Κατρακύλα για την Κύπρο στην κατάταξη για την Ελευθερία του Τύπου που δημοσίευσαν για το 2022 οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, με αφορμή τη σημερινή (3/5) Παγκόσμια Μέρα Τύπου. Με 65,97 βαθμούς η χώρα μας έπεσε 39 θέσεις και από την 26η θέση που βρισκόταν το 2021, βρέθηκε στην 65η θέση το 2022.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην έκθεση γίνεται ξεχωριστή αναφορά για τα κατεχόμενα, τα οποία αποκαλούνται Cyprus North και καταλαμβάνουν την 81η θέση, σημειώνοντας πτώση πέντε θέσεων συγκριτικά με την περυσινή χρονιά.

Την καλύτερη επίδοση στην Ελευθερία του Τύπου καταγράφει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Νορβηγία, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Δανία, η Σουηδία, η Εσθονία και η Φιλανδία.

Στον αντίποδα τη χειρότερη επίδοση στην Ελευθερία του Τύπου, σε σύνολο 180 χωρών, καταγράφει η Κορέα, ακολουθούμενη από την Ερυθραία, το Ιράν, το Τουρκμενιστάν και την Μιανμάρ.  

Σε ακόμα πιο δεινή θέση από την Κύπρο βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ βρίσκεται στη χειρότερη θέση, ξεπερνώντας ακόμη και τη Βουλγαρία. Η Ελλάδα κατρακύλησε 38 θέσεις και από την 70η θέση το 2021 βρέθηκε στην 108η μέσα σε ένα χρόνο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη Δημοκρατία στη χώρα. Η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από την Ουγγαρία (85η), τη Βουλγαρία (91η) την Αλβανία (103η) και την Ουκρανία (106η), καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση με 55,52 βαθμούς στις χώρες της ΕΕ, ενώ από τις χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου ξεπερνά μόνο την Τουρκία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.