Το μελαγχολικό έργο «Χειμερινό ταξίδι», Winterreise του Φραντς Σούμπερτ παρουσιάζεται στις 27 Φεβρουαρίου στο Θέατρο Παλλάς για πρώτη φορά στο Κυπριακό κοινό από τη μεσόφωνο Μαρία Μαγδαληνή Ιακώβου -η οποία έχει σημαντική παρουσία στη μουσική σκηνή της Βιέννης- και τον διακεκριμένο πιανίστα Πλωτίνο Μικρομάτη.

Στον ρόλο του αφηγητή ο συνθέτης Γιώργος Παπαγεωργίου, ο οποίος έχει και την σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης.

Το εμβληματικό έργο του Φραντς Σούμπερτ Winterreise δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1828 και άλλαξε για πάντα τον πολιτισμό μας, κατακυρώνοντας ένα καινούριο είδος τέχνης, τον κύκλο τραγουδιών (lieder) ως σύνθετο λυρικό λόγο. Γράφτηκε πάνω στον κύκλο ποιημάτων του Wilhelm Müller όπου τα τραγούδια μιλούν για τα συναισθήματα ενός απεγνωσμένου και χωρίς ανταπόκριση έρωτα, που βιώνει ένας μελαγχολικός οδοιπόρος κατά την περιπλάνηση του στη χειμωνιάτικη φύση.

Σπάζοντας τα όρια του χωροχρόνου, το ταξίδι του πρωταγωνιστή αποκτά μεταφυσικές διαστάσεις, έχοντας αφετηρία τα άδυτα του υποσυνείδητου, στιγματισμένο από τις εμμονές και την απόγνωση. Κλιμακωτά εναλλάσεται και τελικά μεταφέρεται στον πραγματικό κόσμο, στο μουντό χειμωνιάτικο τοπίο όπως το αντιλαμβάνεται και περιγράφει ο οδοιπόρος. Ο πολιτισμός της Κεντρικής Ευρώπης συνδυάζεται με το τοπίο της Ανατολικής Μεσογείου μέσω των έργων ζωγραφικής του βραβευμένου εικαστικού Σταύρου Κίκα, τα οποία λειτουργούν ως μεταφυσικός σύνδεσμος μεταξύ συνειδητού και υποσυνείδητου. Το σκηνικό των ποιημάτων του Müller, αντικαθιστά η αρχέγονη μυστηριακή ατμόσφαιρα της Κυπριακής φύσης.

27/2/2021 Κινηματοθέατρο Παλλάς Λευκωσία, 7 μ.μ. Χορηγός: Πολιτιστικές Υπηρεσίες ΥΠΠΑΝ

Πηγή: philenews