Ένα παραμυθένιο ταξίδι, με το υπερπολυτελές κρουαζιερόπλοιο “Diamond Princess”, έγινε εφιάλτης για 3.711 επιβάτες, ανάμεσά τους και 2 Έλληνες, λόγω του κορωνοϊού. Από τις 3 Φεβρουαρίου που επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα κρούσματα του θανατηφόρου ιού, ολόκληρο το πλοίο έχει τεθεί σε καραντίνα, αγκυροβολημένο σε λιμάνι κοντά στο Τόκιο. Το μόνο που κάνουν είναι να παραμένουν κλεισμένοι μέσα στις καμπίνες τους. 
«Απαγορεύεται να κυκλοφορήσουν σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του πλοίου. Ακόμη και το φαγητό πηγαίνει στα δωμάτιά τους με προσωπικό που φορά μάσκα και είναι ενδεδυμένο με στολή προστασίας. Και φυσικά, δεν επιτρέπεται ούτε μεταξύ τους να επικοινωνήσουν. Η μόνη επαφή που έχουν με τον έξω και έσω κόσμο είναι ηλεκτρονική και μέσω socialmedia», όπως σημειώνει η αγγλική Guardian. 
Σύμφωνα με τον απολογισμό μέχρι και χθες, περίπου 450 άνθρωποι επάνω στο πλωτό παλάτι έχουν διαγνωστεί με τον κορωνοϊό. Μέρα με τη μέρα, το φαινόμενο απλώνεται με ρυθμούς που ακόμα δεν έχουμε συλλάβει. Τη στιγμή που σχεδόν η μισή Κίνα είναι σε απομόνωση, τώρα τα βλέμματα στρέφονται και προς την Ιαπωνία, η οποία χθες ανακοίνωσε ότι ματαιώνεται, λόγω του κορωνοϊού, ο Μαραθώνιος του Τόκιο την ερχόμενη Κυριακή, ματαιώθηκε όσον αφορά τη συμμετοχή των απλών πολιτών (υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 38.000 είχαν εγγραφεί), και θα γίνει μόνο με ένα γκρουπ 176 επαγγελματιών αθλητών, συν 30 που θα «τρέξουν» με καροτσάκια. 
Η εξέλιξη αυτή θέτει εύλογα ερωτηματικά όσον αφορά την τέλεση στο Τόκιο των Ολυμπιακών Αγώνων το ερχόμενο καλοκαίρι, από 24 Ιουνίου μέχρι 9 Αυγούστου. Τι εξέλιξη θα έχει ώς τότε η νόσος; Θα έχει περιοριστεί, ή θα έχει εξαπλωθεί πιο πολύ; Θα έχουν προλάβει οι επιστήμονες να αναπτύξουν έγκαιρα το πολυπόθητο εμβόλιο; Δεν υπάρχουν, και δεν μπορεί να υπάρχουν αξιόπιστες απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα τώρα. Όμως, προκαλούν ανησυχία. Πολύ μεγάλη. Και καλά θα κάνουμε να είμαστε προσεκτικοί στην υγιεινή μας, στα ταξίδια μας, και στην ενημέρωσή μας.
Προπαντός, μην ακούτε και μην διαβάζετε τους συνηθισμένους ξερόλες επί παντός. Χθες, εδώ στην Αθήνα, xρειάστηκε να πάρω ταξί και μόλις μπήκα μέσα, ο ταξιτζής μου είπε ότι ο κορωνογιός, (ναι, έτσι ακριβώς, με γάμα), είναι προϊόν εργαστηρίου και θα πεθάνουμε όλοι. Δεν συμμετείχα στην ανάλυση. Μόλις κατέβηκα από το αμάξι, μάζεψα τα κομμάτια μου και πήγα να… δουλέπσω! 

Σκέψη της Ημέρας
«Η θέση μου είναι ότι οι άνθρωποι εδώ στην Κύπρο διαθέτουν δύο μεγάλα εθνικά κεφάλαια, δύο προνόμια. Την κοινή γλώσσα και τη διάλεκτο. Μια κοινή γλώσσα καλλιεργημένη, που είναι η ελληνική και μια διάλεκτο της ελληνικής που είναι πλούσια, την κυπριακή. Δεν βρίσκονται αυτές οι δύο μορφές της ελληνικής σε αντιπαράθεση και σύγκρουση, αλλά έχουν μια συμπληρωματική σχέση μεταξύ τους. (…) Ειδικότερα δε στο σχολείο ο εκπαιδευτικός μπορεί κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας να χρησιμοποιεί στοιχεία της διαλέκτου όταν διδάσκει την ελληνική και τανάπαλιν, μιλώντας τη διάλεκτο να χρησιμοποιεί στοιχεία της κοινής. Άρα μία συμπόρευση, μια σύνθεση, και όχι μια σύγκρουση αυτών των προνομίων, που είναι μια ευλογία για τον ομιλητή της κυπριακής», δήλωσε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο ο Καθηγητής Γλωσσολογίας κ. Γιώργος Μπαμπινιώτης.
> Η νόθευση, όμως, της ευλογημένης κυπριακής, με αγγλικές λέξεις (που όσο και πάνε, αυξάνονται), είναι κατάρα. Προσθέτει η αφεντιά μου…