να ενώνουν τις γειτονιές της πόλης. Στις συνοικίες θέλουμε έργα ουσίας για το οδικό δίκτυο, τα πεζοδρόμια, τα πάρκα και τους χώρους πρασίνου, καθώς και επέκταση των αντιπλημμυρικών έργων. Θέλουμε περισσότερο φωτισμό και καθαριότητα. Για το θέμα της προσιτής στέγης στοχεύουμε μεταξύ άλλων σε αποτελεσματική διαχείριση των περίκλειστων τεμαχίων, ενθάρρυνση αξιοποίησης αδρανών τεμαχίων και κτιριακού αποθέματος, αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας, σχέδια πόλης που να προνοούν την υποχρεωτική ανέγερση οικιστικών μονάδων προς ενοικίαση σε προσιτή τιμή , αναβάθμιση προσφυγικών συνοικισμών.

Ποιο ρόλο θεωρείτε ότι πρέπει να διαδραματίζει ο Δήμος, ως αρμόδια Αρχή;

Ο Δήμος Λεμεσού θα είναι ο φορέας υλοποίησης του οράματός μας. Χρειαζόμαστε έναν Δήμο δυναμικό και δραστήριο. Αποτελεσματικό, διεκδικητικό στην άντληση κονδυλίων και νοικοκυρεμένο. Έναν δήμο που να αναπτύσσει τη δράση του με γνώμονα τις αρχές της χρηστής διοίκησης, της λογοδοσίας και της διαφάνειας. Θέλουμε έναν Δήμο αλληλεγγύης. Με προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, κοινωνικά ευαίσθητο και ανθρώπινο, που να αγκαλιάζει τους δημότες του και να έχει τις πόρτες του ανοικτές. Με έναν Δήμαρχο που θα είναι έξω στον κόσμο, δίπλα στους δημότες για να πιάνει τον παλμό της πόλης και όχι πίσω από το γραφείο του. Έχουμε ανάγκη έναν Δήμο που να εξυπηρετεί με ταχύτητα τους δημότες του. Προπαντός, χρειαζόμαστε έναν Δήμο που να ξεκινά και τελειώνει έγκαιρα τα έργα που αναλαμβάνει.

Γιατί οι δημότες της Λεμεσού να επιλέξουν τον Γιάννη Αρμεύτη;

Γιατί έχω όραμα και σχέδιο για τη Λεμεσό. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός. Είμαι τεχνοκράτης και ενεργός πολίτης που γνωρίζει από πρώτο χέρι τις δυσκολίες της πόλης του, που ξέρει να διεκδικεί και μπορεί να φέρει αποτέλεσμα.