Η προχθεσινή πρώτη συνάντηση Στέφανου Στεφάνου και Νικόλα Παπαδόπουλου ήταν το πρώτο και το εύκολο βήμα των δύο μεγάλων κομμάτων της αντιπολίτευσης στην κοινή προσπάθεια και θέληση για συνεργασία στις προεδρικές εκλογές. Την επόμενη μέρα, τα δύο κόμματα κρατούν αφενός το θετικό κλίμα της πρώτης συνάντησης, την επιθυμία για αλλαγή στην εξουσία, γνωρίζουν όμως πολύ καλά πως από εδώ και πέρα αρχίζουν τα δύσκολα. Στο επόμενο ραντεβού των δύο ηγετών, αναπόφευκτα στο τραπέζι θα πέσουν και ονόματα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον κοινό υποψήφιο των δύο κομμάτων. Και εδώ αρχίζει και ο προβληματισμός για το πώς θα μπορούσαν να ξεπεραστούν τα προβλήματα και οι δυσκολίες που υπάρχουν ενόψει της συνέχειας και εάν είναι αρκετή η καλή εκατέρωθεν καλή θέληση και διάθεση που υπάρχει για συνεργασία.

Ο Στέφανος Στεφάνου μετέφερε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, τη θέση ότι θα πρέπει να αποφύγουν να συζητήσουν ονόματα της ηγεσίας των δύο κομμάτων. Με αυτό αφαιρούνται από την εξίσωση τόσο ο ίδιος όσο και ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Αφαιρούνται όμως και όλα τα υπόλοιπα ονόματα της ηγετικής πυραμίδας των δύο κομμάτων. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στεφάνου-Παπαδόπουλος: Ανάγκη αλλαγής για τον τόπο

Από πλευράς Δημοκρατικού Κόμματος, επαναλαμβάνουν τη θέση ότι δεν αποτελεί κόκκινη γραμμή η υποψηφιότητα του προέδρου του κόμματος Νικόλα Παπαδόπουλου, παρόλο που προκρίνεται η υποψηφιότητά του. Ρίχνουν όμως την μπάλα πίσω στην Εζεκία Παπαϊωάννου για αντιπρόταση με ονόματα. Την ίδια ώρα όμως απορρίπτουν τουλάχιστον τις περιπτώσεις ονομάτων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ως πιθανές επιλογές για κοινή υποψηφιότητα. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια, η εξίσωση είναι αρκετά δύσκολη καθώς εάν κάποιος εκ των δύο αρχηγών στην επόμενη συνάντησή τους δεν βγάλει κάποιο άσο από το μανίκι, τότε, είτε θα πρέπει να γίνει κάποιος συμβιβασμός με τα ονόματα που υπάρχουν στο τραπέζι, είτε η όλη προσπάθεια θα καταλήξει σε αδιέξοδο. 

Ο γγ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος ήταν χθες φιλοξενούμενος στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ανέφερε ότι σύντομα θα συζητήσουν ονόματα, «όπως και τους διάφορους πολιτικούς πυλώνες σε μία προσπάθεια να δούμε αν υπάρχει η δυνατότητα για συγκλίσεις και συναινέσεις».

Όσον αφορά τη σύσταση κοινού προγράμματος, ο Στέφανος Στεφάνου ανέφερε πως το ΑΚΕΛ δεν είναι από αυτούς που αλλάζουν θέσεις και χρώματα αναλόγως με το πώς του συμφέρει.

Όπως πληροφορούμαστε, το θέμα της σύναψης κοινού προγράμματος είναι κάτι το οποίο απασχόλησε τους δύο κομματικούς αρχηγούς. Κοινή διαπίστωση ωστόσο είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει κοινό πρόγραμμα θέσεων χωρίς να είναι γνωστός ποιος θα ηγηθεί αυτής της συνεργασίας και ο οποίος στην ουσία θα κληθεί να υποστηρίζει αυτό το κοινό πρόγραμμα. 

Η επόμενη συνάντηση δεν έχει ακόμα καθοριστεί. Θα μεσολαβήσει σίγουρα, συνάντηση του Νικόλα Παπαδόπουλου με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο, με τον οποίο θα συζητήσουν το θέμα των προεδρικών εκλογών και του ενδεχομένου συνεργασίας.