To Top
07:11 Δευτέρα
18 Ιουνίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Ηχηρό χαστούκι στην Άγκυρα
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ Ηχηρό χαστούκι στην Άγκυρα
Τελευταία Ενημέρωση: 04 Αυγούστου 2017, 2:22 μμ

«Πάγωσε» η αμερικανική κυβέρνηση κάθε σκέψη και προσπάθεια της Άγκυρας για να αναμείξει την Ουάσιγκτον στο βρόμικο παιγνίδι που η ίδια παίζει στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Με δήλωσή του, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι η αμερικανική πολιτική για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει.

Οι Αμερικανοί αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου για να δρα όπως επιθυμεί στην κυπριακή ΑΟΖ και, μάλιστα, δύο αμερικανικές εταιρείες, η Noble και η ExxonMobil, έχουν υπογράψει συμφωνίες με την Κυπριακή Δημοκρατία. Η πρώτη προχώρησε εδώ και μερικά χρόνια σε γεωτρήσεις, η δεύτερη θα το πράξει πολύ σύντομα.

Το θέμα είχε δημοσιοποιηθεί στις 28 Ιουλίου και η αποκάλυψη κινητοποίησε τη Λευκωσία, αλλά και την Αθήνα. Τότε είχε προκαλέσει σοβαρά ερωτήματα η αναγγελία δραστηριότητας ενός αμερικανικού πολεμικού σκάφους εντός της κυπριακής ΑΟΖ, η οποία έγινε γνωστή από την Τουρκία που εξέδωσε και NAVTEX, επειδή –όπως ισχυρίστηκε– είχε δεσμεύσει παράνομα την επίμαχη περιοχή για έρευνες με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros. Η NAVTEX είχε εκδοθεί από τον τουρκικό σταθμό της Αττάλειας και όχι από τη Λάρνακα.

Σύμφωνα με εκείνη τη NAVTEX με αριθμό 746/17, ένα αμερικανικό πολεμικό σκάφος θα πραγματοποιούσε ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής στις 31 Ιουλίου, από τις 15:00 έως στις 20:59, στην περιοχή η οποία φαίνεται στον χάρτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επικοινωνήσαμε με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ζητήσαμε να μας πουν εάν η αμερικανική κυβέρνηση άλλαξε θέση στο θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. 

Η ερώτηση ήταν η εξής: Υπάρχουν αναφορές ότι ένα αμερικανικό πλοίο πρόκειται να συμμετάσχει σε μια άσκηση με τουρκικά πλοία στη Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Είναι αλήθεια; Επίσης, αλλάξατε την πολιτική σας σχετικά με το δικαίωμα της Κύπρου να διερευνήσει ενεργειακούς πόρους στην ΑΟΖ της;

Η επίσημη γραπτή απάντηση εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι η εξής: «Η πολιτική για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ισομερώς στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Σας παραπέμπουμε στο υπουργείο Άμυνας για την ερώτησή σας σχετικά με το αμερικανικό πλοίο».

Σημειώνουμε, για να μη δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις, ότι τα έσοδα από το κυπριακό αέριο δεν θα μοιραστούν ισότιμα, αλλά ισομερώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι Αμερικανοί δεν είχαν καμία συνεργασία με τους Τούρκους στην κυπριακή ΑΟΖ, ούτε ενημερώνουν ποτέ την Άγκυρα για τυχόν εργασίες ή οτιδήποτε άλλο προτίθενται να πράξουν σε περιοχές που ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Διπλωματική πηγή μάς δήλωσε ότι επρόκειτο για τουρκική προβοκάτσια και προσπάθεια ώστε να εμπλακούν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε διαμάχη με την Κύπρο. Σημειώνεται ότι οι σχέσεις της Ουάσιγκτον και της Λευκωσίας χαρακτηρίζονται και από τις δύο πλευρές ως εξαιρετικές, ενώ την ίδια στιγμή η σχέση των Αμερικανών με τους Τούρκους «είναι τρικυμιώδης» και η συνεργασία τους προβληματική.

Η πηγή πρόσθεσε ότι με ευθύνη του ισλαμιστή Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, η Άγκυρα βαδίζει σε πορεία οξύτατης σύγκρουσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με αφορμή την τουρκική απόφαση να αγοράσει τους ρωσικούς πυραύλους S-400. Η Τουρκία προχώρησε στην κίνηση αυτή ως αντίδραση στην ενίσχυση από την αμερικανική κυβέρνηση των Κούρδων της Συρίας (YPG) οι οποίοι έχουν αναδειχθεί στον πλέον σημαντικό σύμμαχο των Αμερικανών στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Ξεκάθαρο ότι οι Αμερικανοί δεν ζήτησαν ΝAVTEX

O αναπληρωτής Kυβερνητικός Eκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ερωτηθείς αν ικανοποιεί την κυβέρνηση η απάντηση της Αμερικανίδας πρέσβεως αναφορικά με το θέμα της ΝAVTEX, είπε:«Είναι ξεκάθαρο ότι οι Αμερικανοί ουδέποτε ζήτησαν από την Τουρκία την έκδοση οποιασδήποτε ΝAVTEX». 

Ο ίδιος εξήγησε ότι δεν απαιτείται η έκδοση ΝAVTEX σε όλες τις ασκήσεις και σε όλες τις περιπτώσεις, διότι είναι οδηγία προς ναυτιλλομένους. Εάν αυτό που κάνεις παρεμποδίζει τη ναυσιπλοΐα, τότε ενημερώνεις την αρμόδια Αρχή για να ειδοποιήσει τους ναυτιλλομένους να αποφεύγουν τη συγκεκριμένη περιοχή. 

Η άσκηση που έκαναν οι Αμερικανοί, τόνισε, δεν παρενοχλούσε τη ναυσιπλοΐα. Πρόσθεσε ότι η άσκηση δεν αφορούσε εξερεύνηση ούτε προσπάθεια οικονομικής εκμετάλλευσης της οικονομικής ζώνης.  

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι νεότερο αναφορικά με το θέμα των γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο αν. Εκπρόσωπος ανέφερε πως όταν θα υπάρχει αποτέλεσμα, θα γίνει ενημέρωση.

  Μιχάλης Ιγνατίου   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.