Ομιλία για την έμφυλη ισότητα, τη γυναικεία χειραφέτηση, αλλά και τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, απηύθυνε χθες το βράδυ ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης, σε μαζική συγκέντρωση του διευρυμένου Γενικού Συμβουλίου της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Γυναικείων Οργανώσεων (ΠΟΓΟ).

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης τόνισε ότι τα δικαιώματα των γυναικών, θα έπρεπε να ήταν μέρος της ζωής και της καθημερινότητας μας εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα, στερεότυπα και πατριαρχικές αντιλήψεις, μάς κρατούν δέσμιους.

Επισήμανε πως, κατά τη διακυβέρνηση του, θα εφαρμοστούν μεταβατικά μέτρα που θα διασφαλίζουν την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών σε όλες τις βαθμίδες της διακυβέρνησης, μέχρι που να εμπεδωθεί πλήρως η ισότητα. 

Υπέδειξε πως η πρόσφατη θέσπιση του κατώτατου μισθού, που κατά πλειονότητα αφορά γυναίκες, είναι ελλιπής και απαιτούνται πολύ περισσότερα όπως η ισότητα στην απασχόληση και η ίση αμοιβή στην εργασία. «Για να πετύχουμε την ανεξαρτησία και τη χειραφέτηση των γυναικών, θα εργαστούμε για ίσες ευκαιρίες ανέλιξης που θα επιφέρουν την οικονομική τους αυτάρκεια», πρόσθεσε.

Μιλώντας στη συνέχεια για την έμφυλη βία, διαπίστωσε ότι αυτή αυξήθηκε σημαντικά την περίοδο του κορωνοϊού. Αναφέρθηκε στην ανάγκη για μία ολοκληρωμένη στρατηγική και θέσπιση του κατάλληλου πλαισίου για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, των στερεότυπων αντιλήψεων και για την ενίσχυση της κοινωνικής και οικονομικής στήριξης των μονογονεϊκών οικογενειών.

«Περνούμε μία κρίση, οικονομική και κοινωνική, με πολλαπλές συνέπειες που προστίθεται στα όσα αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των γυναικών στην Κύπρο», σημείωσε, τονίζοντας ότι ο ίδιος φιλοδοξεί να θέσει τα θεμέλια μίας πολιτικής που θα λύνει τα χέρια των γυναικών, που θα τους ανοίγει την πόρτα για να διεκδικήσουν τη θέση που τους αξίζει στην κυπριακή κοινωνία, με συγκεκριμένες πολιτικές που να στοχεύουν στις ανάγκες και στις προσδοκίες των γυναικών.