ΔΥΟ χωριστά περιστατικά, θα πρέπει να κτυπήσουν καμπανάκι σε όλους. Τόσο στο κράτος, τις αρμόδιες υπηρεσίες όσο και στην κοινωνία. Η πρώτη, που είναι και η σοβαρότερη αφορά τα πιστόλια που βρέθηκαν σε διαμέρισμα και σε αυτή φέρεται να έχει εμπλοκή και 17χρονη. Όπως έχει γραφτεί, ένας τυχαίος έλεγχος από μέλη του ΟΠΕ Λάρνακας, έφερε στο φως την υπόθεση με φόντο τη διακίνηση σκληρών ναρκωτικών, αλλά και στην κατοχή πιστολιών. Με βάση τη μαρτυρία, δύο νεαροί άνδρες και η ανήλικη κοπέλα στις 2 Μαΐου, έκαναν βολές με τα πιστόλια, στο πεδίο βολής Καλού Χωριού και ότι τα όπλα βρίσκονταν στο σπίτι της κοπέλας. Το μεγάλο ερώτημα είναι η εμπλοκή της ανήλικης –που ειρήσθω διαμένει σε σπίτι μόνη της– και από πού προμηθεύτηκε η παρέα αυτή τα όπλα. Η δεύτερη περίπτωση, στην οποία σύμφωνα με την Αστυνομία δόθηκε υπερβολική προβολή, αφορά υπόθεση αποτροπής school shooting (μαζικό χτύπημα στο σχολείο με χρήση όπλου). Αν και η υπόθεση αυτή έγινε τον περασμένο Νοέμβριο, ήλθε στο φως της δημοσιότητας μόλις προχθές στην Ad Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων και Κηδεμόνων του Περιφερειακού Γυμνασίου Κοκκινοτριμιθιάς, Πόλυς Πολυκάρπου, ανέφερε ότι αλλοδαπός μαθητής εξέφρασε σε συμμαθητές του την πρόθεσή του να προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια. Ενημερώθηκε η Διεύθυνση του σχολείου και σε συνεργασία με την Αστυνομία έγιναν έρευνες, από τις οποίες προέκυψε ότι ο μαθητής είχε στην κατοχή του έναν χάρτη του σχολείου. Σύμφωνα με την Αστυνομία, δεν εντοπίσθηκαν όπλα στην κατοχή του παιδιού, το οποίο τυγχάνει στήριξης από τις κοινωνικές υπηρεσίες του κράτους. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε τη σωστή αντίδραση των εκπαιδευτικών.

ΕΙΝΑΙ σαφές πως κανένα γεγονός δεν μπορεί να υποβαθμίζεται. Στη δεύτερη περίπτωση ενδεχομένως να ήταν μια αντίδραση του παιδιού, που ναι μεν φαίνεται από το γεγονός ότι είχε χάρτη, ότι κάτι είχε στο μυαλό του, αλλά κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έφθανε μέχρι και σε μαζικό κτύπημα στο σχολείο. Γιατί τούτο προϋπόθετε και την εξασφάλιση όπλων/ όπλου. Δεν υποστηρίζουμε πως αυτό ήταν απλά μια κουβέντα που έγινε, γιατί δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς θα εξελισσόταν το όλο θέμα. Η αποτροπή και σε αυτή την περίπτωση και η σωστή διαχείριση είναι το πρωτεύον. Η προσοχή θα πρέπει να εστιαστεί στο παιδί. Την ίδια ώρα, η πρώτη περίπτωση είναι σαφώς σοβαρότερη και σοκαριστική. Και σκληρά ναρκωτικά και οπλοκατοχή. Με την εμπλοκή, όπως ήδη έχουμε αναφέρει, μιας 17χρονης ανήλικης κοπέλας.

ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ως από κινηματογραφική χολιγουντιανού χαρακτήρα ταινία, βρίσκονται ενώπιόν μας. Υποθέσεις και αρνητικά πρότυπα, που αναπτύσσονται από μια παρακμιακή υποκουλτούρα. Η πραγματική ζωή, βέβαια, δεν έχει σχέση με κινηματογραφικές ταινίες. Έχει σχέση με μια σκληρή πραγματικότητα. Τα όποια φαινόμενα αναπτύσσονται, ειδικά εκείνα που βρίσκονται σε αρχικά στάδια, πρέπει να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά. Γι’ αυτό και θα πρέπει να υπάρξουν συντονισμένες, μεθοδευμένες και καλά προετοιμασμένες δράσεις αποτροπής. Η προσοχή θα πρέπει να εστιαστεί στα παιδιά, στους νέους ανθρώπους, για να απομακρυνθούν από αυτούς τους κινδύνους, που είναι πολύ σοβαροί. Όταν αναφερόμαστε σε νεανική παραβατικότητα, δεν πρέπει να την αντιμετωπίζουμε επιδερμικά και μόνο θεωρητικά.