Σε κάθε ακροαματική διαδικασία στο Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο της Χανσεάτης γίνεται πιο έντονη η αίσθηση ότι η πρόεδρος του δικαστηρίου (και όχι οι κατήγοροι) παρασύρεται από προειλημμένη απόφαση που έχει ήδη πάρει εις βάρος του Κούρδου αγωνιστή Κενάν Αγιάς.

Η ένταση με την οποία αντιμετωπίζει την υπεράσπιση αλλά και η αδικαιολόγητη απόρριψη των πολλών ενστάσεών της, αποδεικνύει ότι άλλοι λόγοι κινητοποιούν τη στάση του Προεδρείου και αυτοί δεν έχουν να κάνουν με τη γερμανική δικαιοσύνη. Στην ακρόαση της 19ης Απριλίου κατέστη πάλι σαφές ότι δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο που να συνδέει τον Κενάν με οποιαδήποτε τρομοκρατική ή λεγόμενη τρομοκρατική οργάνωση ούτε καν με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, αλλά ετοιμάζεται να συμπληρώσει ένα χρόνο σε γερμανική φυλακή.

Το Προεδρείο αρνήθηκε ξανά το αίτημα για νέα μετάφραση των μηνυμάτων που υποτίθεται συνδέουν τον Αγιάς με μέλος του PKK και θεώρησε ως θέσφατη τη μετάφραση των μελών της Αστυνομίας. Το ίδιο συνέβη και με άλλα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα, τα οποία θεωρήθηκαν αληθή από το Προεδρείο αλλά αυτή τη φορά εξέφρασε τη θέση πως δίκαιο έχουν οι Τούρκοι μεταφραστές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Απερρίφθη δε το αίτημα για εξέταση των μηνυμάτων και των κλήσεων από εμπειρογνώμονα.

Εξάλλου, δεν απάντησε σχετικά με το αίτημα για περαιτέρω εξέταση των πληροφοριοδοτών της γερμανικής αστυνομίας, παρόλο που η υπεράσπιση αποδέχτηκε να αποστείλει 5 ερωτήσεις και να απαντηθούν γραπτώς, για να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για Τούρκους ή Κούρδους στους οποίους προτείνεται παραμονή στη Γερμανία με αντάλλαγμα αυτές τις πληροφορίες. Δεν εξετάζεται αν λένε την αλήθεια, αλλά το δικαστήριο αποδέχεται την κατάθεσή τους ως δήθεν τεκμήριο για τη δίκη.

Γιόρταζε το Νεβρόζ, με εκατοντάδες χιλιάδες Κούρδους

Μετά τις ενδιάμεσες αποφάσεις, η πρόεδρος του δικαστηρίου ανάγνωσε μέρη άλλης απόφασης, σύμφωνα με την οποία Κούρδος αγωνιστής καταδικάστηκε ως μέλος του PKK. Μάλιστα, επέδειξε και μερικές φωτογραφίες από γιορτή του Νεβρόζ (η κουρδική πρωτοχρονιά) στη Φρανκφούρτη το 2019, στην οποία βρέθηκε τόσο ο καταδικασθέντας όσο και ο Κενάν Αγιάς. Μία και μόνο φωτογραφία του Κενάν ήταν αρκετή για να συνδεθεί με την κατηγορία που εξετάζεται εναντίον του, παρόλο που δεν αποδεικνύεται επαφή του με τον καταδικασθέντα.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου ανέγνωσε λεπτομέρειες που αφορούν το κουρδικό κίνημα και τον φυλακισμένο Κούρδο ηγέτη Αμπντουλλάχ Οτσαλάν, χωρίς να διευκρινίζει πώς στοχοποιείται ο Κενάν Αγιάς, ενώ από τη θέση της δεν ήταν καθόλου ευδιάκριτες οι φωτογραφίες παρόλο που η διαδικασία είναι ανοικτή στο κοινό και στους δημοσιογράφους. Μάλιστα, ο φάκελος του καταδικασθέντα Κούρδου αγωνιστή δεν παραχωρήθηκε στην υπεράσπιση, στη δικηγόρο του Αγιάς, Antonia Von Der Behrens, κάτι που επιβεβαιώνει και την ανησυχία του για συγκάλυψη και απόκρυψη στοιχείων κατά παράβαση του ευρωπαϊκού δικαίου.

Εκνευρισμός στο προεδρείο για την ακουστική της αίθουσας

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει, αλλά της κυρίως διαδικασίας προηγήθηκε διαφωνία ως προς την ακουστική της αίθουσας 288 του Ανωτάτου Περιφερειακού Δικαστηρίου του Αμβούργου. Η πρόεδρος του δικαστηρίου ήρθε σε αντιπαράθεση με το κοινό, ενώ δεν αποδέχτηκε την παρατήρησης της υπεράσπισης για πρόβλημα στη μικροφωνική εγκατάσταση.

Απαίτησαν από τον Κενάν να βγάλει τα ρούχα του

Ενδεικτικό της έχθρας από τις αρχές για τον Κούρδο αγωνιστή είναι ο αυξημένος έλεγχος που του έκαναν μετά τη διαδικασία της Τετάρτης 17 Απριλίου. Όπως μας γνωστοποιήθηκε, επειδή καταφέραμε να τον ασπαστούμε, με την επιστροφή του στις φυλακές υποχρεώθηκε να αφαιρέσει τα ρούχα του και να υποστεί ξανά εξευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Σε αυτές τις συνθήκες ζει εδώ και σχεδόν ένα χρόνο ο Κενάν Αγιάς, ο οποίος εκδόθηκε από τις κυπριακές αρχές χωρίς την παραμικρή απόδειξη αξιόποινης πράξης, για να βιώσει μια δίκη-παρωδία που διεξάγεται εναντίον του.