Με αφορμή τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή του 1974, ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D) διοργάνωσε ειδική προβολή του ντοκιμαντέρ «Προσκλητήριο Αγνοουμένων» για τους Πρέσβεις κρατών-μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών στην Κύπρο. Η ειδική προβολή, που έγινε με στόχο την ενημέρωση και κινητοποίηση για το σοβαρό ζήτημα των αγνοουμένων, πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024, στο Γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στη Λευκωσία, στην παρουσία των δημιουργών του ντοκιμαντέρ Κ. Πατσαλίδη και Γ. Αβραάμ.

Μετά την προβολή, ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία ο κ. Κ. Μαυρίδης ανέφερε αρχικά ότι η παραγωγή του ντοκιμαντέρ έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του, με αφορμή τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και με την στήριξη και χρηματοδότηση της πολιτικής του ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο. Όπως εξήγησε στους Πρέσβεις και εκπροσώπους διπλωματικών αποστολών της ΕΕ και τρίτων χωρών στην Κύπρο, η θέση του Ευρωκοινοβουλίου για το θέμα των αγνοουμένων της Κύπρου είναι ξεκάθαρη, με την ΕΕ να είναι ο κύριος χρηματοδοτικός αρωγός και με ζητούμενο να πιεστεί η Τουρκία να ανοίξει τα αρχεία της και τις λεγόμενες στρατιωτικές ζώνες στα κατεχόμενα. Αυτό, όπως τόνισε, θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανεύρεση εκατοντάδων αγνοουμένων και να δοθεί μια απάντηση στους συγγενείς τους, που περιμένουν με αγωνία τόσα χρόνια.

Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ τόνισαν με τη σειρά τους ότι οι συγγενείς έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να γνωρίζουν για την τύχη των αγαπημένων τους, προτρέποντας τους Πρέσβεις να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο προς την Τουρκία, η οποία έχει τις απαντήσεις και έθεσαν στην διάθεσή τους την προβολή του ντοκιμαντέρ στις χώρες τους, κάτι για το οποίο επέδειξαν ενδιαφέρον. 

Το ντοκιμαντέρ αφορά το συνεχιζόμενο δράμα των αγνοουμένων της Κύπρου και την κατεπείγουσα ανάγκη για διακρίβωση της τύχης τους, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τον αναγκαίο ρόλο της Τουρκίας για επίσπευση της διαδικασίας. Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε ήδη από το κανάλι «Euronews» και προγραμματίζεται προβολή του σε διάφορα πανεπιστήμια κι άλλους φορείς του εξωτερικού.