Μειώθηκαν στο ήμισυ οι καταγγελίες των καμερών –σταθερών και κινητών- από την ημέρα που άρχισαν να καταγγέλλουν επίσημα τους οδηγούς, με την Τροχαία να εκτιμά ότι η συμμόρφωση των οδηγών θα επιφέρει μείωση και των δυστυχημάτων.

Σε εννιά ημέρες λειτουργίας των τεσσάρων κινητών καμερών, καταγγέλθηκαν 5.222 οδηγοί, αριθμός μειωμένος πέραν του μισού, από τις παραβάσεις που καταγράφονταν όταν το σύστημα λειτουργούσε δοκιμαστικά και μόνο προειδοποιήσεις αποστέλλονταν στους οδηγούς. Το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και με τις τέσσερις σταθερές κάμερες, οι οποίες καταγράφουν περί τις 100 καταγγελίες την ημέρα, ενώ προηγουμένως ήταν πολύ περισσότερες.

Όπως δήλωσε στον «Φ» ο βοηθός υπεύθυνος του Τμήματος Τροχαίας στο Αρχηγείο Αστυνομίας και υπεύθυνος για το σύστημα φωτοεπισήμανσης για την Αστυνομία, Χάρης Ευριπίδου, η συμμόρφωση των οδηγών δείχνει από τη μια τη χρησιμότητα του μέτρων των καμερών και από την άλλη την εκτίμηση ότι θα επιφέρουν μείωση των τροχαίων συγκρούσεων. 

Ο κ. Ευριπίδου ξεκαθάρισε ότι στόχος είναι η συμμόρφωση των οδηγών με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και όχι οι καταγγελίες. Όπως ανέφερε, τις πρώτες ημέρες λειτουργίας των καμερών, καταγράφονταν περί τις 1.200 παραβάσεις οδηγών την ημέρα από τις τέσσερις κινητές κάμερες, ενώ τώρα αυτές μειώθηκαν κατά το ήμισυ, γεγονός που θέλουμε να συνεχιστεί. Τα πρώτα εξώδικα αναμένονται ν’ αποσταλούν τις επόμενες ημέρες ταχυδρομικώς με συστημένη επιστολή και αφού προηγουμένως ταυτιστούν τα στοιχεία του οδηγού. Όπως διευκρίνισε ο αξιωματικός της Τροχαίας, η χρονική περίοδος πληρωμής του εξωδίκου θ’ αρχίζει από την ημερομηνία παραλαβής του και όχι από την ημέρα καταγγελίας των οδηγών. 

Στο μεταξύ, από τις 25 Ιανουαρίου και για περίοδο έξι μηνών αρχίζει η δεύτερη φάση του συστήματος, όπου θα πρέπει να εγκατασταθούν άλλες 20 σταθερές κάμερες, ενώ θα έρθουν άλλες 16 κινητές. Η Τροχαία αναπροσαρμόζει τα σημεία στα οποία θα εγκατασταθούν οι σταθερές κάμερες, ανάλογα με τα σημεία όπου παρατηρείται τροχαία αναρχία, διαπράττονται πολλές παρανομίες με κίνδυνο ζωές και γενικά υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πρόκλησης δυστυχημάτων και δη θανατηφόρων.

Ένα από τα σημεία που έχουν εντοπιστεί και θα τοποθετηθούν σταθερές κάμερες, είναι στα φώτα παρά την περιοχή Εναέριου στη Λεμεσό, όπου εκεί συμβαίνουν αρκετές παρανομίες κυρίως από νεαρούς οδηγούς και είναι δύσκολη η ανακοπή τους.