Στον αέρα βρίσκεται η διεξαγωγή του φετινού δημοφιλούς μουσικού φεστιβάλ AfroBanana, αφού οι διοργανωτές βρήκαν κλειστές πόρτες από τις αρμόδιες αρχές σε προτάσεις τους για πέντε διαφορετικές τοποθεσίες.

Με λιγότερο από δύο μήνες μέχρι την έναρξη και μετά από τέσσερις μήνες αναμονής, κάθε αρμόδια αρχή στην οποία έχουν αποταθεί έχει αρνηθεί άδεια για ανυπόστατους λόγους. Πρόθεση των διοργανωτών για φέτος ήταν κατά βάση η επιστροφή στην περιοχή του Κόρνου, όπου υπάρχει μεγαλύτερη πρόσβαση από πολλές και διαφορετικές περιοχές του νησιού, ωστόσο το αίτημά τους δεν έχει εγκριθεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πίσω από τη μη παροχή άδειας βρίσκεται η Μονή Σταυροβουνίου που για αδιευκρίνιστους λόγους δεν συναινεί στη διεξαγωγή του φεστιβάλ και πιέζει σχετικά τόσο την κοινοτική αρχή του Κόρνου όσο και την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας.

Χωρίς την άδεια, το φεστιβάλ δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, παρά το γεγονός ότι, όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, φέτος εμπίπτει και στο πλαίσιο του νεοσύστατου κρατικού χορηγικού προγράμματος Φεστιβάλ Τεχνών Κύπρια. «Αυτή θα είναι η πρώτη φορά στην 30χρονη ιστορία του Φεστιβάλ Κύπρια που μία από τις εκδηλώσεις του δεν θα λάβει άδεια να πραγματοποιηθεί» σημειώνει η ομάδα ABR. Τονίζουν επίσης ότι η μη διεξαγωγή του φεστιβάλ θα στερήσει επίσης την ευκαιρία σε ομάδα Ευρωπαίων δημιουργών να παρουσιάσουν το έργο τους στη διοργάνωση, που αποτελεί την κορύφωση ενός έτους διερευνητικής εργασίας για την αισθητηριακή αλληλεπίδραση μέσω του SENSin, ενός εργαστηρίου καινοτομίας που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και συνδιοργανώνεται από την ομάδα ABR.

Οι διοργανωτές έχουν ξεκινήσει καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καλώντας τους υποστηρικτές του πολιτισμού, τους λάτρεις της μουσικής και τους φίλους τους να στηρίξουν την προσπάθεια και σταθούν δίπλα στο AfroBanana και όλα τα φεστιβάλ στην Κύπρο, υψώνοντας τις φωνές τους.

«Ζητούμε από τις κοινότητες να κάνουν χώρο ανάμεσα τους για τον πολιτισμό – να τον υπερασπίσουν, να τον γιορτάσουν» αναφέρεται.

Το φεστιβάλ είναι ένα μεγαλύτερα γεγονότα στο ετήσιο πολιτιστικό ημερολόγιο του νησιού, συγκεντρώνοντας κορυφαίους ντόπιους και διεθνείς καλλιτέχνες. Ήταν προγραμματισμένο να ανοίξει τις πόρτες του μέσα στον Ιούλιο, δηλαδή σε λιγότερο από δύο μήνες, με κάποιους από τους καλλιτέχνες από το εξωτερικό να έχουν δεσμευτεί και προπληρωθεί.

«Η έλλειψη υποστήριξης, η αδιαφορία και η αντίσταση σημαίνουν ότι ο πολιτισμός στο νησί μας απειλείται με αφανισμό» αναφέρεται στην ανακοίνωση της καμπάνας. «Διότι γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε μόνοι στη μάχη ενάντια στην αρνητική και επιπόλαιη μεταχείριση των πολιτιστικών μας προσπαθειών – και άλλα φεστιβάλ και διοργανωτές πολιτιστικών εκδηλώσεων αντιμετωπίζουν παρόμοιες δυσκολίες. Αλλά δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι».

Ο Κωνσταντίνος Κυπριανού, επικεφαλής των διοργανωτών, διαβεβαιώνει ότι στο πλευρό της όλης προσπάθειας βρίσκεται επίσημα το Υφυπουργείο Πολιτισμού, αλλά ανάλογα με τον κάθε χώρο που προτείνεται κάποια άλλη αρμόδια αρχή φέρνει προσκόμματα, με τελευταία το Τμήμα Δασών που έχει λάβει σχετική επιστολή αλλά χωρίς αποτέλεσμα.