Η συμμετοχή στη Βουλή, η διαφορετικότητα που πρόταξαν από ιδρύσεώς τους οι Οικολόγοι, οι συμμετοχές σε κυβερνήσεις αλλά οι έντονες αντιπολιτευτικές γραμμές και γενικά η πορεία που ακολούθησαν όλα αυτά τα χρόνια δεν στάθηκαν ικανά να ανεβάσουν εκτόπισμα του κινήματος μέσα στην κοινωνία.

Από το φθινόπωρο του 2022 με την αδυναμία λήψης μιας καθαρής απόφασης για τις προεδρικές του 2023 η κατάσταση στο κίνημα άρχισε να χειροτερεύει. Η δημοσιοποίηση της παραίτησης της Έφη Ξάνθου από το κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια των όσων καταγράφονται στο κίνημα τουλάχιστον την τελευταία διετία. Μια κατάσταση που οδηγεί σε συνεχή αποψίλωσης των Οικολόγων.

Η Έφη Ξάνθου υπέβαλε την παραίτησή της την περασμένη εβδομάδα και σε επιστολή της προς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής κάνει λόγο για «αντικαταστατική και άκρως αντιδημοκρατική διαδικασία που ακολουθήθηκε στην επαρχιακή συνέλευση Λευκωσίας στις 27 Μαρτίου 2024». Σημειώνει ότι το ενδεχόμενο αποχώρησής της από το Κίνημα την προβλημάτιζε από τον Νοέμβριο του 2022, ωστόσο, με το πιο πάνω γεγονός διαπίστωσε ότι «δεν υπάρχει ελπίδα και η απόφαση  για παραίτηση ήταν μονόδρομος».

Στην επιστολή της η Έφη Ξάνθου αναφέρει πως η συγγραφή της παραίτησης ξεκίνησε στις 27 Μαρτίου, όμως «το ενδεχόμενο αποχώρησής μου από το Κίνημα με προβλημάτιζε από το Νοέμβριο 2022 αλλά περίμενα, ελπίζοντας ότι κάτι μπορούσε να αλλάξει ώστε η κατάσταση σταδιακά να βελτιωθεί. Άλλωστε η σκέψη για μια τέτοια κίνηση, μετά από 23 χρόνια συνεχούς ενεργής συμμετοχής και προσφοράς, δεν θα μπορούσε παρά να ήταν τρομερά δύσκολή, βασανιστική και επώδυνη. Για 23 χρόνια το Κίνημα είχε γίνει η ζωή μου όλη. Όμως, η αντικαταστατική και άκρως αντιδημοκρατική διαδικασία που ακολουθήθηκε στην επαρχιακή συνέλευση Λευκωσίας στις 27 Μαρτίου 2024 με έκανε να καταλάβω πως δεν υπάρχει ελπίδα και η απόφαση μου για παραίτηση ήταν μονόδρομος».

Η κ.  Ξάνθου περιγράφει στη συνέχεια τα όσα τραγελαφικά διαδραματίσθηκαν την 27η Μαρτίου: «Για να καταλάβουν όσοι δεν ήταν παρόντες, πέραν της απαράδεκτης κίνησης να μην τεθούν σε ψηφοφορία όλοι οι υποψήφιοι που ζήτησαν την στήριξή μας, τέθηκε ενώπιον μας για στήριξη υποψήφιος δήμαρχος που δεν ήταν υποψήφιος ενώ ανθυποψήφιος του που είχε ζητήσει την στήριξη μας δεν μπήκε καν στο ψηφοδέλτιο… Για να μην αναφερθώ στο γεγονός πως στάλθηκε ερωτηματολόγιο σε όλους τους υποψήφιους που ζήτησαν την στήριξή μας, αλλά ουδέποτε στάλθηκαν οι απαντήσεις στα μέλη μας που θα καλούνταν να αποφασίσουν ποιον θα στηρίξουν».

Σε άλλο σημείο της επιστολής της σημειώνει πως «όταν πολεμάς τρίτους οι οποίοι σου επιτίθενται, δεν περιμένεις να σε κτυπούν από τα νώτα οι δικοί σου. Για πάνω από ένα χρόνο έκανα υπομονή, ελπίζοντας πως η αποχώρησή μου από την πρώτη γραμμή θα βοηθούσε να βελτιωθεί η κατάσταση. Όμως από τα 67 άτομα που εκλέγηκαν στην Κεντρική Επιτροπή τον Ιανουάριο του 2022 παραιτήθηκαν ήδη τουλάχιστο τα 15. Τώρα γινόμαστε 16. Από την πολιτική επιτροπή παραιτήθηκαν ήδη 6 άτομα. Παραιτήθηκαν 2 επαρχιακοί γραμματείς και τουλάχιστο 5 συντονιστές επιτροπών».

Πάντως εντός του κινήματος των Οικολόγων παρουσιάζουν την κατάσταση να είναι καλύτερη και να μπορεί οργανωτικά να λαμβάνει αποφάσεις. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε για στήριξη της εκδήλωσης υπέρ του Οδυσσέα Μιχαηλίδη σημειώνεται με νόημα πως «στην πρώτη επιτυχημένη οργανωτική και συντονιστική συνάντηση που διοργάνωσε το Κίνημα πάρθηκαν αποφάσεις…». Αναφορά με την οποία επιχειρείται να καταδειχθεί η δυσκολία που υπήρχε μέχρι και πρόσφατα στο να πάρει το κίνημα αποφάσεις.