Ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε πριν από λίγο, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε μέσα στον Νοέμβριο να ληφθεί από την κυβέρνηση η τελική επενδυτική απόφαση (FID) για τη συμμετοχή ή όχι της Κύπρου στην επένδυση για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης, η οποία για την ώρα προωθείται αποκλειστικά από τον ιδιωτικό φορέα EuroAsia Interconnector.

Ο κ. Παπαναστασίου είπε πως αυτό που θα αποφασίσει το κράτος είναι κατά πόσο θα μπει ή όχι στο μετοχικό κεφάλαιο του σχήματος που θα προωθήσει τη διασύνδεση. Για να ληφθεί η απόφαση αυτή θα πρέπει να παραληφθεί η μελέτη βιωσιμότητας και στρατηγικής σημασίας που ανέθεσε το Υπουργείο Ενέργειας σε ξένο οίκο μελετών, η οποία αναμένεται να παραδοθεί – σε προκαταρκτική βάση- τέλη Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου.

Ο χρόνος για την ολοκλήρωση της μελέτης, την αξιολόγησή της από την Κυβέρνηση και τη λήψη της κρίσιμης απόφασης είναι πολύ περιορισμένος, κάτι που αντιλαμβάνεται και ο υπουργός. Ωστόσο, πιέζει και ο χρόνος για το ξεκαθάρισμα της υπόθεσης, ιδιαίτερα μετά την πρόταση του ΑΔΜΗΕ στη EuroAsia Interconnector για ανάληψη της ευθύνης εκτέλεσης του έργου αλλά και της ανάγκης να τηρηθούν τα ορόσημα που συμφωνήθηκαν με τη νορβηγική Nexans, για την κατασκευή των καλωδίων, συνολικής αξίας 1,4 δισ. ευρώ.