Με ακριβότερα καύσιμα ξεκινά ο μήνας ως αποτέλεσμα του τερματισμού του κυβερνητικού μέτρου μηδενικού συντελεστή σε πετρέλαιο κίνησης και βενζίνη, κάτι που αυξάνει το κόστος καυσίμου κίνησης κατά 8,3 σεντ/λίτρο, με αποτέλεσμα να μην επηρεαστεί μόνο η διακίνηση των πολιτών αλλά και το σύνολο του λιανικού εμπορίου.

Τα άσχημα νέα δεν σταματούν εδώ αλλά εντός Οκτωβρίου – Νοεμβρίου αναμένεται ότι θα επιβληθεί η πράσινη φορολογία, με αποτέλεσμα να αυξηθεί εκ νέου οι τιμές των καυσίμων με τους πολίτες να μην έχουν γνωρίζουν ακόμη ποια θα είναι τα αντισταθμιστικά μέτρα.

Η αύξηση της κατανάλωσης σε συνδυασμό με την ανοδική πορεία των τιμών του πετρελαίου έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές των καυσίμων, ειδικά της βενζίνης και δευτερευόντως του πετρελαίου, να ακολουθούν ανοδική πορεία. Η διεθνής τιμή του Brent κινείται σε σταθερά ανοδική τροχιά με αποτέλεσμα να βρίσκεται στην περιοχή των 87 δολαρίων το βαρέλι, επίπεδα που έχει να τα δει από τον περασμένο Οκτώβριο. Αυτό σε γενικές γραμμές σημαίνει ότι δύσκολα το επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε αποκλιμάκωση των τιμών.

Την προηγούμενη Πέμπτη ανακοινώθηκε το εβδομαδιαίο δελτίο EUR Bulletin oil με τιμές αναφοράς 25 Μαρτίου 2024. Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων ήταν € 1,413.47 από μέση τιμή € 1,403.68 που ήταν μια εβδομάδα προηγουμένως (18 Μαρτίου) σημειώνοντας αύξηση 0,71%.

Ο μέσος όρος της τιμή του πετρελαίου κίνησης με ημερομηνία αναφοράς 25 Μαρτίου ήταν €1,508.06 από € 1,508.63 μια εβδομάδα παραμένοντας σταθερές οι τιμές. Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην τελευταία μέτρηση σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δελτίο τιμών ήταν € 1,068 από €1,069 παραμένοντας σταθερές. Ο μέσος όρος της τιμής της αμόλυβδης βενζίνης στην ΕΕ των «19» με ημερομηνία αναφοράς 25 Μαρτίου ήταν € 1,813.10 από € 1,794.85 μια εβδομάδα πριν (18 Μαρτίου ) παρουσιάζοντας αύξηση 1,05%.