Τελευταία μέρα του χρόνου σήμερα. Με τα καλά και τα κακά του. Συνήθως, τα τραγικά γεγονότα, τα οδυνηρά λάθη και οι επιζήμιες γκάφες είναι αυτά τα οποία κρατάνε περισσότερο στη μνήμη των ανθρώπων. Ο πόνος δύσκολα ξεπερνιέται. Μέχρι χθες, από χρόνια η στήλη καθιέρωσε να απονέμει βραβεία («Χρυσά Βατόμουρα») στους αρνητικούς πρωταγωνιστές της χρονιάς. Από σήμερα καθιερώνει κάθε τελευταία μέρα του χρόνου να μοιράζει βραβεία αξίας στους πραγματικούς Άριστους των Αρίστων,  οι οποίοι άφησαν θετική σφραγίδα στο χρόνο που πέρασε. Δεν θα βρείτε, βεβαίως, πολιτικούς ανάμεσά τους. Σπουδαίους ανθρώπους θα βρείτε. Επειδή όσο ποτέ προηγουμένως, έχουμε ανάγκη την ελπίδα!

Το πρώτο βραβείο, η στήλη το απονέμει στην 15χρονη πιανίστρια Άννα Αβραμίδου, η οποία στον 6ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό για νεαρούς πιανίστες, απέσπασε το πρώτο βραβείο και άλλες πέντε σημαντικές διακρίσεις. Πρωτίστως, έδωσε ελπίδα ότι η μικρή Κύπρος μας μπορεί να έχει θετικό μέλλον.

Το δεύτερο βραβείο απονέμεται από κοινού στους τέσσερις προσφάτως βραβευθέντες από την Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών. Το Αριστείο της Κυπριακής Δημοκρατίας 2023 στον Κυριάκο Αθανασίου, παγκοσμίου φήμης, διαπρεπή μηχανολόγο μηχανικό με εξειδίκευση στη Βιοϊατρική Μηχανική. Το Οίκοθεν Βραβείο στον Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, καθηγητή του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για το παγκόσμιας εμβέλειας επιστημονικό έργο του. Οίκοθεν Βραβείο απονεμήθηκε και στον Βαλεντίνο Χαραλάμπους, για το παγκόσμιας εμβέλειας έργο του στη σύγχρονη, παγκόσμια, κυπριακή και ιρακινή κεραμική. Το βραβείο Νέου Καλλιτέχνη απονεμήθηκε στην Ιωάννα Αβραάμ για τη διάκρισή της στο ανώτατο επαγγελματικό επίπεδο ως κορυφαίας σολίστ στο Κρατικό Μπαλέτο της Βιέννης.

Το τρίτο βραβείο πηγαίνει δικαίως στον καθηγητή Παιδογκολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, δρα Λοΐζο Λοΐζου, ο οποίος συμπεριλήφθηκε στους 100 παγκοσμίως κορυφαίους παιδογκολόγους.

Το επόμενο βραβείο παίρνει η κυπριακή μαθητική ομάδα η οποία στη 16η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας & Αστροφυσικής κατέκτησε χρυσό μετάλλιο και εύφημο μνεία. Ο μαθητής Αρά Μαχτεσιάν (Αγγλική Σχολή) κατέκτησε χρυσό μετάλλιο και ο μαθητής Αχιλλέας Θωμάς (Λύκειο Κύκκου – Πάφος) κατέκτησε εύφημη μνεία.

Το πέμπτο βραβείο απονέμεται στον δρα Σάββα Φράγκο, πυρηνικό ιατρό στο Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου, ο οποίος ανέλαβε από την 1η Ιανουαρίου 2023 τη θέση του εκλελεγμένου προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πυρηνικής Ιατρικής και Βιολογίας. 

Βραβείο αριστείας παίρνει και ο δρ Μάρκος Δράκος, φυσικός σωματιδίων και διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS) του Στρασβούργου. Βραβεύτηκε από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία για τη συμβολή του στην προσπάθεια αποκρυπτογράφησης του μυστηρίου της εξαφάνισης της αντιύλης στο σύμπαν, μέσω των νετρίνων.

Το έβδομο βραβείο απονέμεται στον δρα Ανδρέα Πάτσαλο, ο οποίος δραστηριοποιείται στο διεθνούς φήμης παιδιατρικό νοσοκομείο All Children’s Hospital του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και  έχει βραβευτεί με το βραβείο Paul Ehrlich. Φιλοδοξία του είναι η ανάπτυξη θεραπειών που θα συμβάλουν στη βελτίωση της ζωής των ασθενών που πάσχουν από ανίατες ασθένειες.

Το όγδοο βραβείο απονέμεται δικαίως σε έναν ξεχωριστό και σπουδαίο άνθρωπο. Τον πυροσβέστη της ΕΜΑΚ και αθλητή υπεραποστάσεων, Ανδρέα Τζιακούρη, ο οποίος συμμετείχε στον 37ο Μαραθώνιο της Ερήμου. Ο εφταήμερος αγώνας δρόμου, χαρακτηρίζεται ως ο δυσκολότερος στον κόσμο και οι αθλητές διανύουν 250 χλμ κάτω από τον καυτό ήλιο της Σαχάρας. Έτρεξε για να στηρίξει την Παγκύπρια Συμμαχία Σπάνιων Παθήσεων.

Το επόμενο βραβείο πηγαίνει στην κυρία Εύη Ευθυμίου. Πρόκειται για τη δικαστή, τόλμησε να βρει ένοχο τον μητροπολίτη τέως Κιτίου Χρυσόστομο για άσεμνη επίθεση σε βάρος μιας 16χρονης το 1981. Κάποιος μπορεί να πει πως δικαστής είναι, τη δουλειά της έκανε. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι πλειστάκις έχουμε δει παραδείγματα δικαστών, που οι αποφάσεις τους συγκρούονται με τη λογική. Είναι και ότι η τολμηρή απόφαση έρχεται να συντρίψει την πεποίθηση ότι οι ευρισκόμενοι σε θέσεις εξουσίας είναι υπεράνω του νόμου.

Το τελευταίο βραβείο αριστείας για το 2023 δίδεται σε μια ομάδα παιδιών του Δημοτικού Σχολείου Περβολιών, για το υπέροχο δημιούργημά τους, στα πλαίσια προγράμματος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για παραγωγή ντοκιμαντέρ με θέμα «Οι μνήμες μας οδηγούν». Εξασφάλισαν πρώτο πανελλήνιο βραβείο ως ντοκιμαντέρ, ενώ το τραγούδι με τους στίχους εξασφάλισε δεύτερο πανελλήνιο βραβείο. Με μάτια βουρκωμένα παρακολούθησα το βίντεο τους στο οδόφραγμα της Δερύνειας να ατενίζουν την κατεχόμενη Αμμόχωστο. Πώς να αντέξει κάποιος βλέποντας το 2023, σχεδόν μισό αιώνα μετά την τραγωδία αυτής της μικρής αλλά τόσο λατρεμένης πατρίδας, παιδιά 10 και 12 χρόνων, να στέλνουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη το στεντόρειο μήνυμά τους: «Υπόσχεση σου δίνουμε/ πάλι θα ‘ρθουμε πίσω/ Αμμόχωστος, αγάπη μου/ κανείς δε σε ξεχνά».

Δέκα αριστεία. Δέκα βραβεία. Δέκα ελπίδες! ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!