Πανδημία, οικονομία, ρατσισμός. Ένα εκρηκτικό πακέτο που έσκασε στα χέρια του Ντόναλντ Τραμπ και μάλιστα μόλις πέντε μήνες πριν από τις κρίσιμες εκλογές, στις οποίες διεκδικεί την επανεκλογή του. Υπό κανονικές περιστάσεις ο Αμερικανός πρόεδρος θα ήταν χαμένος από χέρι. Πώς άλλωστε να έλπιζε σε ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα, με την οικονομία γονατισμένη και τους εκατομμύρια νέους άνεργους που προστίθενται κάθε μέρα στη λίστα αυτών που δεν έχουν εργασία;
Παρόλα αυτά ο Ντόναλντ Τραμπ για δύο λόγους έχει βάσιμες ελπίδες πως θα καταφέρει τον ερχόμενο Νοέμβριο να κερδίσει μια δεύτερη θητεία. Ο πρώτος είναι πως παίζει τόσο βρώμικα που είναι δύσκολο για κάθε αντίπαλό του να σταθεί απέναντί του. Προσωπικές επιθέσεις, εξόφθαλμα ψέματα, λάσπη μέχρι που δεν παίρνει άλλο και χρήση των κοινωνικών δικτύων και της τεχνολογίας με τρόπο που ακουμπά τα όρια της χειραγώγησης.
Αυτή η τοξική τακτική δεν είναι καθόλου εύκολο να αντιμετωπιστεί. Από τη στιγμή που χρησιμοποιεί ψευδείς ειδήσεις, συκοφαντίες ή ανυπόστατες κατηγορίες, όσες διαψεύσεις και να έρθουν μετά δεν μπορούν να αποκαταστήσουν την αλήθεια. Επιπλέον, δεν είναι όλοι διατεθειμένοι να παίξουν αυτό το άθλιο παιχνίδι. Υπάρχουν πολιτικοί που δεν είναι θέλουν να εξοντώσουν τον αντίπαλό τους προκειμένου να τον κερδίσουν. 
Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο διχασμένο τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στη μετριοπαθή και την πιο ριζοσπαστική πτέρυγά του, συσπειρώθηκε γύρω από τον Τζο Μπάιντεν. Όσοι γνωρίζουν τον πρώην αντιπρόεδρο μιλούν πως πρόκειται για ένα ζεστό άνθρωπο. Την ίδια στιγμή, όμως, αδυναμίες όπως η ηλικία του, είναι 77 ετών, η εμπλοκή του γιου του σε σκάνδαλα, οι μειωμένες του αντοχές είναι τόσο εμφανείς που τον καθιστούν εύκολο στόχο για τον Ντόναλντ Τραμπ.
Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι πως καταφέρνει να συσπειρώνει τις εκλογικές ομάδες, που παραδοσιακά δίνουν τη νίκη στο Δημοκρατικό Κόμμα, δηλαδή τους Αφροαμερικανούς και τους λευκούς της μεσαίας τάξης. Θα σταθεί αυτό αρκετό για να του δώσει τη νίκη; Οι δημοσκοπήσεις του δίνουν ένα σημαντικό προβάδισμα, το οποίο όμως δεν σημαίνει και πολλά, αφού εύκολα μπορεί να εξανεμιστεί μέχρι τις κάλπες. Ο Τζο Μπάιντεν ίσως τελικά να μην είναι ένας κακός υποψήφιος για το Δημοκρατικό Κόμμα. Ο Ντόναλντ Τραμπ όμως θα είναι ένας εξοντωτικός αντίπαλος για τον πρώην αντιπρόεδρο.