ΈΚΑΝΕ ένα βήμα η Ιερά Σύνοδος με την απόφαση της να θέσει σε αργία τον μητροπολίτη τέως Κιτίου, Χρυσόστομο μέχρι την εκδίκαση της έφεσης που κατέθεσε ο τελευταίος. Υπενθυμίζεται ότι στην απόφασή του το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας καταδίκασε τον τέως Κιτίου σε 12μηνη ποινή φυλάκισης με αναστολή, καθώς βρέθηκε ένοχος σε υπόθεση άσεμνης επίθεσης σε 16χρονη το 1981. Η απόφαση ήταν καταπέλτης για τον τέως Μητροπολίτη.

ΑΝ και θεωρούμε πως τα στοιχεία, που έχουν κατατεθεί στη δίκη ήταν ξεκάθαρα, ωστόσο, προφανώς εκείνο που πρυτάνευσε στην Ιερά Σύνοδο ήταν να αναμένουν και την εκδίκαση της έφεσης. Ελπίζουμε να μην είναι αυτή μια οριστική απόφαση και όχι ενδιάμεση. Κατά την άποψη μας η καθαίρεσή του τέως είναι μονόδρομος και δεν μπορεί να υπάρξει άλλη απόφαση από αυτήν. Ιδιαίτερα όταν στην Ιερά Σύνοδο, αλλά και όχι μόνο εκεί, γνωρίζουν τα γεγονότα. Γνώριζαν για διάφορες καταγγελίες. Είμαστε απόλυτοι στο ζήτημα αυτό. Θεωρούμε πως τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές ούτε από την κοινωνία, ούτε και από την Ιερά Σύνοδο. Η τελευταία, όπως συναφώς λέγεται, θα μπορούσε να παρέμβει εδώ και χρόνια όταν είχε ενώπιον της διάφορες πληροφορίες και καταγγελίες. Δεν το έκανε.

ΕΝΟΨΕΙ του γεγονότος ότι ο Αρχιεπίσκοπος έχει πρόσφατα εκλεγεί, θα πρέπει κατά την άποψη μας, να αδράξει την ευκαιρία για να αλλάξουν κάποιες διαχρονικές προσεγγίσεις. Πρωτίστως να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά και χωρίς αναστολές και δογματισμούς. Οι πρώτες του κινήσεις, τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου, δείχνουν άνθρωπο αποφασιστικό. Αυτό θα πρέπει να του το αναγνωρίσουμε. Συνεπώς θα πρέπει να αναμένουμε πως θα λειτουργήσει και σε αυτή την περίπτωση το ίδιο αποφασιστικά.

Η ΙΕΡΑ Σύνοδος οφείλει παράλληλα να αφουγκράζεται και την κοινωνία. Δεν υποστηρίζουμε ότι πρέπει να παρασύρεται από τάσεις, που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αλλά οφείλει να ακούει την κοινωνία, να την παρακολουθεί και να ενεργεί αναλόγως. Οι εποχές αλλάζουν, όπως και οι ανάγκες των ανθρώπων και της κοινωνίας. Αυτά ως παρένθεση. Επί του θέματος, που απασχολεί την κοινή γνώμη, αυτή του τέως, θα επαναλάβουμε πως για την Ιερά Σύνοδο είναι μονόδρομος η καθαίρεση του τέως Κιτίου. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί η ηγεσία της Εκκλησίας της Κύπρου.