Το ΕΔΑΔ με χθεσινή απόφασή του έκρινε ως παράνομη και ασυμβίβαστη με τον κανόνα της δίκαιης δίκης, την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου με την οποία καταδικάστηκε ο δικηγόρος Λουκής Λουκαΐδης για παρέμβασή του σε δικαστική διαδικασία. 

Το ΕΔΑΔ βρήκε ότι αδίκως βρέθηκε ο κ. Λουκαΐδης υπαίτιος για παρέμβαση σε δικαστική διαδικασία αφού τα γεγονότα ενώπιον του δικαστηρίου στήριζαν την άποψή του ότι η αποδιδόμενη σε αυτόν παρέμβαση, ήταν νόμιμη αφού βασιζόταν σε έγγραφο του τότε Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη και δεν χρειαζόταν να συνοδεύεται με οποιασδήποτε άλλης μορφής διαφορετικό έγγραφο. 

Η υπόθεση αφορούσε την αναστολή ιδιωτικής ποινικής δίωξης εναντίον του κ. Λουκαΐδη και δύο άλλων προσώπων από τρεις δικηγόρους από τη Λάρνακα, εναντίον των οποίων προηγουμένως είχε κινήσει αγωγές ο κ. Λουκαΐδης για διάφορες υποθέσεις. Το Πρωτόδικο Δικαστήριο με δικαστή την κ. Μαρία Λοΐζου εξέδωσε απόφαση αντίθετη με τις θέσεις του κ. Λουκαΐδη. Η απόφαση αυτή εφεσιβλήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο του οποίου προέδρευσε ο κ. Στέλιος Ναθαναήλ με παρέδρους τις κ. Σταματίου και κ. Πούγιουρου, το Ανώτατο επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση και βρήκε τον κ. Λουκαΐδη υπαίτιο σε παρέμβαση σε δικαστική διαδικασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο κ. Λουκαΐδης προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο βρήκε ως ασυμβίβαστη την απόφαση με το δικαίωμα δίκαιης δίκης που προβλέπει το Άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης. Αιτιολογώντας την απόφασή του το ΕΔΑΔ αποφάνθηκε ότι η εν λόγω απόφαση του Ανωτάτου (και κατ’ επέκταση του πρωτόδικου Δικαστηρίου) ήταν εσφαλμένη διότι δεν έλαβε υπόψη ότι στην Κύπρο η αναστολή ποινικής δίωξης επί της οποίας στηριζόταν ο εφεσείων, δόθηκε αρμοδίως από τον Γενικό Εισαγγελέα με τη μορφή της τελικής απόφασης, χωρίς να χρειάζεται άλλο έγγραφο οποιασδήποτε μορφής.

Επίσης το ΕΔΑΔ διαπίστωσε ότι αν το δικαστήριο είχε αμφιβολίες για την εγκυρότητα της απόφασης θα μπορούσε να πάρει περισσότερες πληροφορίες από τον κ. Λουκαΐδη, ο οποίος προσφέρθηκε να το κάνει με ειδική επιστολή του προς τον πρωτοκολλητή. Για τις αποφάσεις του Ανωτάτου και του Πρωτόδικου Δικαστηρίου είχε γίνει καταγγελία από τον επηρεαζόμενο ότι ήταν αποτέλεσμα κακοδικίας. 

Τελικά το ΕΔΑΔ επιδίκασε αποζημίωση προς όφελος του κ. Λουκαΐδη ύψους €9.600.