Tο 90% περίπου από τα 11 εκατομμύρια δέντρα που φυτεύτηκαν στην Τουρκία ως μέρος ενός  έργου μαζικής δεντροφύτευσης, έχουν καταστραφεί μετά από μερικούς μήνες, λόγω έλλειψης νέρου, σύμφωνα με τη συνδικαλιστική οργάνωση γεωργίας και δασοκομίας της χώρας. Στις 11 Νοεμβρίου του περασμένου έτους, την όποια η τουρκική κυβέρνηση κήρυξε ως Ημέρα Εθνικής Δασοκομίας, 11 εκατομμύρια δέντρα φυτεύτηκαν από εθελοντές σε περισσότερες από 2.000 τοποθεσίες σε όλη τη χώρα, μεταξύ άλλων από τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdoğan και τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Mustafa  Şentop.
 
Το πρόγραμμα που υποστηρίχθηκε από την κυβέρνηση έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ για τα περισσότερα δέντρα που φυτεύτηκαν σε μια ώρα σε μια ενιαία τοποθεσία, με τα 303.150 φυτά που φυτεύτηκαν στη βόρεια ανατολική πόλη Çorum. Μιλώντας στην Guardian, ο Şükrü Durmuş απέδωσε τους θανάτους στα φυτά που φυτεύτηκαν σε «λάθος χρόνο» και «όχι από ειδικούς», καθώς και σε έλλειψη βροχοπτώσεων. 
 
Το υπουργείο Γεωργίας και Δασολογίας της χώρας αρνήθηκε τον ισχυρισμό και δήλωσε ότι «το 95% των φυτών είναι υγιή και συνεχίζουν να μεγαλώνουν».
 
Η Οργάνωση θέτει υπό αμφισβήτηση τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης. «Ακόμη και με κανονικό χρόνο και προετοιμασία, το ποσοστό επιτυχίας κυμαίνεται μεταξύ 65 και 70%», δήλωσε ο Durmuş. “Η τιμή του 95% που δίνεται από το υπουργείο δεν είναι ποτέ αλήθεια”.
 
Η διαμάχη προστίθεται στον παγκόσμιο διάλογο για τη μαζική δεντροφύτευση, όπου οι επικριτές επισημαίνουν το φτωχό ποσοστό επιβίωσης των φυτών που φυτεύονται μαζικά.
 
Πηγή: philenews