Με ένα πλούσιο πρόγραμμα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων υποδέχεται το κοινό της η Αξιοθέα, στο πλαίσιο του 26ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου, που το πρώτο του μέρος διεξάγεται από τις 2 Ιουνίου μέχρι και τις 14 Ιουλίου.

Οι εκδηλώσεις συναιρούν τόπους, πόλεις και κουλτούρες και θα δώσουν τη δυνατότητα στους λάτρεις της ποιοτικής μουσικής και του θεάτρου να ταξιδέψουν μαζί με τα φιλοξενούντα σχήματα στο ιδιαίτερο σύμπαν του θεάτρου του παραλόγου, στον κόσμο της όπερας, στους ήχους και τους ρυθμούς της Ιβηρικής Χερσονήσου, στις διάφορες εποχές της τζαζ, στο γοητευτικό μωσαϊκό της πολυπολιτισμικής Αλεξάνδρειας του 19ου αιώνα.

Ακολουθώντας τον δυναμικό ρυθμό της Τέχνης στις διάφορες εκφάνσεις της, το κοινό της Αξιοθέας θα θα δει από κοντά καταξιωμένους καλλιτέχνες και σχήματα, καθώς επίσης νέους χαρισματικούς δημιουργούς από την Κύπρο και τη διεθνή καλλιτεχνική σκηνή. Καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ είναι η Σταματία Λαουμτζή.

Στην αυλή του αρχοντικού, εμπνευσμένοι μουσικοί, συνθέτες, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, ερμηνευτές, και εκπληκτικοί δεξιοτέχνες θα παρουσιάσουν τη βαθιά και μακρόχρονη συνομιλία τους με την παράδοση –ή την τολμηρή και ανατρεπτική προσέγγισή της–, θα μας γοητεύσουν με την απαράμιλλη τέχνη τους σε διαχρονικές κλασικές συνθέσεις και θα μας προσκαλέσουν να αγκαλιάσουμε το άγνωστο, να ζήσουμε μαζί τους τη συγκίνηση της ανακάλυψης και να βρεθούμε στην αιχμή της καλλιτεχνικής πρωτοπορίας.

Στο φετινό φεστιβάλ θα προσφερθούν επίσης μια σειρά από Εργαστήρια που έχουν σχεδιαστεί για να απευθύνονται σε καλλιτέχνες, αλλά και σε άτομα που έχουν έντονο ενδιαφέρον για τις τέχνες και τη δημιουργική έκφραση. Διεθνούς φήμης καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν σε περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων, τα κλειδιά της τέχνης και της τεχνικής τους και θα προσφέρουν τις γνώσεις τους για την παράδοση την οποία εκπροσωπούν.

Στόχος είναι τα Εργαστήρια αυτά να αποτελέσουν το πλαίσιο μιας ώσμωσης όπου θα αναπτυχθούν δημιουργικές σχέσεις ανάμεσα σε καλλιτέχνες της Κύπρου και του εξωτερικού, οι οποίες θα επεκταθούν σε γόνιμες συνεργασίες πέρα από το φεστιβάλ.

Η αρχή γίνεται την Παρασκευή 2 Ιουνίου με το πολυβραβευμένο Θεατρικό Εργαστήρι του Παγκυπρίου Λυκείου Λάρνακας με σκηνοθέτη τον Ραμίρο Ραμίρεζ, που επιστρέφει με μία ακόμη καλοδουλεμένη παραγωγή με το αριστούργημα του θεάτρου του παραλόγου «Οι Καρέκλες» από τον Ευγένιο Ιονέσκο.

Την Πέμπτη 8 Ιουνίου παρουσιάζεται η παραγωγή του Studio Maria Callas  «Μαρία Κάλλας: Νεανικά γράμματα και ερμηνείες» με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση της Ελληνίδας λυρικής τραγουδίστριας. Η καλλιτεχνική διεύθυνση είναι της Ελένης Κάνθου και συμμετέχουν οι σοπράνο Έλλη Κουτσούλλη, Ιωάννα Τσαπαρέλλη, Μαριαλένα Αναστασιάδου και η πιανίστρια Μαριόλα Χαριτίδου.

Την Κυριακή 11 Ιουνίου το Θέατρο σκιών Γιάννη Πάφιου παρουσιάζει την παράσταση «Ο καραγκιόζης Προφήτης.

Την Παρασκευή 16 Ιουνίου η αινιγματική βιολίστρια και ερμηνεύτρια από το Βέλγιο Catherine Graindorge έρχεται για πρώτη φορά στην Κύπρο, συνοδευόμενη από τον Ελβετό πιανίστα Simon Ho.

Catherine Graindorge

Τη Δευτέρα 19 Ιουνίου, µε συνδετικό κρίκο την ομορφιά της γαλλικής γλώσσας, οι Trio Talisman μας ταξιδεύουν στην αφηγηματική ποίηση και στο είδος του μελοδράματος που καλλιεργήθηκε από τον ποιητή Πωλ Κλωντέλ.

Την Παρασκευή 23 Ιουνίου τέσσερις εξαίρετοι μουσικοί από τον χώρο της έθνικ τζαζ, μέλη της γνωστής ισπανικής ορχήστρας κρουστών Coetus, παρουσιάζουν τζαζ με τους ήχους και τους ρυθμούς της Ιβηρικής Χερσονήσου. Μια ημέρα αργότερα, το Σάββατο 24 Ιουνίου, ένας από αυτούς, ο Aleix Tobias, παραδίδει ένα εργαστήρι παραδοσιακών ισπανικών κρουστών και ρυθμών, για επαγγελματίες μουσικούς και μαθητευόμενους οργανοπαίκτες.

Την Κυριακή 25 Ιουνίου η Maria-Christina Harper και η Νίκη Ξυλούρη δημιουργούν ένα μυσταγωγικό μουσικό τόπο που προσεγγίζει την ελληνική μουσική παράδοση με δυναμικό και σύγχρονο τρόπο. Μαζί τους ο Γιώργος Κούτρας στην κιθάρα.

Maria-Christina Harper και Νίκη Ξυλούρη

Την Τρίτη 27 Ιουνίου η Ιωάννα Τρουλλίδου και το σχήμα της παρουσιάζουν συνδυάζει ξεχωριστά τραγούδια από διάφορες εποχές της τζαζ, αλλά και πρωτότυπες συνθέσεις της ίδιας της ερμηνεύτριας

Την Πέμπτη 29 Ιουνίου πραγματοποιείται μια Νυχτερινή Συνάντηση Φίλων με τη Βάκια Σταύρου και τους Σωκράτη Λεπτό, Μανώλη Νεοφύτου και Στέλιο Πίττα.

Τη Δευτέρα 3 Ιουλίου ο Λευτέρης Μουμτζής- Freedom Candlemaker  παρουσιάζει το τελευταίο του EP που φέρει τον τίτλο «Resurrection» με τη συνοδεία της Nama Dama και της Cemre Arca.

Την Τετάρτη5 Ιουλίου ο Κώστας Βόμβολος και το ΘΕΠΑΚ παρουσιάζουν τη μουσική παράσταση «Πάντα η Αλεξάνδρεια είναι» για την πόλη-σταυροδρόμι των πολιτισμών στην τελευταία περίοδο της μεγάλης της ακμής. Μαζί τους οι Κώστας Χαλλούμας, Αλέξανδρος Γαγάτσης. Μια μέρα αργότερα, την Πέμπτη 6 Ιουλίου πραγματοποιείται βιωματικό εργαστήρι με τον Κώστα Βόμβολο με θέμα τη διδασκαλία του αρχαίου δράματος μέσω της μουσικής προσέγγισης των χορικών

Την Παρασκευή 7 Ιουλίου πραγματοποείται η συναυλία «Στες άκρες των ακρών». Ο  Μιχάλης Χριστοδουλίδης συνθέτει και μελοποιεί δημοτικά τραγούδια του Ακριτικού κύκλου (11ος αιώνας), βασιζόμενος στην κυπριακή παραδοσιακή μουσική, και διασκευάζει παραδοσιακά τραγούδια της Κύπρου. Συμμετέχουν οι μουσικοί Γιώργος Καλογήρου, Κωνσταντίνα Ξενοφώντος, Βερόνικα Αλωνεύτου, Κωνσταντίνος Μακαρίτης, Μιράντα Παπανεοκλέους, Νικόλας Παπαγεωργίου, Σωκράτης Λεπτός, Χαράλαμπος Παντελή και Νίκος Ιωάννου.

Την Κυριακή 9 Ιουλίου ο κιθαρίστας και συνθέτης Οδυσσέας Τουμάζου θα εμφανιστεί στην Αξιοθέα για ένα ιδιαίτερο sneak peek στο ακυκλοφόρητο υλικό του δεύτερου προσωπικού δίσκου του με τίτλο ORIGINS.

Τη Δευτέρα 10 Ιουλίου ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης, από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες της κλασικής κιθάρας, ερμηνεύει ένα αιρετικό ρεπερτόριο.

Μανόλης Ανδρουλιδάκης

Την Τετάρτη 12 Ιουλίου η Κύπρια μουσικός Νατάσα Χατζηανδρέου και εξαίρετη ιαπωνικής καταγωγής πιανίστρια Erika Dohi παρουσιάζουν έργα εν ζωή συνθετών από την Κύπρο και την Ιαπωνία τα οποία θα ερμηνεύσουν ως ντουέτο με τη χρήση πολυμέσων.

Τέλος, την Παρασκευή 14 Ιουλίου οι Bobsters Trio με τη σύμπραξη του Μάριου Χαραλάμπους θα μας συντροφέψουν σε ένα μουσικό ταξίδι στην εποχή της bebop.

Επίσης, εκτός Αξιοθέας θα παρουσιαστεί η παραγωγή του ΘΕΠΑΚ με το «Παγκόσμιον Άσμα» του Χριστόδουλου Γαλατόπουλου την Τρίτη 13 Ιουνίου στο Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο Λάρνακας, την Πέμπτη 15 Ιουνίου στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου και την Πέμπτη 22 Ιουνίου στο Σκαλί Αγλαντζιάς, στις 8.30μ.μ.

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων του 26ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ Πανεπιστημίου Κύπρου (Ιούνιος – Ιούλιος) είναι διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Κύπρου και ΕΔΩ.

Εισιτήρια: κανονικό €10, φοιτητικό/μειωμένο €5. Εισιτήριο διαρκείας για όλες τις παραστάσεις Ιουνίου–Ιουλίου: €40. Όλες οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 20:30.

Για πληροφορίες και κρατήσεις: 22894531-2 | Email: [email protected] | FB: https://www.facebook.com/ucyculturalcentre/