Πίσω στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας που εξέδωσε ερήμην τους απαγορευτικό διάταγμα σε σχέση με βίντεο με πρωταγωνιστή τον παραιτηθέντα πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, παρέπεμψε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera και έξι φυσικά πρόσωπα, το Ανώτατο Δικαστήριο.

Το Al Jazeera και οι έξι εκπρόσωποί του με αίτησή τους στο Ανώτατο ζητούσαν όπως τους δοθεί άδεια για να αιτηθούν ακύρωση τριών μόνιμων διαταγμάτων που εξέδωσε Επαρχιακό Δικαστήριο μετά από αίτημα του κ. Συλλούρη, στο πλαίσιο αγωγής του με την οποία ζητεί αποζημιώσεις. Με τα διατάγματα τους απαγορεύεται να συνεχίσουν να δημοσιοποιούν βίντεο που τον αφορούσε. Ο κ. Συλλούρης επικαλέστηκε το στοιχείο του κατεπείγοντως, επειδή η βιντεογράφηση ήταν υποψήφια για βράβευση στην κατηγορία «Current Affairs» από τον οργανισμό BAFTA, που θα λάμβανε χώρα την 6/6/2021 και θα προβαλλόταν, γι’ αυτό και εκδόθηκε προσωρινό απαγορευτικό διάταγμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στάση σιωπής από Συλλούρη στην Ερευνητική (εικόνες)

Το προσωρινό διάταγμα, αναφέρει το Ανώτατο στην απόφασή του, ορίστηκε για επίδοση την 18/6/2021, χωρίς αναφορά ότι ήταν επιστρεπτέο την ημέρα εκείνη. Την επομένη της έκδοσης του διατάγματος, ο κ. Συλλούρης με αίτηση αποτάθηκε εκ νέου στο κατώτερο Δικαστήριο και την 25/5/2021 εξασφάλισε διάταγμα για την επίδοση του κλητηρίου εντάλματος, της αίτησης για το προσωρινό διάταγμα και του ιδίου του διατάγματος ημερ.20/5/2021 στους αιτητές στην Αγγλία.

Σημειώνεται ότι το διάταγμα που επέτρεπε την επίδοση παραδόθηκαν στους ταχυμεταφορείς (DHL) την 14/6/2021, όπως φαίνεται στα σχετικά έντυπα. Τα προς επίδοση έγγραφα αφέθηκαν στη διεύθυνση που είχε δώσει ο κ. Συλλούρης στο Λονδίνο την 15/6/2021, δηλαδή τρεις μόνο μέρες πριν την ημερομηνία που η αίτηση ήταν ορισμένη. Οι αιτητές δεν εμφανίστηκαν ενώπιον του κατώτερου Δικαστηρίου κατά τη 18/6/2021. Στο πρακτικό ημερ.18/6/2021 καταγράφεται ότι είχε αποδειχθεί η επίδοση στους αιτητές που ήταν απόντες. Το κατώτερο Δικαστήριο προχώρησε στην οριστικοποίηση του προσωρινού διατάγματος ημερ. 20/5/2021 στην απουσία τους, προστίθεται.

Το Ανώτατο διαπίστωσε ότι η επίδοση που έγινε την 15/6/2021 δεν μπορούσε να ήταν νομότυπη αναφορικά με διαδικασία που ήταν ορισμένη την 18/6/2021, εκτός και αν το ίδιο το κατώτερο Δικαστήριο είχε διατάξει την σύντμηση του χρόνου για την επίδοση, που δεν ήταν όμως η περίπτωση. Το Ανώτατο διαπιστώνει εκ πρώτης όψεως, παραβίαση των αρχών της φυσικής Δικαιοσύνης. Προχώρησε όμως και απέρριψε το αίτημα για παρέμβασή του αφού διαπίστωσε ότι οι αιτητές έχουν στη διάθεση τους άλλο ένδικο μέσο και συγκεκριμένα τη δυνατότητα να προσφύγουν στο κατώτερο Δικαστήριο για τον παραμερισμό του διατάγματος ημερ. 18/6/2021 με αιτήματος δια κλήσης.

Σημειώνεται ότι το δίκτυο Al Jazeera είχε υποστηρίξει στο Ανώτατο, ότι με το απαγορευτικό διάταγμα ουσιαστικά διατάχτηκε η φίμωση ενός παγκοσμίως γνωστού διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου και πως πλήττεται η διεθνής εικόνα της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης της χώρας.