Για μια πολύ ουσιαστική προβολή της αλληλεγγύης μεταξύ των δύο λαών, Ελλάδας και Τουρκίας, σε συνθήκες γεωπολιτικά δύσκολες, εκτός από την ανθρώπινη αξία του, έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο έργο των ομάδων της ΕΜΑΚ στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας. 

Ο κ. Μητσοτάκης μιλούσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις εγκαταστάσεις της 1ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) στην Ελευσίνα, σήμερα, όπου συνάντησε τα μέλη των ομάδων έρευνας και διάσωσης της ΕΜΑΚ που επέστρεψαν.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, τα στελέχη της ΕΜΑΚ ενημέρωσαν τον κ. Μητσοτάκη για την αποστολή τους στην Τουρκία, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να ευχαριστεί τους διασώστες τόσο για το έργο που επιτέλεσαν στην Τουρκία, όσο και για τη συνολική τους προσφορά.

Αναφερόμενος στη συμβολή της ΕΜΑΚ στη διάσωση ανθρώπινων ζωών στην Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι διασώστες επιχείρησαν «υπό συνθήκες που για μας τους κοινούς θνητούς είναι περίπου αδιανόητες». 

«Αυτό το οποίο κάνατε σε αυτή τη συγκυρία, δεν είχε μόνο αξία ανθρώπινη, αλλά ήταν και μία πολύ ουσιαστική προβολή της αλληλεγγύης μεταξύ των δύο λαών μας, σε συνθήκες γεωπολιτικά δύσκολες», είπε, απευθυνόμενος στις ομάδες της ΕΜΑΚ.

«Είναι κάτι το οποίο νομίζω ότι και εσείς το αντιλαμβάνεστε, αλλά πιστεύω ότι αισθανθήκατε μεγάλη ικανοποίηση και συγκίνηση από την αγάπη την οποία εισπράξατε. Την αγάπη των απλών Τούρκων, οι οποίοι βρέθηκαν μπροστά σε μία φυσική καταστροφή και είδαν πρώτοι να καταφθάνουν Έλληνες με την ελληνική σημαία, να διακινδυνεύουν τη δική τους ζωή για να σώσουν τους συνανθρώπους τους», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Κάνοντας λόγο για «ένα πολύ ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης μεταξύ των δύο λαών», ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι αποτελεί χρέος της Πολιτείας να στηρίξει με κάθε τρόπο το έργο της ΕΜΑΚ.

Τον Πρωθυπουργό συνόδευαν ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Γεώργιος Πουρναράς, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου και ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.