Διεθνείς αποκαλύψεις ταρακουνούν την Κύπρο, γράφει ο συνάδελφος Φάνης Μακρίδης εξαγγέλλοντας έρευνα δύο διεθνών οργανισμών με τη συμμετοχή 270 δημοσιογράφων.

Πολλοί (και πολύ) θα θέλαμε να συμμεριστούμε τη ρομαντική πεποίθηση του συναδέλφου πως υπάρχει κάτι (εκτός από τη μετακίνηση των τεκτονικών πλακών) που μπορεί να ταρακουνήσει το νησί και να το μετατοπίσει κάπου αλλού. Κάπου όπου δεν θα μπορεί ο καθένας να πλουτίζει εις βάρος των υπολοίπων και κυρίως εις βάρος του τόπου. Κάπου όπου θα υπάρχει τιμωρία και ανάληψη ευθύνης. Κάπου όπου δεν θα μπορούν τα πάντα (από τροχαία, μέχρι δολοφονίες και οικονομικά εγκλήματα) να συγκαλύπτονται με τις ευλογίες των επίσημων αρχών.

Η νέα έρευνα δεν αφορά μόνο την Κύπρο. Η Κύπρος είναι ένα μόνο κεφάλαιο της διεθνούς διαφθοράς και δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται στο επίκεντρο, με τα άπλυτα και τα πλυμένα μας –κυρίως- να βγαίνουν στη φόρα. Πάνε ήδη τρία χρόνια που είδαμε τον τότε πρόεδρο της βουλής να κλείνει το μάτι με νόημα στους ξένους «επενδυτές», αλλά όλα και όλοι είναι ακόμα στη θέση τους. Ακόμα και ο ίδιος, που αναγκάστηκε να παραιτηθεί, εξακολουθεί να απολαμβάνει σχεδόν όλα του τα δικαιώματα. Ο δε κύριος που μας χάρισε την ατάκα “this is Cyprus”, πλέον –με βούλα της εισαγγελίας- μπορεί να αυτοχαρακτηρίζεται ως «αδίκως από τον όχλο κατακρεουργημένος και να μας χαρίζει ποιητικές περιγραφές μιλώντας για το δράμα που πέρασε: «Γέμισε η ψυχή μου μώλωπες… Το κορμί ένα σακί, που έσταζε αίμα, ιδρώτα και δάκρυα… Δέχθηκα τα ανελέητα ραπίσματα του λαϊκισμού, από τα κάθε λογής αλαλάζοντα κύμβαλα που χρησιμοποιώντας ως πάλκο το πτώμα μου, πυορροούσαν και πωλούσαν ηθική. Έπιναν διψασμένα τα δάκρυά μου και χόρευαν ζεϊμπέκικο με τον πόνο μου. Από τα δάκρυα μου, γέμισε η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για να ξεπλύνουν άλλοι, όλοι, τις αμαρτίες τους». Αλλά επιδεικνύοντας μεγαλείο ψυχής μας συγχωράει: «Τους συγχωρώ! Κλάδο ελαίας».

Σε άλλες χώρες, όπως στην Πορτογαλία για παράδειγμα η αστυνομία μπορεί να κάνει έφοδο στην οικία του πρωθυπουργού στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά. Μπορεί κανείς να φανταστεί κάτι τέτοιο στην Κύπρο; Δικαστής, ας πούμε, να εκδίδει ένταλμα για έρευνες σε σπίτι τόσο υψηλά ιστάμενου πολιτικού και ένα αρχηγό αστυνομίας που να δίδει εντολές για έφοδο; Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο πραγματικά θα υπήρχε πιθανότητα η Κύπρος να ταρακουνηθεί. Περάσαμε όμως πολλά. Και χρηματιστήριο και κούρεμα και χρυσά διαβατήρια και σικέ ποδοσφαιρικούς αγώνες και ταξίδια στις Σεϋχέλλες και πολλά άλλα, μα είμαστε ακόμα εδώ. Τίποτα δεν μπορεί να μας κουνήσει.