Σπουδαία θεατρικά ονόματα από τη διεθνή σκηνή αλλά και την Κύπρο φιλοξενεί το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Κύπρου (CITF), μια φιλόδοξη διοργάνωση που πραγματοποιείται στη Λεμεσό από τις 29 Απριλίου μέχρι τις 16 Ιουνίου.

Από τον Κιρίλ Σερεμπρένικοφ και τον Τζον Μάλκοβιτς, μέχρι τον Ιβάν Βιριπάγιεφ, τον Γιεχεζκέλ Λαζάροβ και τον Πάρι Ερωτοκρίτου, το CITF μοιάζει με καλειδοσκόπιο, καθώς συνδυάζει διαφορετικά είδη θεάτρου – από πρωτοποριακά πειραματικά έργα και one-man shows μέχρι παραστάσεις χορού και απαγγελίες.

Το φεστιβάλ φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε μια πλατφόρμα οικοδόμησης σχέσεων, ενθαρρύνοντας το κοινό να συμμετάσχει στο παράλληλο πρόγραμμα με ειδικές εκδηλώσεις, όπως προβολές ταινιών, συζητήσεις και εργαστήρια. Οι παραστάσεις και οι ταινίες του προγράμματος θα προβάλλονται στην πρωτότυπη γλώσσα με υπότιτλους.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Κύπρου διοργανώνεται από τον Αλεξάντερ Βάινσταϊν, κινηματογραφικό και θεατρικό παραγωγό και διευθυντή της Ακαδημίας Θεάτρου που διαμένει στην Κύπρο και την Miss Air Productions. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στο ΔΣ του CITF βρίσκονται και άλλοι ενεργά συμμετέχοντες στα πολιτιστικά δρώμενα της Κύπρου.

Οι παραστάσεις

Το Φεστιβάλ αρχίζει στις 29 Απριλίου στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο με την πρεμιέρα της παράστασης «Αποκάλυψη Αύριο» (Apocalypse Tomorrow») σε σκηνοθεσία Εβγκένι Κουλάγκιν, από την ομάδα Kirill & Friends με έδρα το Βερολίνο. Την ομάδα δημιούργησε ο διάσημος σκηνοθέτης, κινηματογραφιστής και νικητής των Καννών Κιρίλ Σερεμπρένικοφ. Την 1η Μαΐου ο Σερεμπρένικοφ συμμετέχει σε ανοιχτή συζήτηση στον κινηματογράφο Ρίο, όπου θα προβληθεί η πολυσυζητημένη ταινία του «Η Γυναίκα του Τσαϊκόφσκι».  

Στις 15 και 16 Μαΐου, το CITF φέρνει στο Παττίχειο τη μονόπρακτη μουσική παράσταση «The Infamous Ramires Hoffman» από τον διάσημο Αμερικανό ηθοποιό Τζον Μάλκοβιτς και την καταξιωμένη πιανίστρια Αναστασία Τερένκοβα, που βασίζεται στο τελευταίο κεφάλαιο του μυθιστορήματος του Ρομπέρτο Μπολάνιο «Η Ναζιστική Λογοτεχνία στην Αμερική».

Ο Τζον Μάλκοβιτς © Maurice Haas

Από τις 31 Μαΐου μέχρι τις 2 Ιουνίου το φεστιβάλ δίνει τη σκυτάλη στις παραστάσεις του αντικαθεστωτικού Ρώσου, πολιτογραφημένου Πολωνού, θεατρικού σκηνοθέτη και συγγραφέα Ιβάν Βιριπάγιεφ «Mahamaya Electronic Devices» και «World of beautiful Butterflies», στο The Warehouse by ITQuarter της Λεμεσού.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ εντάσσονται και οι τρεις παραστάσεις της Fresh Target Theatre Ensemble με το έργο του Γιώργου Τριλλίδη «Το μόνο πράγμα που πρέπει να ξέρετε για τον Ντεριντά», σε σκηνοθεσία Πάρι Ερωτοκρίτου. Οι παραστάσεις θα δοθούν στις 14, 15 και 16 Ιουνίου στην Λίμνη του Μεταλλείου Σιας.

Το φεστιβάλ ρίχνει αυλαία στις 12 και 13 Ιουνίου με την παράσταση «Mitcha Figa: Ο περιττός άνθρωπος» του Ισραηλινού σκηνοθέτη και διεπιστημονικού καλλιτέχνη Γιεχεζκέλ Λαζάροβ, μεταφορά του κλασικού μυθιστορήματος του Ιβάν Γκοντσάροφ «Ομπλόμοφ». Οι παραστάσεις θα δοθούν στο The Warehouse by ITQuarter, στη Λεμεσό.

Πέρα από γιορτή των παραστατικών τεχνών, το CITF μεταμορφώνεται σε πλατφόρμα για τη δημιουργία νέων δεσμών με το κοινό, ενθαρρύνοντάς το να συμμετάσχει στο παράλληλο πρόγραμμα με ειδικές εκδηλώσεις, όπως masterclasses, ανοιχτές συζητήσεις και διαλέξεις.

Τις ειδικές εκδηλώσεις (προβολές ταινιών, συζητήσεις, εργαστήρια και πάρτι) φέτος επιμελείται ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιεχεζκέλ Λαζάροβ, επικεφαλής του τμήματος παραστατικών τεχνών του Kibbutzim College.

«Το θέατρο είναι ένας χώρος για να αντιμετωπίσουμε τα πιο υπαρξιακά ερωτήματα. Η αποστολή μας είναι διπλή» δήλωσε ο διευθυντής του CITF Αλεξάντερ Βάινσταϊν. «Από τη μία πλευρά, θέλουμε να χτίσουμε ένα νέο, αναγνωρισμένο brand του θεάτρου στην Κύπρο και να αυξήσουμε έτσι την ελκυστικότητά του. Από την άλλη, επιδιώκουμε να ανοίξουμε διάλογο με το κοινό για τα πιο σημαντικά ζητήματα της εποχής μας: φόβοι, νευρώσεις, ανεκτικότητα, αγάπη και κατανόηση».