Μετά την απόφαση του Διαιτητή για μη διεξαγωγή του αγώνα Απόλλωνα – ΑΕΛ για την οποία υπήρξε παραδοχή ότι οφείλετο σε πολιτική παρέμβαση το δ.σ. της ΚΟΠ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία, μεταξύ των άλλων, ανακοίνωσε απόφαση της ότι προέβη σε σύσταση στον αθλητικό δικαστή για εξαντλητική εφαρμογή των αυστηρών ποινών, στις περιπτώσεις σοβαρών επεισοδίων, που προνοούνται στους πειθαρχικούς κανονισμούς τις οποίες και κατονομάζει.

Η απόφαση αυτή ταπεινά υποβάλλω, συνιστά επέμβαση στο έργο του αθλητικού δικαστή και προσπάθεια καθοδήγησης του, πράγμα απαράδεκτο πολύ περισσότερο που ακολούθησε τα σοβαρά επεισόδια που έλαβαν χώρα σε συγκεκριμένο αγώνα.

Ο αθλητικός δικαστής γνωρίζει και τους κανονισμούς και τις προβλεπόμενες ποινές και έχει την διακριτική ευχέρεια να αποφασίζει, χωρίς παρεμβάσεις και επηρεασμό με βάση τα γεγονότα που παρουσιάζονται ενώπιον του και η απόφαση της ΚΟΠ ήταν άστοχη και ο τρόπος και ο χρόνος που γνωστοποιήθηκε απαράδεκτος.

Ο αθλητικός δικαστής πρέπει να αφήνεται να λειτουργεί και να αποφασίζει ανεξάρτητα, ανεπηρέαστα, δίκαια και αντικειμενικά και μακριά από οποιεσδήποτε υποδείξεις απ’ όπου και αν προέρχονται. Θα πρόσθετα ότι η απόφαση της ΚΟΠ συνιστά, υπό τις περιστάσεις και υποτίμηση του και επειδή γνωρίζω τον άνθρωπο αναμένω ότι θα αγνοήσει τις υποδείξεις και θα αποφασίσει σύμφωνα με τα γεγονότα και τη συνείδηση του.

Το δ.σ. της ΚΟΠ πέραν τούτου προχώρησε να μας πληροφορήσει ότι ο αθλητικός δικαστής της Ομοσπονδίας δεν θα διστάσει να επιβάλει σε υπότροπα σωματεία τις ποινές που περιγράφονται στην ανακοίνωση της. Αυτό το θεωρεί δεδομένο και διερωτούμαι πως γνωρίζει κάτι τέτοιο. Μίλησε ή συνεννοήθηκε με τον κ. Βρυωνίδη; Και αν ναι είναι αυτό επιτρεπτό; Θεωρεί δηλαδή το δ.σ. της ΚΟΠ ότι ο κ. Βρυωνίδης δεν γνωρίζει τα προβλήματα που υπάρχουν και δεν παρακολουθεί τα όσα συμβαίνουν στα κυπριακά γήπεδα;

Το τρίτο σφάλμα του δ.σ. της ΚΟΠ είναι η απόφαση του να θέσει θέμα κωδικοποίησης των ποινών. Εισηγούμαι όπως κάτι τέτοιο μη επιχειρηθεί γιατί θα συνιστούσε κατάργηση της διακριτικής ευχέρειας του αθλητικού δικαστή να επιβάλλει τις ποινές που κρίνει ο ίδιος δίκαιες και ουσιαστικά σημαίνει την κατάργηση του.

Με τα πιο πάνω δεν αποδίδω οποιανδήποτε σκοπιμότητα στο δ.σ. της ΚΟΠ γι’ αυτό τους εισηγούμαι μέσα σε πνεύμα νηφαλιότητας να διορθώσουν τις άστοχες αποφάσεις τους. Δεν μου μένει βέβαια παρά να επικροτήσω την αποφασιστικότητα της ΚΟΠ για την διεξαγωγή των αγώνων σε συνθήκες ασφάλειας.

Με την ευκαιρία θα σύστηνα όπως η Κυβέρνηση μη προχωρήσει με τα νομοθετικά μέτρα που εξήγγειλε γιατί κάτι τέτοιο κατά κανόνα δεν αρέσει στη ΦΙΦΑ η οποία πιθανό να το θεωρήσει ως επέμβαση του κράτους στα του ποδοσφαίρου, οπόταν και θα προκαλέσει την αντίδραση της.

*Πρώην Πρόεδρος Δικαστικής Επιτροπής της ΚΟΠ